Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku i zamrzivaču

Evo koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku i zamrzivaču

Zamrzivač je savršeno mjesto za spremanje sirove i kuhane piletine koju nećete odmah pojesti. Smrznuta sirova piletina može stajati u zamrzivaču mjesecima

VIDEO

Sirova piletina, koju kupujete u mesnici, može u hladnjaku stajati do dva dana. Takvo meso se može razlikovati od zapakiranog na kojemu piše rok trajanja. Naime, zaposlenici u trgovinama moraju paziti na temperaturu hladnjaka u kojima stoji piletina i drugo meso kako bi se bakterije ne bi počele razmnožavati. U mesnici radnici izrežu samo ono što će se vjerojatno prodati tog dana i nema navedenog roka trajanja pa je moja preporuka potrošiti takvu piletinu u dva dana, savjetuje Martin Bucknavage, stručnjak za hranu iz SAD-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Meso_testiranje 02:22

Također, savjetuje da pileće meso koje ste kupili zapakirano i otvorili isto potrošite u roku dva dana.

- I način na koji čuvate sirovu piletinu u hladnjaku utječe na to koliko će trajati. Prvo provjerite je li hladnjak ispravne temperature: na 5 ili ispod 5 stupnjeva. Najbolje mjesto za čuvanje piletine je u najhladnijem dijelu hladnjaka, što je obično donja polica. Također se pobrinite da sirovu piletinu skladištite u najboljim posudama za pohranu hrane, u tzv. hermetički zatvorenim posudama, kako ne bi bila izložena zraku ili vlazi, što može uzrokovati stvaranje štetnih bakterija. Osim toga, to će osigurati da bakterije iz piletine ne dođu u kontakt s drugom hranom u hladnjaku - kaže ovaj stručnjak.

Zamrzavanje hrane: Što i kako pohraniti, a što nikako ne raditi
Zamrzavanje hrane: Što i kako pohraniti, a što nikako ne raditi

Evo koliko dugo kuhana ili pečena piletina može stajati u hladnjaku

Ako ste kupili piletinu sa žara u trgovini, ona može trajati u hladnjaku tri do četiri dana. Isto vrijedi i ako ste sami pripremali piletinu, bez obzira jeste li je pekli, kuhali ili pržili. Drugim riječima, ne očekujte da će bilo koja vrsta piletine koju ste skuhali u nedjelju biti ok do četvrtka, pojašnjava Martin Bucknavage.

storyeditor/2024-04-18/piletina.jpg

Naglašava da je važno pravilno skladištiti termički obrađenu piletinu, baš kao i sirovu.

- To znači da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi kako ne bi bila izložena zraku ili vlazi. Kuhana piletina koja nije pravilno uskladištena, ili je pokvarena, počet će razvijati bakterije koje dovode do trovanja hranom. Dvije su vrste bakterija koje se mogu formirati na pokvarenoj kuhanoj piletini, a to su pseudomonas putida i aeromonas hydrophila - objašnjava.

Top recepti za roštilj: Meso, riba i povrće će biti za prste polizati!
Top recepti za roštilj: Meso, riba i povrće će biti za prste polizati!

Koliko dugo piletina može stajati u zamrzivaču?

Zamrzivač je savršeno mjesto za spremanje sirove i kuhane piletine koju nećete odmah pojesti. Smrznuta sirova piletina može stajati u zamrzivaču mjesecima. Na primjer, cijelo sirovo pile može trajati do godinu dana, dijelovi piletine devet mjeseci, a iznutrice i mljevena piletina tri do četiri mjeseca, kaže stručnjak.

- Što se tiče kuhane piletine, ona će biti dobra u zamrzivaču nekih četiri mjeseca - dodaje.

Kako znati da li se piletina pokvarila?

Martin Bucknavage savjetuje da vjerujete svojim osjetilima, a ovo su sigurni znakovi da piletina više nije dobra za jelo:

  • Ima neugodan miris.
  • Sluzava je.
  • Boja se promijenila iz ružičaste u sivu, žutu ili zelenu, prenosi rd.com.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj