Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

Bum-bum vježbanje - HIIT trening skida masti s trbuha

Bum-bum vježbanje - HIIT trening skida masti s trbuha
1

Znanstvenici sa Sveučilišta Nicosia na Cipru otkrili su kako je HIIT trening pravi “protuotrov” za viceralnu mast i idealan za smanjenje obujma struka

VIDEO

Masnoća u trbušnoj šupljini ili visceralna mast posebno se teško topi i najpredanijom dijetom te vježbanjem. Visceralno masno tkivo ne samo da nadima trbuh, nego je najopasnija vrsta masti jer okružuje unutarnje organe i povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

No znanstvenici sa Sveučilišta Nicosia na Cipru otkrili su kako je HIIT trening pravi “protuotrov” za viceralnu mast i idealan za smanjenje obujma struka. Ispitanici su vježbali četiri puta tjedno. Jedna je grupa odradila četiri kardio i treninga snage u teretani, dok je druga grupa odradila dva kombinirana kardio treninga i treninga snage te uz to dva HIIT treninga.

Ispostavilo se da je HIIT grupa izgubila više kilograma i više centimetara u struku te visceralno masno tkivo. Ova vrsta visokointenzivnog treninga, osim što sagorijeva više masnoća, povećava kondiciju, poboljšava krvni tlak i povećava mišićnu aktivnost. 

- HIIT trening ne traje dulje od 20-ak minuta, a prilagoditi se može početnim i naprednim vježbačima. HIIT sistem treninga možemo provoditi na različite načine, poput kružnih treninga s težinom vlastitog tijela ili uz vanjsko opterećenje, izmjenom sprintova i hodanja ili laganog trčanja, kombiniranjem visoko intenzivnih kardio vježbi i vježbi snage - kaže prof. kineziologije Iva Vratić Cindrić iz Sportiva Centra. 

- Ono što je bitno je da u periodu rada date sve od sebe, a odmor zapravo služi kako bi se tijelo oporavilo za idući interval u kojem se opet maksimalno angažirate. Ovaj tip treninga ipak se ne preporučuje pretilim osobama i onima s respiratornim i kardiovaskularnim problemima - zaključuje Vratić Cindrić.  

  • Sistem koji vas tjera da jače trenirate Radite li u kratkim intervalima, osjećat ćete se puno ‘lakše’ i manje umorno. Intervali su trik kojim ćete se natjerati na ‘pravi’ trening zato što će vam se činiti - puno lakšim. 
  • Malo vježbe pa malo odmora Omjer izvođenja vježbe i odmora između vježbi obično je 1:1, a to bi značilo da minutu vježbate i minutu odmarate.  
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj