Virtuozna kuharica Anna Olson, u svojoj emisiji “Slastice” iznova oduševljava slastičarskim umijećem. Za spravljanje ljetnih slastica koristi kombinaciju domaćih biskvita i krema
Fini, klasični engleski trifle po receptu slastičarke Anne Olson
Sastojci:
- biskvit: 6 jaja, 2 žumanjka, šalica šećera, 1 i 1/4 šalice višenamjenskog brašna, prstohvat soli, 1/4 šalice maslaca, ekstrakt vanilije
- krema: 2 šalice mlijeka, žličica ekstrakta vanilije, 6 žumanjaka, 6 žlica šećera, 1/4 šalice kukuruznog škrobnog brašna, 1/4 šalice maslaca, 4 šalice bobičastog voća, šalica jagoda, 2 dl soka od jabuke, prženi bademi, 2 i 1/2 dl vrhnja za šlag
Priprema:
Jaja sobne temperature, žumanjke i šećer pjenasto umutite dok smjesa ne postane svijetlo žuta. Dodajte prosijano brašno i sol, zatim otopljeni maslac i vaniliju. Izlijte biskvit na veći četvrtasti lim obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 25 minuta, te pečeni biskvit dobro ohladite.
Zagrijte mlijeko s vanilijom do vrenja. U zasebnoj posudi umutite žumanjke sa šećerom i škrobom. Ulijte postepeno u vruće mlijeko, pa kuhajte na umjerenoj vatri oko dvije minute, dok se ne zgusne. Umiješajte maslac, pokrijte kremu plastičnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. Izmiksajte slatko vrhnje u šlag, te ga postepeno umiješajte u kremu od žumanjaka.
Okruglim kalupom izrezujte slojeve tijesta. Slažite u veću staklenu posudu ili manje staklene duboke čaše. Prvi sloj biskvita na dnu poškropite sokom od jabuke, premažite kremom, posipajte voćem i tako redom dok ne utrošite sve sastojke. Zadnji sloj kreme na vrhu pospite tostiranim bademima.