Dok jedni vjeruju da su polpete u Dalmaciju stigle iz Italije, drugi tvrde da vuku podrijetlo od bliskoistočnjačke köfte, koja se kod nas udomaćila kao ćufta
Za polpete od janjetine meso ne meljite već usitnite nožem
Polpete su omiljeno jelo u Dalmaciji, a slasne se inačice mogu pronaći u nacionalnim kuhinjama od Azije pa sve do Skandinavije. Dok se u Hrvatskoj tradicionalno spravljaju od mljevenog mesa umiješanog u smjesu sa starim kruhom, jajima i začinima te služe uz pire ili restani krumpir sa šalšom od rajčica, u Albaniji se u popečke stavlja feta sir.
Grčka varijanta u kojoj se meso začini s metvicom i peče u tavi zove se keftedes, a popečci iz pećnice su im yuvarlákia, što dolazi od turskog yuvarlak (okrugao). Dok jedni vjeruju da su polpete u Dalmaciju stigle iz Italije, drugi tvrde da vuku podrijetlo od bliskoistočnjačke köfte, koja se kod nas udomaćila kao ćufta. Da su polpete neizostavne u našoj kuhinji smatra i vrhunski chef Antonio Topčić (30) iz Hotela Split iz Podstrane.
- Sočne loptice najčešće su se radile od junećeg ili janjećeg vrata ili plećke. Uz polpete, odlična je domaća šalša od rajčice, a tradicionalno se služi kao glavno jelo poslije juhe, uz krumpir i salatu. Za janjeće polpete preporučujem da se meso ne melje, nego najprije ispeče pa usitni nožem kako bi zadržalo mirisnu aromu - objašnjava chef te dodaje da su najbolje od pečenih komadića mesa uz kost janjećeg vrata koji se miješa s kruhom i natapa u mlijeku.
Tako će sigurno biti sočne. Osim od mesa, pripremaju se i riblji popečci. Omiljeni su oslić, cipal ili skuša te druge vrste riba koje nemaju previše kostiju jer se lakše čiste.
Topčić je osmislio i ukusne polpete u kojima se hobotnica miješa s murinom, zmijolikom ribom i bliskom srodnicom ugora na kremi od boba i blitve uz džem od rajčice i čipsa.
- Hobotnica i murina se izvrsno ljube, posebice u brudetima. Koža murine nije baš ukusna, no ako se dehidrira u pećnici, postane hrskava kao čips i ukusna. Čips od riblje kože dobar je i od lubina, a posebice od lososa - rekao je Topčić.
Vremenom su polpete kod nas dobile i brojne izvedenice od povrća. Na Braču ih znaju praviti od blitve, polpete od tikvica iz Dubrovnika raširile su se diljem obale, a u zadnje vrijeme često se rade kombiniranjem grahorica i žitarica.
- Kod polpeta od povrća važno je da se tijekom pečenja u ulju stvori korica koja će u polpeti sačuvati sokove od povrća. Ako polpete radite na žaru, onda stavite manje smjese za paniranje, a takve će uvijek biti aromatičnije i zdravije – savjetuje.
Vegetarijanske kuglice
Sastojci: 40 dag feta sira, 3 dcl mlijeka, 30 dag tikvica, 30 dag poriluka, 20 dag celera, 4 jaja, 500 g krušnih mrvica, 3 režnja češnjaka, dcl maslinovog ulja, 20 dag oštrog brašna, sol, papar
Priprema: Od jaja odvojite žumanjke i pomiješajte ih u zdjeli s 20 dag krušnih mrvica te sa svim sastojcima osim brašna. Mrvice postupno dodajte dok smjesa ne postane kompaktna. Tikvice naribajte i posolite pola sata prije te protisnite ih da puste vodu. Celer i poriluk se mogu ranije, ako želite, izdinstati na laganoj vatri dok povrće ne uvene i dobije zlatno rumenu boju. I njih naribajte.
Oblikujte kuglice te ih panirajte u brašnu i mlijeku te na kraju u umućena dva jaja sa solju i ostatkom krušnih mrvica. Pecite polpete u dubokom vrućem ulju. Možete ih servirati na rukoli i bosiljku s feta sirom.
Polpete od murine i hobotnice
Sastojci: 40 dag hobotnice, 30 dag murine, dva režnja češnjaka, 20 dag luka, 2 lista lovora, papar u zrnu, prstohvat mljevenog papra, sol, dcl bijelog vina, 2 jaja, peršin, maslinovo ulje, 10 dag mrkve, 40 dag krušnih mrvica
Priprema: Murinu očistite od iznutrica pa joj nožem zarežite kožu i pažljivo je odvojite. Sačuvajte je za čips. Ribu kuhajte u loncu s hladnom vodom, lukom, mrkvom, češnjakom, lovorom, paprom u zrnu, maslinovim uljem, bijelim vinom i limunom u kori koji ste rasjekli na četiri komada pa posolite. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta.
Ribu očistite od kostiju i stavite u zdjelu sa sitno kosanom skuhanom hobotnicom. Dodajte im žumanjke, češnjak, papar, sol, peršin, maslinovo ulje i krušne mrvice. Izmiješajte i oblikujte polpete pa ih ispecite na žaru ili na tavi s malo ulja.
Polpete od janjetine s humusom
Sastojci: 60 dag janjetine, 40 dag slanutka, 3 režnja češnjaka, manja glavica luka, 5 dag peršina, 20 dag maslaca, malo tabasca, 2 dcl mlijeka, 2 jaja, 30 dag kruha, dcl maslinova ulja, dcl suncokretova ulja, 30 dag krušnih mrvica, 5 g crvena mljevena paprika, sol i papar po želji
Priprema: Pečenu janjetinu nakosajte na sitne kockice te dodajte dva žumanjka, kruh koji je bio natopljen u mlijeku, češnjak, naribani luk, sol, papar, peršin, mljevenu papriku i tabasco. Dobro umiješajte sastojke dok se ne povežu, a kako bi bilo kompaktnije prilikom miješanja dodajte krušne mrvice dok smjesa ne prestane biti ljepljiva. Oblikujte tanje polpete i ispecite ih na žaru.
Skuhani slanutak, ostatak češnjaka, peršina, maslinova ulja, maslac, sol i papar dobro izmiksajte u blenderu. Po želji se možete dodati sezam, svježa ili u prahu crvenu papriku te chilli. Gustoća se može prorijediti s malo juhe ili mlijeka po želji. Poslužite na rukoli.