Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Kako je moguće da nije znala da je trudna? Stručnjaci znaju

Kako je moguće da nije znala da je trudna? Stručnjaci znaju
1

Stanje tzv. nevidljive trudnoće nije nepoznato u medicini, ali svejedno je često neprepoznato jer simptoma trudnoće uopće nema, a žene imaju redovit ciklus i ne debljaju se

VIDEO

Jane Wigley iz Essexa rodila je sina u 21. godini na zahodu, ne znajući uopće da je trudna. Cijelu trudnoću imala je urednu menstruaciju i nije se ništa udebljala. Tog jutra probudila se sa strašnim bolovima u abdomenu. Mislila je da je riječ o menstrualnim bolovima koji su joj inače bili jaki. Čak je i povraćala. 

- Otišla sam na zahod jer mi je jedino tamo bilo malo bolje i odjednom je George ispao. Nisam znala što se događa. U početku sam mislila da mi utroba izlazi van. Bila sam totalno u panici! Vikala sam svom očuhu da dođe što prije i da sam upravo rodila - ispričala je Jane.

Njezin očuh Wayne pozvao je hitnu koja je brzo došla, presjekla pupkovinu i ustanovila da se njezin sinčić rodio sedam do deset tjedana prerano. Jane je bila u šoku. Živjela je posve normalno, čak je večer prije i pila alkohol. Prije nekoliko mjeseci imala je jake bolove u trbuhu no kada je došla kod liječnika testovi nisu pokazali da je trudna, piše Daily Mail. 

Kako je to moguće?

Janeina priča je poput mnogih. Ona nije jedina. Dapače, čujemo je sve češće i svi iznova u nevjerici pitaju "kako je to moguće"? Tzv. nevidljiva ili kriptična trudnoća zapravo nije rijetkost. Procjenjuje se da je jedna od 2500 trudnoća nevidljiva sve do poroda, dok jedna od 450 žena ne zna da je trudna do 20. tjedna. Puno je žena koje cijelu trudnoću nisu znale da su trudne. Imale su menstruaciju redovito, nisu se udebljale, a ako su i išle kod liječnika i vadile krv, testovi nisu pokazali povišen hormon trudnoće hCG. Također, testovi trudnoće pokazali bi se negativnima. Neke pak žene znaju da su trudne, osjećaju to, ali lijčenici negiraju trudnoću jer nema dokaza da su u drugom stanju. 

Najčešći uzroci nevidljive trudnoće

Vjeruje se da trudnoća može proći neopaženo češće kod žena:

  • s policističnim jajnicima,
  • koje su pred menopauzom
  • koje su nedavno su bile trudne i njihovi hormoni se još nisu izbalansirali
  • još uvijek doje i hormoni se nisu uravnotežili
  • imaju vrlo nizak postotak tjelesne masti, što može prouzročiti hormonalni disbalans
  • koriste kontracepcijske implantante koji nastavljaju otpuštati hormone u tijelo.

Hormonalna neravnoteža smatra se odgovornom što tijelo uopće ne registrira da je u drugom stanju, pa majke nastavljaju ovulirati i dobivati mjesečnicu. Upravo zato što krvare redovito, hormon trudnoće hCG ne uspijeva se umnožiti i zato se ne izluči dovoljno u urinu i krvi da bi testovi registrirali trudnoću.

Dreamstime

I ultrazvuk je negativan

Prema istraživanju Grupe za potporu nevidljivim trudnoćama, od više stotina provedenih pregleda ultrazvukom, samo sedam je otkrilo trudnoću. To je zato što u ovim trudnoćama tijelo ne dobiva potrebne signale da omogući maksimalan razvoj djeteta pa su te bebe puno manje za svoju gestacijsku dob i teže ih je uočiti na ultrazvuku. Ove trudnoće upravo zbog sporijeg razvoja bebe znaju trajati i puno puno duže od 40 tjedana. 

Kako ne znaju ako su se udebljale i nemaju ciklus?

Žene se u prosjeku u trudnoći udebljaju od 10 do 13 kg, no žene, koje ne znaju da su trudne, debljanje mogu pripisati i drugim faktorima - stresu i ulasku u menopauzu. 

Izostanak menstruacije također se može pripisati hormonalnim promjenama i medicinskim stanjima. Prije ulaska u menopauzu žene imaju neredovite cikluse, a on može potpuno izostati i kod žena na piluli. 

Fotolia

Nuspojave mogu biti teške

Žene koje nisu znale da su trudne mogu doživjeti velik šok. U trudnoći se svaka majka priprema na novi život, a kada on dođe posve neočekivano, to može biti vrlo teško. Također, djeca se obično rađaju manja i često im je medicinska pomoć potrebnija nego kod uobičajenih trudnoća.

Također kod žena koje znaju, tj. osjećaju da su trudne, ali liječnici ne potvrđuju njihovu trudnoću postoji opasnost od brojnih rizika. Često ne mogu voditi trudnoću kod ginekologa, nemaju adekvatnu pomoć, obitelj i prijatelji im ne vjeruju, a nerijetko su prisiljene zbog toga i roditi kod kuće. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise