Obavijesti

Lifestyle

Komentari 120

Govor tijela na razgovoru za posao - i ruke nešto otkrivaju

Zaboravite na lupkanje prstima po stolu. Ako ste nervozni i ne možete se opustiti - uzmite olovku u ruke. Prvo što trebate učiniti je pokazati dlanove jer tako djelujete opušteno

VIDEO

Mnogi ne znaju kamo bi s rukama tijekom intervjua, a komunikolozi savjetuju da ne skrivate dlanove i ne držite prekrižene ruke. Prvo što trebate učiniti je pokazati dlanove jer tako djelujete opušteno i prijateljski nastrojeno. 

- A ako dlanove stavite na stol, ostavljate dojam glavnog autoriteta u sobi, što nije dobro za prvi dojam pred potencijalnim poslodavcem - savjetuje Eddie Koller, stručnjak za medije i odnose s javnošću. 

Ljudi su preopterećeni rukama u vrijeme intervjua, pa Koller savjetuje da cijelo tijelo, pa tako i ruke, smjestite u najudobniji mogući položaj. Najbolje ih je postaviti na naslon koji treba raširiti što je više moguće, tvrdi nagrađivana autorica i poslovna konzultantica Lois Frankel. Samouvjerenost je najvažnija, kaže, pa poslodavcu trebate pokazati tko je glavni, i to tako da zauzmete što više prostora.

Upravo se zato Frankel zalaže i za postavljanje ruku na stol. S njom se slaže konzultantica Nancy R. Mitchell, koja poručuje kako je najbitnije ne izgledati poput uplašenog djeteta. Mitchell savjetuje da ruke ne držite u krilu nego ih opušteno držite na naslonu ili na stolu.

Ako ih nikako ne možete opustiti, uzmite olovku pa ruke spustite na bilo koji objekt (stol, krilo, naslon itd.), savjetuje novinarka i urednica Caroline McMillan, koja također tvrdi da nije dobro previše gestikulirati rukama jer ostavljamo dojam nervoze i nesigurnosti. 

- Uporaba ruku je neka vrsta sive zone. Ako ste umjereni, njima možete pokazati samopouzdanje, pa ih koristite samo dok objašnjavate važne stvari, primjerice neki projekt na kojem ste radili - kaže McMillan.

Najgore što možete učiniti je prstima lupkati po stolu jer je to očiti znak nestrpljenja i vrlo je vjerojatno da ćete si njime uništiti šansu za posao, ali i iživcirati poslodavca. Zaboravite i na prekrižene ruke jer ovaj položaj najčešće poručuje potrebu za zaštitom i zatvorenost prema nekome ili nečemu.

Trljanje dlana o dlan također nije preporučljiva gesta jer se njome izražavaju (pre)pozitivna očekivanja, dok ruke spojene jagodicama prstiju usmjerenih prema gore upozoravaju na samouvjerenost, pa je to idealan položaj ako govorite o dotadašnjim poslovnim uspjesima. 

Položaji otkrivaju puno

Sklopljene ruke Ako ne znate kamo biste s rukama, koje su ujedno i nemirne, ovo je idealan položaj jer djelujete smireno.


Otvoreni dlanovi Ovakav stav simbolizira iskrenost, poštenje i spremnost na suradnju, pa je idealan na razgovoru za posao. 

Spojite jagodice Kad govorite o svom iskustvu i najvećim uspjesima, spojite jagodice prstiju, tako djelujete samouvjereno i puni znanja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...