Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Dr. Crvenković: Stres je jedan od krivaca za slabu mjesečnicu

Dr. Crvenković: Stres je jedan od krivaca za slabu mjesečnicu

ŽENSKI PROBLEMI Hipomenoreja ili slabije menstrualno krvarenje traje do dva dana, a ako traje dulje od šest mjeseci, treba se što prije obratiti ginekologu kako bi započeo s liječenjem

VIDEO

Hipomenoreja je menstruacijski poremećaj koji karakterizira oskudno ili kratkotrajno krvarenje, a može se raditi i o kombinaciji, kaže dr. med. Gordan Crvenković iz ginekološke ordinacije GynNova u Zagrebu.

Takvim poremećajem smatra se krvarenje koje je za više od 20 posto kraće ili slabije od normalnog i traje do dva dana, a najčešće se javlja nakon prve menstruacije (menarha) ili prije zadnje, u perimenopauzi. Mogući uzroci hipomenoreje su brojni, dodaje. 

Uzroci poremećaja

- Može se raditi o poremećaju ovulacije, čemu uzrok mogu biti i neki lijekovi koji utječu na proizvodnju hormona jajnika, estrogena i progesterona, a može nastati i uslijed dugotrajnog korištenja hormonskih kontraceptiva ili intrauterinog uloška odnosno spirale. Također, javlja se i zbog ožiljka endometrija (unutarnje sluznice maternice) nastalog nakon bilo kakvog zahvata na njemu kao što su kiretaža i operativna histeroskopija. Ašermanov i Sheehanov sindrom, sindrom policističnih jajnika te perimenopauza također mogu uzrokovati slabije menstrualno krvarenje - ističe dr. Crvenković. 

Poremećaj se može javiti i zbog nekih kroničnih bolesti.

- Dijabetes, bolesti jetre i bubrega, poremećaji u radu štitnjače, hipofize i nadbubrežne žlijezde, odnosno hipertireoidizam, hiperprolaktinemija i hiperandrogenemija, mogu uzrokovati poremećaj menstrualnog krvarenja, kao i stres. Rjeđe se radi o polipima, miomima, adenomiozi i ranoj trudnoći - kaže liječnik.  

Nasljedni faktor također može imati ulogu, pa ako je majka imala hipomenoreju, moguće je da će je imati i kćer. Do poremećaja može doći i nakon rigoroznih dijeta ili nedostatka masnog tkiva.

- Anoreksija, pothranjenost i dijete koje uzrokuju nagli gubitak kilograma mogu biti uzrok slabijim menstruacijama budući da se estrogen stvara i u masnom tkivu. Što je manje estrogena, to će menstruacija biti slabija - pojašnjava dr. med. Gordan Crvenković. Premda se ne radi o poremećaju koji potencijalno može ugroziti život, oprez je ipak potreban, a pregled i temeljita obrada ginekologa nužni.

Fotolia

- Neke žene sa simptomom hipomenoreje mogu imati otežan postupak zatrudnjivanja i iznošenja trudnoće, a postoji i opasnost od neplodnosti. Planira li žena koja pati od hipomenoreje trudnoću, svakako treba otići na pregled kod ginekologa jer otprilike 10 posto slučajeva može biti rizično - napominje dr. med. Gordan Crvenković.
Ako slabije krvarenje traje šest mjeseci ili duže, žena se treba obratiti liječniku koji će pregledom utvrditi uzrok poremećaja.

Rizik od neplodnosti

- Dijagnoza hipomenoreje se postavlja na osnovu krvnih pretraga (hormoni-LH, FSH, estrogen, prolaktin, inzulin, TSH) i ultrazvučne slike. Rijetko mogu pomoći i histeroskopija te magnetska rezonanca - kaže dr. med. Gordan Crvenković te dodaje kako hipomenoreja nema određenog načina liječenja već se liječi sam uzrok. Najveći broj žena je lako izlječiv, a rezultati su brzo vidljivi. Pri hipomenoreji normalno se mogu koristiti tamponi i menstrualne čašice te piti kontracepcijske tablete, no ne dugotrajno.

- Krenite s manjom dozom i napravite pauzu otprilike svakih pet godina - savjetuje dr. med. Gordan Crvenković. 

Poremećaji ciklusa javljaju se zbog ranica, problema s jajnicima...

1. Prijevremena menstruacija - Do 35. godine javiti se može zbog stresa, a kasnije može ukazivati na predmenopauzu. Ako sumnjate na prečesta krvarenja ili probleme s jajnicima, dogovorite pregled kod ginekologa.

2. Kašnjenje menstruacije - Godinu ili dvije nakon prve menstruacije kašnjenje ili izostanak menstruacije smatra se normalnim, no ako se ponavlja, može se raditi o sindromu policističnih jajnika ili lošoj prehrani.

3. Preobilne menstruacije - Menoragija može biti posljedica brojnih problema. Ako žena mijenja uloške, tampone ili prazni čašicu svakih sat vremena ili češće, treba što prije obaviti ginekološki pregled.

4. Veoma bolne menstruacije - Dismenoreja je pojava jakih menstrualnih grčeva. Iako se javlja kod većine žena, jaka bol može ukazivati na endometriozu te neke druge medicinske poremećaje.

5. Izostanak menstruacije - Ako menstruacija ne dođe do 16. godine, radi se o primarnoj amenoreji, dok se sekundarna pojavljuje kasnije te može imati brojne uzroke poput nekih bolesti ili trudnoće.

6. Neuredna krvarenja - Postoje dva oblika. Spotting je točkasto krvarenje koje ukazuje na ovulaciju i nema razloga za zabrinutost. Bleeding, obilniji izljev krvi, može ukazivati na ranicu, pa treba posjetiti liječnika.

Za menstruaciju bez bolova jedite ribu, papaju i lanene sjemenke

Dva tjedna prije početka ciklusa u prehranu unesite više svježeg voća i povrća te cjelovitih žitarica. Bademi, orasi i sjemenke buče bogati su manganom, koji može pomoći kod grčeva, a vitamin B6 prisutan u smeđoj riži smanjit će nadutost, kao i lanene sjemenke. Važni su i vitamini, a osobito se preporučuju papaja te hrana bogata omega-3 kiselinama, poput ribe.

Bolne grčeve smiruje masaža eteričnim uljima

Aromaterapeutska masaža uljem lavande može značajno smanjiti bol uzrokovanu krvarenjem. 
Godine 2012. provedeno je istraživanje koje je potvrdilo njegovu učinkovitost. Pomoći će i ulje cimeta. Kod primjene eteričnih ulja koristite i neko bazno ulje poput maslinovog ili kokosovog kako biste ga razrijedili.

Vježbanje za dva mjeseca ublažava neugodni PMS

Odlazak u teretanu nekoliko puta tjedno može pomoći ženama koje imaju izražene simptome PMS-a, pokazala je studija iz 2013. U istraživanju je sudjelovalo 40 mladih žena koje se prethodno nisu aktivno bavile sportom, a iz mjeseca u mjesec imale su jake simptome PMS-a. Grupa koja je radila aerobne vježbe sat vremena triput tjedno u dva mjeseca uočila je veliku razliku. Nakon mjesec dana redovitog vježbanja simptomi  PMS-a su se značajno smanjili, a nakon dva mjeseca promjene raspoloženja i nadutost gotovo su u potpunosti nestali.

VIDI OVO: Što boja vašeg horoskopskog znaka otkriva o vama?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju