Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Izbaci bolest kroz prozor: Zimi treba zračiti stan barem 4 puta

Izbaci bolest kroz prozor: Zimi treba zračiti stan barem 4 puta
1

Zrakom u kući cirkulira 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore plijesni, pelud, ugljični monoksid...

VIDEO

Onečišćeni zrak u domu može povećati rizik od razvoja bolesti srca, nekih vrsta raka i problema s disanjem, tvrde stručnjaci u Velikoj Britaniji, koji su utvrdili da je ugroženo oko 15,3 milijuna domova. Utvrdili su da zrakom u kući cirkulira 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore plijesni, pelud, ugljični monoksid i perut ili čak i plin radon, plin bez boje i mirisa, koji se naziva tihim ubojicom jer ga nije moguće osjetiti u zraku. 

Istraživači su otkrili vezu između izloženosti zagađivačima u zatvorenom prostoru i kardiovaskularnih bolesti te potvrdili da kućni zagađivači zraka u 57 posto slučajeva mogu biti odgovorni za kardiovaskularne bolesti, 23 posto za povećani rizik obolijevanja od raka pluća, 12 posto za astmu, a preostalih 8 posto povezano je s drugim respiratornim problemima.

Redovitim prozračivanjem doma rizik od bolesti mogli biste smanjiti za gotovo 40 posto. Pritom je najveća opasnost od plinova i spojeva kojih nismo svjesni. Vrlo je opasan ugljični monoksid, česti uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog štednjaka dok kuhamo, zbog neispravnog sustava grijanja u stanovima koji se griju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan, svijeću, a ima ga i u dimu cigarete.

Provjetravanje doma četiri puta na dan od tri do sedam minuta može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti, koje će se često manifestirati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kihanje, vrtoglavica, osjećaj umora, krvarenje iz nosa ili bolesti pluća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Provjetravati treba nekoliko puta na dan, no najbolje ujutro, nakon ustajanja, pogotovo ako je riječ o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije, kaže Jurica Bistrović iz Zadol grupe d.o.o., koja se bavi ugradnjom PVC stolarije. 

- Provjetravati treba nekoliko puta na dan, no najbolje ujutro. Otvorite sve prozore i napravite propuh u stanu da se promijeni što veći dio zraka u prostorijama - kaže naš sugovornik. 

Tijekom dana u svakoj prostoriji povremeno otvorite prozor kako biste osigurali svježi zrak te povremeno otvorite vrata od kupaonice, ako nemate mehaničku ventilaciju, tj. ventilatore koji pokreću zrak. I prije spavanja korisno je nakratko napraviti propuh, od tri do pet minuta, radi izmjene zraka u prostorijama.

Posebno pazite na znakove plijesni u kući, jer je prisutnost plijesni odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astma i drugi problemi s dišnim putevima) i reakcija na koži. Sustav ventilacije u kupaonici mora biti kvalitetan i bez vlage. Oni koji često kuhaju ili primjećuju vlagu u stanu, na PVC prozore mogu ugraditi sustav stalnog prozračivanja, koji stalno provjetrava prostor.

  • Rublje sušite na zraku Rublje sušite na terasi, lođi ili  balkonu, a ako ga sušite u kući, ostavite ga u prostoriji s otvorenim prozorom. Ne sušite ga na radijatorima jer ispušta otrovne spojeve.
  • Izbacite tepihe iz kuće Drvene podove ne trebate prekrivati tepisima jer skupljaju prašinu, grinje, dlake i gljivice. Skidajte cipele na ulazu u dom kako ne biste unijeli alergene. 
  • Krpe i ručnike dobro osušite Ne ostavljajte vlažne ručnike i kuhinjske krpe zgužvanima. Ako su vlažni, a mislite da ih još ne treba prati, objesite ih da se osuše kako ne bi skupljali vlagu, plijesan i gljivice. 
  • Odvojite čiste i prljave cipele Brišite cipele prije ulaska u stan i obavezno se izuvajte na samom ulazu, posebno u vrijeme kiše. Držite ih u ormariću odvojeno od čistih ili na plastičnom podmetaču. 
  • Isključite TV i računalo Prozračujte prostorije nekoliko puta tijekom dana. Pobrinite se da imate dobru  ventilaciju u domu. Isključite aparate kad ste gotovi s upotrebom jer utječu na skupljanje prašine u kući.

Četveročlana obitelj u tjedan dana proizvede oko 70 litara vode

Prosječna četveročlana obitelj disanjem, znojenjem, kuhanjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvede oko deset litara vode dnevno. Bez pravilnog provjetravanja voda ostaje u stanu u obliku vlage, a uz povoljne uvjete i povoljnu temperaturu  na vlažnim površinama razvit će se zidna plijesan i gljivice kojih se teško riješiti bez pravilnog prozračivanja. 

Ustajao zrak će loše utjecati na raspoloženje 

Prevelika koncentracija vlage može uzrokovati: letargiju, smanjenu koncentraciju, razdražljivost, apatiju i nagle promjene raspoloženja. Kondenzacija na staklu vaših prozora znak je upozorenja da je potrebno češće prozračivanje. Dostatno prozračivanje postiže se na način da se prozori ostave potpuno otvoreni barem 5 minuta po četiri puta dnevno.

Ovaj kratki period dovoljan je za izmjenu zraka, a neće prouzročiti hlađenje namještaja i zidova, tj. povećanje troškova grijanja. Dulje otvoreni prozori uzrokovali bi gubitak energije.

Rosa ujutro očisti zrak od smoga i prljavštine 

Provjetravanje, koje je najučinkovitije ujutro kad vanjski zrak još nije “obogaćen” smogom, a rosa ga je očistila od štetnih tvari, riješit će samo dio problema. Bilo kakva aktivnost tjera organizam na brže udisanje toksina, naročito usisavanje koje podiže prašinu. Obvezno otvorite prozore, a prozračujte i posteljinu.

Prozore uvijek širom otvarajte, a ne na kip 

Prozore tijekom zime uvijek otvarajte širom, a ne “na kip” jer ćete jedino tako izmijeniti zrak u prostoriji bez da previše rashladite zidove oko prozora. Općenito, kip koristite samo između travnja i rujna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru