Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Hipnoporođaj: 'Pomoću tečaja hipnoze rodila sam bezbolno'

Otkrivamo kako trudnice mogu naučiti vjerovati svome tijelu, pretvoriti osjećaj boli u pozitivu te smanjiti anksioznost, stres, umor i strah - a nakon toga i bol

VIDEO

Hipnoporođaj je program s naglaskom na prirodnom porođaju. Koristi metode dubokog opuštanja, disanja, vizualizacija i pozitivnog razmišljanja kako bi se smanjili anksioznost, stres, umor i strah - a nakon toga i bol. 

Svoje prvo dijete, 14-mjesečnog Nikolu, na taj način rodila je Zagrepčanka Jelena Šebešćen Lucić (32). U rodilište je stigla nakon puknuća vodenjaka, s neznatnim trudovima i samo centimetar otvorena. Odmah su predložili drip “da se sve ubrza”. 

- Zamolila sam ih da pričekaju i daju mi malo mira. Kroz trudove sam duboko disala i svjesno opuštala tijelo. Između trudova sam bila negdje duboko u svom svijetu, toliko odsutna da me suprug stalno molio da mu bar kimnem glavom da zna da sam tu jer sam mu izgledala kao u nesvijesti. Uspjela sam imati prirodan porođaj bez dripa i epiduralne, a doktorica mi je kasnije priznala da sam je ugodno iznenadila - ispričala je Jelena svoje iskustvo.

Prošla je tečaj “Svjesna trudnoća” koji vodi Marija Čukman, porodiljna edukatorica i doula (profesionalka koja pomaže ženama prije, tijekom i poslije porođaja).

Marija Čukman - voditeljica tečajeva Sacred Pregnancy

- Na tečaju upoznajemo buduće majke s time što se događa s njihovim tijelom tijekom porođaja i potičemo ih da imaju povjerenja u sebe. Hipnoporođaj je priprema žene za aktivno sudjelovanje u porođaju. Pri spomenu hipnoze, mnogi imaju na umu osobu koja nema svijest niti volju, no tehnika hipnoporođaja kod žena mijenja program u podsvjesnom umu kako bi počele povezivati porođaj s pozitivnim osjećajima i stavovima. To isključuje bilo kakvo nesvjesno stanje ili pasivnost majke. Dapače, majka je izuzetno aktivna i kroz cijelu trudnoću i porođaj - pojašnjava Čukman.

Napominje kako je strah od porođaja, prema istraživanjima, jedan od najjačih, a ne pomaže ni poruka koje društvo šalje trudnicama - da je porođaj bolan i težak. 

- Strah za sobom povlači grčenje tijela, što pojačava bol u trudu. Zbog boli opet dolazi do straha i krug se ponavlja, a osjećaj boli se pojačava. Ženino tijelo većinom je u grču, a porođaj postaje teži i izuzetno bolan - kaže Čukman. Ističe kako, primjenjujući ovu tehniku, žene osjećaju trudove, ali ih doživljavaju kao nešto što pomaže djetetu da se rodi i ne percipiraju ih kao bol. Neke su ga uspjele potpuno spriječiti.

- Tečaj mi je pomogao u sidrenju ‘ja to mogu’ u mozak. Bitno je poraditi u trudnoći na svojim uvjerenjima tako da tijekom porođaja ne ‘isplivaju’ strahovi nego vjera u sebe i svoje tijelo - poručuje mama Jelena.

Kako vam može pomoći tečaj hipnoporođaja da rodite lakše i bezbolnije?

  • Želi se pokazati kako žene mogu roditi u smirenom i spokojnom okruženju umjesto napetog i stresnog, što olakšava sam tijek porođaja.
  • Učestalim korištenjem pozitivne slike porođaja i afirmacija vezanih uz sposobnost tijela, može se spriječiti pojava ‘programa’ boli.
  • Hipnoporođaj koristi mnogo audiomaterijala koje žena sluša tijekom trudnoće. Vođene meditacije napravljene su samo za nju. 
  • Individualni rad s hipnoporođajnim terapeutom osvješćuje podsvjesne strahove i uzroke te se radi na njihovoj transformaciji. 

Tečajeve Svjesne trudnoće Marija Čukman vodi od 2014. Osim toga, vodi i radionice o postporođajnom razdoblju i svjesnom majčinstvu. 

Kako je ovaj način pripreme za porođaj relativno nov u Hrvatskoj, liječnici se još navikavaju. Dr. sc. Erden Radončić, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, slaže se s bazičnom definicijom hipnoporođaja, da je to nešto prirodno. 

- Problematika hipnoporođaja je u užem smislu fiziologije porođaja i kliničke prakse zapravo nešto na što nas je priroda i evolucija već odavno pripremila. Intenzitet bolova širenja porođajnoga kanala i prolaska novorođenčadi je jedan od najjačih doživljaja, i vrlo vjerojatno bi često bio fatalan da ne postoji mehanizam prirodnih analgetika koji preveniraju takav ishod - pojašnjava dr. Radončić.

Ističe kako se u trećem tromjesečju u mozgu trudnice stvaraju velike količine tvari slične morfiju, ali i do 1000 puta snažnijeg djelovanja. 

- Endorfini i dinorfini djeluju protiv boli primarno mijenjajući psihološki odnos prema njoj, uz analgetski učinak. Djelovanje svih tvari sličnih morfinu vodi u stanje opijenosti, pa i stanje slično hipnotičkom. Ova metoda je stoga  prije svega prihvatljiva kao prededukacija za porođaj, slična pripremama vježbi disanja i slično, a teško da bi se moglo raditi o alternativi vođenja porođaja - kaže dr. Radončić.

Petra Podobnik, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, nekoliko je puta sudjelovala na porođajima žena koje su koristile ovu metodu.

- Mislim da je hipnoporođaj dobar za žene koje se pripremaju za potpuno prirodan porođaj bez lijekova. Iz mog iskustva s tom metodom na porođaju žene same sebe mogu anestezirati i izgledaju kao da nisu u bolovima. I dalje su svjesne svega što se događa oko njih, čuju nas i slušaju naše upute, ali su fokusirane na svoje tijelo i psihički se dovedu do takvog stanja da ne osjećaju bol - kaže ginekologinja. 

Dodaje kako se ne mogu sve žene dovesti do tog stanja. Neke koje su prošle tečajeve i pripremu za hipnoporođaj ipak se ne uspiju opustiti, pa sve završi intervencijom, lijekovima ili carskim rezom. Ova metoda priprema žene i da lakše prihvate tijek porođaja, kakav god bio, ali i da su svjesne da treba surađivati s liječnicima.

- Porođaj boli, a liječnicima je lakše komunicirati sa ženom koja se dovede do stanja da je ne boli - ističe ginekologinja Podobnik.

O tečaju:

  • Sacred Pregnancy (Svjesna trudnoća) je tečaj koji traje osam tjedana. Priprema je tijela i uma za prirodan i manje bolan porođaj.
  • Aktivna priprema za prirodan porođaj obuhvaćena je u dvije radionice. Žene se upoznaju s činjenicama o porođaju te s vlastitim tijelom. 
  • Radionica traje dva-tri sata. Ženama pomaže da se nose s hormonima, da prebrode prvo stresno razdoblje i eliminiraju ga.
  • Program je namijenjen trudnicama koje se tijekom vikenda druže, meditiraju, upoznaju sebe i sklapaju prijateljstva. 

Prirodni tijek

Naglasak je na porođaju bez intervencija sa strane jer ga tako žena lakše može doživjeti kao moćno i osnažujuće iskustvo. Okruženje bolnice kosi se sa zakonitostima porođaja, koji najlakše napreduje ako je žena u tamnom i tihom prostoru u kojem je nitko ne prekida. 

Vijeme za mamu i bebu

Metoda hipnoporođaja zahtijeva svakodnevno prakticiranje, što su mnoge trudnice okarakterizirale kao pozitivno. Na taj način se bar jednom dnevno aktivno posvete sebi i djetetu. Uz rad na podsvjesnom dijelu uma, trudnica se educira i upoznaje sa svime što je čeka, kaže Marija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku