Obavijesti

Lifestyle

Komentari 73

Bake su bile u krivu, maslac ne ide na opekline - pojačat će bol

Bake su bile u krivu, maslac ne ide na opekline - pojačat će bol

Maslac i slične masnoće neće ublažiti opeklinu, nego će pojačati bol, a mogu sadržavati bakterije pa tako riskirate infekcije. A temperaturu se nikad ne skida hladnim kupkama...

VIDEO

Bake i djedovi uljepšavaju djetinjstvo, ali nekad u najboljoj namjeri mogu ugroziti zdravlje unuka, upozorava dr. med. Tanja Pekez Pavliško. 

Bakina prva pomoć” može biti opasnost za mlade jer su brojni načini liječenja koje su ljudi nekad primjenjivali i za koje su vjerovali da pomažu opovrgnuti modernom medicinom. Bake i djedovi koji još vjeruju u takve potencijalno štetne načine liječenja mogu nehotice naštetiti unucima, pokazala je studija američkog pedijatra dr. Andrewa Adesmana. Tako 80 posto od 636 ispitanih djedova i baka pogrešno vjeruje da je maslac dobra prva pomoć kod manjih opeklina. 


- Bake često savjetuju da je najbolji lijek za opeklinu mazanje debelog sloja maslaca na ranu kako bi što prije zacijelila i ostavila što manji ožiljak, no nanošenje masnoće poput maslaca na opeklinu zadržava vrućinu pa je bol još veća, a maslac može sadržavati i bakterije pa nanošenjem maslaca riskirate infekcije.

Opeklinu je najbolje držati pod mlazom hladne, ali ne ledene vode, barem nekoliko minuta i zamotati u sterilnu gazu – kaže Pekez Pavliško.

Bez bjelanjka i maslaca

Objašnjava da namakanje opekline u ledenoj vodi nije dobro zato što drastična promjena temperature može izazvati još jaču bol. Opeklinu ispirite hladnom vodom do deset minuta. To je prvo i osnovno, a nakon toga se mogu staviti dermazin ili specijalni gelovi za opekline.

Ništa drugo tipa bjelanjaka i drugih ‘narodnih lijekova’, kaže liječnica i napominje da veće opekline, osobito kod djece ili na području šaka i lica zahtijevaju skrb liječnika. A da biste izbjegli da se djeca opeku, treba paziti da se ne igraju blizu štednjaka te da ne držite dijete u krilu dok pijete ili jedete vrelo jelo ili piće.

U studiji dr. Adesmana pokazalo se i da 62 posto djedova i baka pogrešno vjeruje da ogrebotine i porezotine bolje iscjeljuju bez zavoja. 

- Manje porezotine bitno je isprati fiziološkom otopinom te staviti sterilnu gazu i zavoj. Bolje je staviti vazelinsku gazu ako je imate kod kuće jer se ona ne lijepi na ranu. Plitke rane se samo očiste i previju, a dublje i duže treba vidjeti liječnik koji će odlučiti o šivanju. Kod obiteljskog liječnika možete provjeriti i antitetanusnu zaštitu – kaže dr. Pekez Pavliško.

U studiji dr. Adesmana 25 posto ispitanika nije znalo da dojenčad treba spavati na leđima, a ne na trbuhu ili na boku, a spavanje na želucu ili na boku sad se smatra glavnim čimbenikom rizika za sindrom iznenadne smrti dojenčeta, kaže dr. Pekez Pavliško.

Opasne hladne kupke

Pokazalo se i da 44 posto ispitanih djedova i baka pogrešno vjeruje da su ledene kupke dobre za skidanje temperature.

Otkriveno je da hladne kupke dovode djecu u opasnost od hipotermije, stanja koje nastaje kad je gubitak tjelesne topline veći od njezina stvaranja te unutarnja temperatura tijela postane manja od 35°C. Simptomi napreduju od drhtanja do smetenosti, pa do kome i smrti. 

Temperatura se skida mlakim tuširanjem

Skidanje temperature ledenom vodom nije zdravo i može vam naštetiti pa se nemojte tuširati hladnom vodom niti stavljati ledeno hladne obloge. U redu su oblozi ili kupanje u mlakoj vodi koja je jedan do dva stupnja niža od uobičajene tjelesne temperature, otprilike 35°C. Rashlađujte se postupno i umjereno kako ne biste dodatno ‘šokirali’ organizam. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa