Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Deserti: Od zaleđenog vina i soka napravite granitu ili frosé

Deserti: Od zaleđenog vina i soka napravite granitu ili frosé
1

Za ledene napitke koristite sezonsko voće. Osim što pružaju neodoljivu boju, marelice, breskve, borovnice i ribizli daju prirodnu slatkoću, te ćete smanjiti potrebu za dodavanjem šećera

VIDEO

Aromatično ružičasto vino tamnije boje idealno je za pripremu froséa, zamrzutog roséa, koji postaje sve veći hit na menijima koktel barova diljem svijeta. Na bocu vina idu pola šalice šećera, svježe cijeđen limunov sok i nekoliko jagoda. Vino izlijte u posudu pa ostavite šest sati.

Za to vrijeme zakuhajte pola šalice vode sa šećerom pa dodajte narezane jagode i ostavite pola sata da se arome povežu. Zgnječite jagode pa propasirajte i ohladite te izmiksajte s vinom, limunovim sokom, sirupom od jagoda i drobljenim ledom pa ohladite.   

- Za ledene napitke koristite sezonsko voće. Osim što pružaju neodoljivu boju, marelice, breskve, borovnice i ribizli daju prirodnu slatkoću, te ćete smanjiti potrebu za dodavanjem šećera - savjetuje britanski “goli kuhar” Jamie Oliver, kojem je granita jedno od omiljenih osvježavajućih delicija.

Sitni kristalići leda s okusom voća, badema, kave ili čokolade najčešće se poslužuju u čašama sa slamkom. Napravite je tako da sok pomiješate s rijetkim šećernim sirupom, izlijte u posudu te stavite u zamrzivač na 3-4 sata. Svakih 20 ili 30 minuta plastičnom lopaticom ili žlicom stružite po površini zaleđene smjese da biste dobili sitne kristale leda. Poslužite u čašama, posute kokosovim brašnom. Dok se led za granitu struže, za slushie se gnječi ili miješa. 

Popularno britansko i američko piće kod kuće je najlakše napraviti pomoću posebnih gumenih čaša, koje olakšavaju gnječenje zaleđenog pića, no dovoljno je i svakih pola sata tijekom zamrzavanja promiješati čašu sa sokom kako bi se stvorili komadići leda.

Za one koji ljeto ne mogu zamisliti bez sladoleda, kombinirajte ga s laganim pićima poput limunade. Dobro rashlađenoj, ali i umjereno zaslađenoj limunadi, koju oko sat vremena ostavite u zamrzivaču, dodajte sladoleda od vanilije i izmiskajte pa ulijte u visoke čaše.

Slushie od mrkve, limuna i ananasa  

Sastojci: 220 g šećera, 6 dl vode, ribana limunova korica, sok dva limuna ili limete, 2 mrkve, manja konzerva ananasa

Priprema: Šećer i vodu zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi pa kuhajte na oko 10 minuta povremeno miješajući. Umiješajte naribanu limunovu koricu i sok jedne limete. Maknite s vatre i ohladite. Ananas i ribanu mrkvu.

Granita od kave 

Sastojci: 2 dl kuhane kave, 2 žlice šećera, žlica likera s okusom kave, korica naranče ili limuna

Priprema: U skuhanu kavu dodajte liker. Ulijte smjesu u posudu i stavite je u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite i vilicom postružite kristale leda pa vratite u zamrzivač. Struganje ponavljajte svakih 20-30 minuta u iduća 3-4 sata. Nakon toga, smjesu dobro izmješajte vilicom i stavite je u zamrzivač još pola sata. Poslužite sa šlagom i koricom citrusa.

Ružičasta granita

Sastojci: šalica malina, 220 g višanja iz kompota, 1/4 šalice šećera, 2 žličice metvice

Priprema: Izmiksajte maline, višnje, šećer i metvicu te stavite u zamrzivač na sat vremena. Čim se počne lediti, promiješajte smjesu i tako nekoliko puta svakih 30 minuta. Kad voćni kristali budu dovoljno čvrsti, premjestite granitu u zdjelice i poslužite. 

Ledena lubenica 

Sastojci: 2 kg lubenice, po 3/4 šalice šećera i vode, 4 žlice limetina soka, metvica ili bosiljak

Priprema: Lubenicu izmiksajte. Zagrijte u posudi vodu, rastopite u njoj šećer i pustite da vrije oko dvije minute. Ostavite sirup na sobnoj temperaturi da se ohladi pa mu dodajte sok od lubenice i limete te dobro promiješajte. Stavite smjesu u plitku posudu pa u zamrzivač. Tijekom sljedeća tri-četiri sata svakih 30 minuta vilicom dobro promiješajte smjesu. Ukrasite je kriškama limete ili listićima metvice ili bosiljka i poslužite. 

150537991

Ledene maline 

Sastojci: 2,5 dl tonika, 1/2 šalice jagoda, 1/2 šalice malina, led, limun, ekstrakt vanilije

Priprema: Maline propasirajte kako biste uklonili koštice. Pomiješajte sve sastojke i miksajte sve u mikseru koji drobi led. Ako nemate mikser, led zamotajte u krpu ili plastičnu foliju te usitnite batom za meso.

Granita od dinje i limete

Sastojci: 225 g šećera, 6 dl vode, ribana korica i sok dvije limete, dinja, sladoled od vanilije

Priprema: Stavite u lonac šećer i vodu te miješajte dok se šećer ne rastopi. Kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Umiješajte naribanu koricu i pola soka limete. Maknite s vatre i ohladite. Stavite oguljenu i na kocke narezanu dinju u blender i izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte hladni sirup i ostatak soka od limete. Ulijte u posudu otpornu na zamrzavanje i stavite u zamrzivač dok se ne stvore kristalići uz rub. Izmiješajte ih vilicom i poslužite u čašama sa sladoledom.

Ledene kupine s ružmarinom i borovnicama 

Sastojci: 500 g zamrznutih kupina, 4 limuna, 2 grančice ružmarima, 10 bobica borovnica, 5 žlica meda, litra mineralne gazirane vode

Priprema: Kupine zamrznite, a limun narežite na ploškice. Pripremite čaše i u svaku raspodijelite kupine, limun i ružmarin pa dodajte bobice borovnica i pola žličice meda. Ostavite u hladnjaku ako ne želite odmah poslužiti. Prije posluživanja, drobilicom za led, tučkom od mužara ili valjkom, lagano zgnječite bobice voća. Ispunite svaku čašu ledom, dodajte gaziranu vodu, dobro promiješajte i poslužite. Prema želji možete dodati u svaku čašu 50 ml džina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje