Obavijesti

Lifestyle

Komentari 80

Čišćenje snijega može dovesti do infarkta - čuvajte svoje srce

Čišćenje snijega može dovesti do infarkta - čuvajte svoje srce
1

Budite oprezni s aktivnostima na hladnome. Naime, niske temperature povećavaju pritisak na srce, a jak fizički napor može pogoršati opterećenje i izazvati srčani udar

VIDEO

Broj srčanih udara povećan je tijekom zimskih blagdana, pokazuju mnoge studije i statistike. Tome prije svega pridonosi povećan unos masne hrane i alkohola, ali i hladnoća. Hladnoća u kombinaciji s fizičkim naporom, prikrivenim bolestima i dobi izaziva pretjerani stres za srce, upozorava dr. med. Tanja Pekez Pavliško.

Naime, niske temperature povećavaju pritisak na srce, a jak fizički napor može pogoršati opterećenje i izazvati srčani udar.

- Stoga na hladnom vremenu budite oprezni s teškim aktivnostima kao što je čišćenje snijega - savjetuje dr. Pekez Pavliško i dodaje da uzročnici srčanog udara mogu biti i nekontrolirani visoki tlak i šećer. Redovito pratite tlak, kontrolirajte i liječite sve kronične bolesti, što podrazumijeva i redovito uzimanje lijekova. 

- Povišene masnoće također su problem, pa je potreban redovit pregled obiteljskog liječnika i pridržavanje zdravog načina života, pri čemu je važno izbjegavati pušenje i pretjerano pijenje alkohola - kaže dr. Pekez Pavliško.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Šanse za srčani udar u prvom satu nakon pijenja alkohola porastu za čak 72 posto, prema studiji iz časopisa Epidemiology. A masna blagdanska hrana s puno soli povisuje krvni tlak i razinu kolesterola. Tijekom probave takve hrane raste krvni tlak i opterećuje se srce, stoga budite umjereni u jelu i ograničite hranu sa zasićenim masnoćama.

I uznemirenost, stres i ljutnja mogu biti okidači srčanog udara, pa ih pokušajte držati pod kontrolom. Pacijenti koji su opisali svoje raspoloženje kao “ljutito” imaju skoro pet puta veći rizik od srčanog udara u dva sata nakon nastupa ljutnje, prema studiji u European Heart Journalu.

Stisak šake

Snaga stiska pokazatelj je rizika od srčanog udara, prema studiji u časopisu The Lancet. Utvrđeno je da slabiji stisak upućuje na rizik od kardiovaskularne smrti veći za 17, a rizik od srčanog udara veći za sedam posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'