Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Često mokrite, pecka vas i boli - možda je upala zbog E.coli

Često mokrite, pecka vas i boli - možda je upala zbog E.coli
1

Pomoći će čaj čija mješavina sadrži kamilicu koja ima protuupalno djelovanje, preslicu koja smiruje prisutnu krv u urinu i sljez koji štiti upaljenu sluznicu

VIDEO

Escherichia coli u crijevima je normalan stanovnik te održava normalnu crijevnu floru, no kad se preseli na druga mjesta počinje se razmnožavati te stvarati upale mjehura i slične probleme. Odgovorna je za čak 80 posto bakterijskih infekcija urotrakta, kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeutkinja i vlasnica Botana Fitocentar d.o.o.

- E. coli može izazvati upalu u gotovo svakom dijelu organizma jer krvlju može stići do svake stanice, no najčešće izaziva upale u urotraktu i ginekološkom traktu, tj. anatomski bližim dijelovima tijela u koje može doći i samostalno krećući se svojim repićem - bičem. A naravno, u velikoj koncentraciji u krvi izazvat će sepsu – kaže dr. Krajina Pokupec.

Bakterija E. coli izazvat će upalu kad je obrana organizma oslabljena, najčešće kod djece, starijih osoba i trudnica. 

Escherichia coli je bakterija iz skupine koliformnih bakterija koje se u normalnom probavnom traktu naseljavaju već nekoliko dana nakon porođaja i od tada su sastavni dio crijevne flore. Pridonosi normalnom funkcioniranju crijeva, sinteze vitamina K i metabolizma. Ali kad se nađe na bilo kojem drugome mjestu postaje patogena, odnosno uzrokuje bolest. Bakterija E. coli izazvat će upalu kad je obrana organizma oslabljena, najčešće kod djece, starijih osoba i trudnica ili nakon uvođenja katetera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da su simptomi upale učestalo mokrenje uz peckanje, žarenje i bol, bolovi u donjem dijelu trbuha, ponekad krv u urinu, eventualno povišena tjelesna temperatura te bolovi u području bubrega (ako se upala proširila uzlazno do bubrežne čašice). Potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, pregled urina, urinokulturu s antibiogramom, ultrazvuk i urografiju (zbog mogućeg VUR-a kod djece - vezikoureteralnog refluksa, odnosno vraćanja mokraće iz mjehura u mokraćovod). 

Fotolia

- Prema dobivenim nalazima liječnik propisuje antibiotik, no sve je više pacijenata s kroničnim infekcijama koje traju od tri do 40 godina. Probali su sve antibiotike, no zbog razvoja bakterijske rezistencije - otpornosti na antibiotike - bakterije su i dalje prisutne u urotraktu i prave im probleme – objašnjava dr. Krajina Pokupec. Napominje da E. coli često na neko vrijeme nestane, ali je zamijene neke druge bakterije, a onda se opet vrati i opet bude pozitivna u urinu. 

- Dugotrajna uporaba antibiotika na kraju počinje više štetiti nego koristiti jer antibiotici narušavaju ravnotežu mikroflore sluznice urotrakta, a negativno utječu i na imunitet. Zato preporučujem fitoterapiju - neagresivnu metodu liječenja ljekovitim biljem, s kojom sam postigla odlične rezultate u terapiji i preventivi kod djece i odraslih. Pacijent će se lakše riješiti svih bakterija ako uzima puno tekućine jer će više mokriti pa će bakterije izlučiti i mehaničkim putem – kaže. 

Terapija traje koliko treba – do izlječenja. Kod nekoga od tri do pet mjeseci, kod nekoga od 10 do 15 mjeseci. 

Objašnjava da će vas ljekovite tvari iz biljaka, iz odabranog čaja i biljnih kapi, te kupki i obloga svojim diuretskim, antibakterijskim, dezinficirajućim i imunološkim djelovanjem u potpunosti riješiti i E. coli te svih ostalih bakterija prisutnih u urinu, smiriti upaljenu sluznicu i ojačati imunitet. Terapija traje koliko treba – do izlječenja. Kod nekoga od tri do pet mjeseci, kod nekoga od 10 do 15 mjeseci. Važno je biti uporan i redovit u terapiji jer sve upale bubrega i mokraćnih putova treba liječiti što prije i što kvalitetnije da prevenirate kronične upale i slabljenje funkcije bubrega.

- Čajna mješavina sadrži kamilicu s protuupalnim i blagim diuretskim djelovanjem, preslicu ili troskot (diuretik koji smiruje i eventualno prisutnu krv u urinu), sljez koji svojom sluzi štiti upaljenu sluznicu urološkog trakta. Tu su i brusnica, timijan ili majčina dušica i žutika, biljke koje imaju baktericidno djelovanje, odnosno ubijaju bakterije, dezinficiraju urin i onemogućavaju bakterijama da se prime za sluznicu mokraćnog mjehura – kaže dr. Krajina Pokupec. 

Dreamstime

Dodaje da zbog boljeg okusa u čaj dodaje šipak ili hibiskus, biljke bogate voćnim kiselinama i vitaminom C, koje dodatno obogate čaj antioksidansima. 

  • Izbjegavajte kupanje – radije se tuširajte. Održavajte higijenu spolovila djeteta jer su kontaminacije bakterijom E. coli najčešće uzlazne - bakterija se kreće svojim repićem i penje  do mokraćnog mjehura, ponekad i do bubrega.
  • Bakterijske upale mokraćnih puteva češće su tijekom jeseni i zime. Pazite na to da nosite toplu odjeću i obuću, ne sjedite na hladnom i izbjegavajte propuh te jako hladne klimatizirane prostorije, savjetuje dr. Krajina Pokupec
  • Izbacite alkohol i gazirana pića te preveliku količinu kave iz prehrane. Jedite više povrća i voća, naročito kiselijeg voća, crveni luk, ječmenu kašu, peršin, ciklu, kiselo povrće iz zimnice... Kiselo voće prirodnim putem spušta pH urina ispod pH 7, a takav urin je bistar i u njemu vlada zdrava sredina u kojoj bakterije teže preživljavaju. 
  • Peglajte rublje jer ćete tako uništiti zaostale bakterije jer nijedna perilica ne postiže temperaturu višu od 100°C. Održavajte higijenu spolovila, ali ne s gelovima, nego toplom vodom ili čajevima majčine dušice ili kadulje.
  • Bol u trbuhu ublažit će i blaga masaža eteričnim uljima od sandalovine, borovice i lavande u baznom ulju. U terapiju možete uvesti i imunološki med s ljekovitim biljem, savjetuje liječnica.

Čaj protiv E. Coli

Sastojci: 30 g preslice, 20 g lista koprive, 15 g brusnice, 10 g kamilice, 10 g lista breze, 10 g šipka, 5 g žutike 

Priprema: Dvije jušne žlice mješavine dodajte u litru hladne vode te kad zakipi, lagano kuhajte tri minute. Procijedite i u čaj dodajte biljne kapi – tinkturu. Dnevno popijte litru čaja polako kroz dan i 80-120 kapi tinkture. Za potpuni učinak u čaj iscijedite limun i zasladite ga medom od vrijeska, lipe ili miješanim medom od mediteranskog bilja, kaže dr. Krajina Pokupec.

Kupka od preslice dr. med. Krajine Pokupec

Kod bolnih upala mokraćnih puteva učinak čaja možete pojačati sjedećom kupelji od preslice. Tri šalice preslice namočite preko noći u dvije litre vode, ujutro prokuhajte pet minuta, procijedite i izlijte u kadu za kupanje. Pustite toplu vodu da teče do visine pupka i od 15 do 20 minuta sjedite u kupelji. Kupku možete napraviti od dva do tri puta tjedno, kaže dr. Krajina Pokupec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme