Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Imala je nogu kao slon - iz nje su izvadili 17 litara tekućine

Roseanne Smith (54) iz SAD-a ponovno može hodati nakon desetljeća patnje. Noga joj je počela neobjašnjivo oticati kad je imala 18 godina - saznala je kako ima neizlječivu bolest....

VIDEO

Imala sam jednu nogu poput slona, a drugu kao u ptice, rekla je Roseanne Smith (54) iz SAD-a nakon što su joj iz noge izvadili 17 litara tekućine. Osjetila je ogromno olakšanje jer je nakon desetljeća ponovo mogla hodati. 

Njezina patnja počela je kada je imala 18 godina. Noga joj je počela neobjašnjivo brzo oticati. To se dogodilo naglo, preko noći. Probudila se jedno jutro, a stopalo i gležanj bili su jako otečeni. Stopalo joj je, kaže, izgledalo kao oklop od kornjače. Noga joj je postajala sve veća pa je nesretna žena otišla lječniku. Imala je tada 29 godina, a dijagnoza je bila strašna - limfedem. Radi se o neizlječivoj bolesti koja može zahvatiti ruke ili noge, obje ili jednu.

Nastaje zbog blokade u limfnom sustavu pa se tekućina nagomilava u određenom dijelu tijela, a može biti primaran (pojavljuje se sam od sebe) ili sekundaran (nastaje kao posljedica neke druge bolesti ili liječenja, npr. kod liječenja karcinoma).

Iako lijeka nema, postoje metode koje pacijentima mogu olakšati život. Roseanne je svoj spas pronašla kod stručnjaka u Južnoj Koreji. Ali, ona to nije mogla platiti pa je dvije godine sakupljala novac za liječenje. Napokon je došao dan kada je sjela u zrakoplov i krenula u nepoznato.

Tamo je podvrgnuta specijalnoj liposukciji i tretmanu matičnim stanicama. Noga joj je sad duplo tanja nego što je bila, ponovno može savijati koljeno i hodati bez pomagala. 

Sretna je što joj noga više nije tako ogromna, ali priznala je da joj je to stanje uništilo život. Pitala se zašto se to dogodilo baš njoj i strahovala što će se događati u budućnosti obzirom da lijeka nema, a noga je bila sve veća i veća.

- To mi je totalno promijenilo život. U početku sam to mogla nekako sakriti, ali kasnije nisam jer je noga bujala. Iako sam po prirodi vesela, povukla sam se u sebe i nisam željela izlaziti iz kuće. Bilo me je sram. Svi su buljili u mene gdje god sam se pojavila. Neki si mi dobacivali "evo djevojke s velikom nogom. Upoznala sam muškarce koji su bili zainteresirani za mene, ali izgubili su interes čim su vidjeli moju nogu, bježali su od mene - ispričala je nakon povratka iz Južne Koreje.

Za tretman u Južnoj Koreji saznala je čitajući medicinsku literaturu. Matične stanice izvadili su joj iz trbuha i ubrizgali u nogu. Platila ga je 20.000 dolara (oko 135.000 kuna). Liječnici su joj rekli kako će joj se noga još stanjivati, odnosno izgubit će 80 posto svoje prvobitne veličine.

Sad svaki mjesec mora dobiti injekciju koja će spriječiti ponovno sakupljanje tekućine. To će je koštati 800 dolara (oko 5400 kuna) po injekciji. Kaže kako zdravstveno osiguranje u SAD-u ne pokriva taj trošak pa se snalazi sama, piše Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru