Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kako napredovati na poslu? Naučite voditi i uklopiti se

Kako napredovati na poslu? Naučite voditi i uklopiti se
3

Mladi stručnjaci moraju imati razvijene vještine komunikacije kako bi napredovali. Saznajte što o tome kaže Martina Trboglav, psihologinja iz centra Ramiro

VIDEO

Već nakon nekoliko minuta razgovora s Milenom, stekla sam dojam da je riječ o vrlo zreloj mladoj osobi, ugodnoj u kontaktu i razumnoj, koja jako dobro može sagledati situaciju u kojoj se nalazi, biti svjesna svojih snaga i mogućnosti, kao i vještina koje želi dodatno razvijati kako bi mogla ostvarivati dobre poslovne rezultate. 

Milena se, na svom prvom radnom mjestu, susreće s uobičajenim izazovima većine mladih visokoobrazovanih stručnjaka, pogotovo ukoliko su postali dio sredine gdje dosta drugih kolega nema fakultetski stupanj naobrazbe, a istovremeno iza sebe imaju već puno godina iskustva. Osim upijanja velike količine novih informacija, ulaska u sam sadržaj posla i otkrivanja sebe u poslovnom smislu, mladi stručnjaci danas moraju imati visoko razvijene vještine komunikacije, prezentacije i utjecanja na druge, kako bi mogli uspješno obaviti ono što se očekuje od njih, a istovremeno se uklopiti u radnu sredinu. 

Komunikacijski izazovi (mladih) stručnjaka i menadžera

Od njih se nerijetko očekuje da u postojeće poslovanje unesu novitete, sukladno znanjima koja su stekli kroz svoje obrazovanje. Osim toga, mladi stručnjaci često sami imaju puno ideja i vide kako se malim promjenama može poboljšati učinkovitost rada, i htjeli bi na taj način doprinijeti razvoju poslovanja svog poduzeća. Istovremeno, s obzirom da su tek na početku karijere, dolaze na pripravničke i stručne pozicije, na kojima nemaju ovlasti provedbe konkretnih akcija, već to trebaju raditi iz savjetničke pozicije, u suradnji s drugim kolegama i menadžerima. Čak i kad mladi stručnjak postane rukovoditelj, često je od iskusnijih kolega (pa i članova vlastitog tima) percipiran kao „prezelen“ i „preentuzijastičan“, što najčešće dodatno pojačava već postojeće otpore prema promjenama, koje bi htio i trebao implementirati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znati se postaviti u takvoj situaciji, izgraditi stručni autoritet, a istovremeno ostvariti odnos povjerenja i međusobnog poštivanja, komunicirati na jasan i motivirajuć način i biti ozbiljno shvaćen, veliki je izazov za mlade ljude, bilo da su na poziciji stručnjaka ili menadžera. Nažalost, riječ je o vještinama koje se, u sklopu formalnog obrazovanja, gotovo nigdje sustavno ne razvijaju. Zbog toga su mladi ljudi u pravilu prepušteni metodi pokušaja i pogrešaka, vlastitoj intuiciji i (ne)talentu da ostvare željeni utjecaj. 

Neučinkovite komunikacijske strategije

Radeći s mladim stručnjacima i menadžerima (a često isto vrijedi i za puno iskusnije zaposlenike), najčešće strategije komunikacije i utjecanja koje imam priliku vidjeti su ili „premekan“ ili „prečvrst“ stav. 

U prvom slučaju, osoba nastoji ostvariti utjecaj pokušavajući se približiti kolegama, izlazeći im ususret, preuzimajući često i njihove zadatke na sebe, kako bi posao u konačnici bio obavljen. Takav pristup vrlo brzo dovodi do preopterećenosti i osjećaja frustracije tog pojedinca, a istovremeno izostaje promjena stava i načina rada kod drugih, jer se naviknu oslanjati i biti tolerirani od svog mlađeg kolege ili rukovoditelja. 

Prečvrst stav, s druge strane, često uključuje autoritaran i oštar nastup, direktivno davanje smjernica, bez objašnjenja šire slike zašto je promjena bitna, i kako će zaposlenici, a samim time i organizacija profitirati od toga. U takvim situacijama puno češće dolazi do međusobnih konflikata i negativnih emocija, što samo rezultira dodatnim otporom i demotivacijom kolega ili podređenih, te odbijanjem prave suradnje. Naravno, sve to automatski utječe i na poslovne rezultate.   

Dobra vijest

Dobra vijest je da se vještine konstruktivne komunikacije, ostvarivanja utjecaja, uspješnog prezentiranja svojih ideja i građenja kvalitetne suradnje s drugima mogu uspješno razvijati i usvojiti. Razumjeti što se događa u komunikaciji, zbog čega dolazi do nerazumijevanja i otpora od strane drugih, kako te otpore pretvoriti u spremnost na suradnju i u konačnici ostvariti željeni utjecaj, bit će teme mog daljnjeg rada s Milenom. 

Ukoliko i vi želite saznati na koji način vaše sposobnosti, stručna znanja i ideje koje imate mogu još više doći do izražaja, pratite i dalje projekt "Kunu po kunu" i saznajte kako (p)ostati izvrstan komunikator.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang