Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Hendrix je živio u ludom skladu svih boja i motiva u Londonu

Živopisni stan nedavno je otvoren za javnost. Utrošeno je 3,7 mil. funti kako bi se do detalja rekonstruirao izgled stana iz vremena kad je Hendrix u njemu živio sa djevojkom Kathy

VIDEO

U Londonu je početkom godine za javnost otvoren stan u kojem je 1968. i 1969. godine živio legendarni gitarist i pjevač Jimi Hendrix. Prema pisanju britanskih medija, u opremanje je utrošeno 3,7 milijuna funti kako bi se do detalja rekonstruirao izgled stana iz vremena kad je u njemu živio Hendrix sa svojom djevojkom Kathy Etchingham. Hendrixu je tada bilo važno da je u blizini klubova, poput popularnog Speakeasy Cluba u kojem se okupljala tadašnja rock scena. 

U rekonstrukciji prostora najviše su pomogle Hendrixove fotografije jer je većinu svojih novinskih intervjua odrađivao sjedeći na golemom krevetu u sobi koja mu je služila kao spavaća i dnevna. Na fotografijama su se mogli vidjeti razni detalji iz stana koji je često nazivao jedinim domom koji je imao.

U uređenju je pomogla i njegova bivša djevojka Kathy koja se prisjeća kako su zajedno kupovali namještaj za stan i kako je Hendrix uvijek vojnički zatezao posteljinu na krevetu. Hendrixov povijesni dom sastoji se od rezidencijalnog dijela, tj. prostrane sobe s namještajem, tepisima, tkaninama i velikim krevetom. 

U Hendrixovoj sobi rekonstruiran je svaki detalj. Soba je odličan primjer modernog boho stila koji spaja etničke, ciganske i rock elemente. Neki će možda reći da boho izgleda neuredno i otrcano, ali Hendrixova soba primjer je šarmantnog sklada raznih uzoraka, boja i stilova.

Na podu je ležerno prebačeno nekoliko perzijskih tepiha koji se preklapaju jedan preko drugog. Osim na podu, manji tepih postavljen je i na zid kao dekoracija iznad kreveta. Krevet je prekriven svilenom indijskom tkaninom u jarkoj ružičastoj i narančastoj boji, a sa stropa iznad kreveta visi viktorijanski šal s resama. Na krevetu je njegova akustična gitara koja mu je uvijek bila pri ruci. Na prozorima su plave baršunaste zavjese koje su Jimi i Kathy dali izraditi po mjeri. 

Motivi jastuka kao na fotkama

Na velikom krevetu sa svilenom presvlakom jarkih boja razmješteni su egzotični pamučni jastuci s posve  istim cvjetnim motivima kao na Hendrixovim starim fotografijama.

Kvart koji su obilježili klubovi, rokeri i hipiji

Stan je smješten na zadnjem katu zgrade iz 18. stoljeća u ulici Brook, u londonskom Mayfairu, jednom od središnjih dijelova Londona. U Hendrixovo vrijeme ovaj je dio grada bio pun noćnih klubova gdje se okupljala rockerska hipi generacija, a danas je to eskluzivni dio grada s luksuznim trgovinama, uredima multinacionalnih korporacija, ambasadama, trgovcima nekretninama, restoranima i hotelima. Najam kvadrata ovdje je među najvećima ne samo u Londonu, nego i u svijetu, a krajem 60-ih godina Kathy i Jimi stan su iznajmljivali za samo 30 funti tjedno

Kolekcije ploča koje je skupljao i instrumenti od kojih se nije odvajao

Druga je prostorija uređena kao muzejski prostor sa staklenim vitrinama i zidnim okvirima u kojima su izloženi Hendrixovi albumi, kolekcije ploča koje je skupljao, glazbeni instrumenti, fotografije i drugi predmeti koji podsjećaju na njegovu glazbu i život. Prema svjedočenju ljudi koji su se s njim tada družili, ovdje se nakon noćnih svirki u londonskim klubovima redovito okupljalo šaroliko društvo. 

U ulici je nekad živio i skladatelj Georg F. Händel

Na istome mjestu, samo broj dalje, u 18. stoljeću živio je još jedan veliki glazbenik, Georg Friedrich Händel. Saznavši to, Hendrix je počeo slušati njegove kompozicije koje su imale utjecaj na njegove pjesme. Početkom 21. stoljeća u zgradi je uređen muzej posvećen Händelu, a Hendrixov stan služio je kao ured zaposlenicima muzeja. Često su im dolazili Hendrixovi fanovi tražeći da zavire u njegov dom. Kad su 2010. godine organizirali izložbu posvećenu Hendrixu, posjećenost je bila toliko velika da su odlučili otvoriti stalni muzejski postav.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom