Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Vrijeme je za domaće sirupe - jabuka i limun su savršen spoj

Vrijeme je za domaće sirupe - jabuka i limun su savršen spoj
1

Nar i bobičasto voće, metvica s đumbirom te limun i mrkva ukusni su, ali i zdravi sastojci za domaće napitke. Iskoristite sezonu i napravite sirupe sami

VIDEO

Domaći sirupi savršeni su preljevi za biskvitne kolače, prhke beze kore, a neodoljiva pana cotta je nezamisliva bez njih. Dunja, jabuka ili kruška odličan su sezonski izbor za domaće sirupe koji se razrjeđuju s vodom i piju ili dodaju sladoledima, voćnim salatama i palačinkama. 

Ne morate raditi sirup od jedne vrste voća - odlične su kombinacije krušaka i kiselih jabuka, naranče i limuna ili nara i bobičastog voća. Voće treba dobro oprati i iscijediti u sokovniku ili izmiksati. Sok se može i iscijediti gnječenjem usitnjenog voća, u koje se zatim dodaje limunska kiselina ili sok limuna. 

Sok će se lakše iscijediti ako se voće zamrzne pa odledi u hladnjaku i dva puta protisne kroz gazu. Na litru soka dodaje se dva decilitra vode. Zagrijte ga i rastopite oko kilogram šećera na litru soka. Dok je još vruć ulijeva se u sterilizirane boce, a poklopac prethodno treba isprati u alkoholu. Voćne sirupe je dobro čuvati u tamnim bocama kako biste sačuvali vitamine, a ako takve nemate, omotajte ih tamnim papirom ili ih stavite u papirnate vrećice. 

Thinkstock

Od začinskog bilja, poput metvice ili lavande, pripremite aromatične sirupe. Cvijet lavande nekoliko minuta prokuhajte u vodi. Zatim procijedite, ohladite pa ponovno prokuhajte sa šećerom dok tekućina ne postane blago ljepljiva. Sirup dodajte limunadi ili koktelima, a za bolju aromu dio običnog šećera zamijenite onim od vanilije. Odličan dodatak je i cimet, naribani đumbir ili neprskana korica agruma koja pruža primamljiv miris. 

Sirupi se koriste i kao lijek, ali prije uporabe treba se posavjetovati s liječnikom. Među domaćim pripravcima protiv kašlja omiljen je onaj od crne rotkve. Odreže se “kapica”, izdubi sredina, a u izdubljeni dio stavi se 2-3 žice šećera. Ostavite preko noći da pusti sok i ponovite postupak sve dok ga ispušta. Odličan je i sirup od mrkve, cikle i limuna koji čisti organizam od toksina. 

Voće i povrće se nareže na kriške i ostavi 24 sata u prokuhanoj i ohlađenoj vodi. Voda se ocijedi, a povrće iskoristite za pripremu salata ili priloga. U tekućinu stavite šećer i limunsku kiselinu, povremeno promiješajte i ostavite da stoji cijeli dan i noć. Sirup ulijte u sterilizirane boce i koristite prema potrebi. Najbolje ih je čuvati u tamnim bocama na hladnome mjestu kako bi se sačuvali vitamini i minerali. 

123RF

Domaći sirup od jabuka

Sastojci: kg jabuka, voda, 800 g šećera, sok od limuna, 10 g limunske kiseline na litru soka, vanilin šećer

Priprema: Narežite jabuke na ploške i stavite u lonac. Zatim zalijte vodom tako da prekrije jabuke četiri-pet prstiju iznad. Kuhajte oko deset minuta pa pustite da odstoje 12 sati. Procijedite sok i na svaku litru dodajte deset grama limunske kiseline i šećer te ocijeđeni sok od limuna. Izmiješajte pa ponovno stavite kuhati dok ne zakuha. Dodajte vanilin šećer i kuhajte još pet minuta. Sirup ulijte u sterilizirane boce.

123RF

Osvježavajući sirup od metvice

Sastojci: 500 g cijele metvice, 50 g limunske kiseline, 3 kg šećera, 4 l vode

Priprema: Stavite vodu i šećer na vatru te kuhajte dok ne zavrije. Smanjite vatru i kuhajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Ugasite vatru i dodajte limunsku kiselinu pa pustite da se ohladi. Kad je sirup već mlak, dodajte metvicu i promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procijedite kroz gazu. Ulijte u steriliziranu staklenu bocu. Poslužite s mineralnom ili običnom vodom, ukrašeno listićima metvice i limunom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa