Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Ljetni detoks plan: Nakon pet dana imat ćete čak 4 kg manje

Ljetni detoks plan: Nakon pet dana imat ćete čak 4 kg manje
1

Ovaj plan može se provoditi više puta na godinu, a najbolje kad osjećate umor ili ako loše spavate. Prvi dan jede se hrana bogata magnezijem koji doslovno pročišćava probavni sustav

VIDEO

Većina ljudi ne odlučuje se za dijetu jer je potrebno mnogo vremena da se skine nekoliko kilograma. Upravo je zato dr. Mehmet Oz osmislio petodnevno ljetno čišćenje koje vam može pomoći da skinete i do četiri kilograma i da se istodobno ne odričete omiljene ljetne hrane. 

No nekih se namirnica ipak morate odreći želite li postići promjene. To su namirnice za koje je bolje da ih i inače izostavite s jelovnika, a to su brašno, mliječni proizvodi, šećer i industrijski prerađena hrana. Umjesto toga dr. Oz preporučuje uvesti ‘prirodne pročistače organizma’ koji olakšavaju probavu te olakšavaju postizanje cilja. Glavno pravilo petodnevnog plana prehrane je pijenje barem dvije litre vode na dan jer je prije svega potrebno ‘isprati probavni sustav’.

To bi trebalo učiniti  magnezijem, koji opušta probavni sustav i pomaže da se izbace štetne tvari, i probioticima, koji stimuliraju rast zdravih bakterija koje pomažu probavi. Da bi se adekvatno proveo taj prvi korak, treba uključiti u prehranu šparoge, špinat, banane, avokado i bademe. No dr. Oz preporučuje da taj prvi dan bude dan za smoothieje, koji će omogućiti probavnom traktu da se malo odmori.

Nadutost i probavne tegobe često su posljedica loše probave pa ćete prelaskom na tekuću hranu na jedan dan nježno pomogućiti svom sustavu da se samopročisti. Sumpor pomaže u detoksikaciji tijela i smanjuje upale za koje se vjeruje da pridonose debljanju. Nekoliko dana uzimat ćete sok ujutro, užinu i dva mala obroka. Tako ćete nekoliko dana uživati u namirnicama bogatim sumporom.

Thinkstock

Peti dan jedu se maleni obroci kako bi se tijelo održalo u stanju stalne probave i trošenja kalorija cijeli dan. Taj biste dan trebali razbuditi organizam vlaknima. Maleni se obroci, točnije šest njih, trebaju sastojati od jedne porcije (170 grama ili manje) proteina (veličina špila karata) i šalice povrća bogatog vlaknima, na primjer, špinata.

Za šesti dan, kad se više ne morate pridržavati posebnog režima prehrane, dr. Oz preporučuje da se nastavi s manje strogom verzijom čišćenja, kako bi se napravio prijelaz prema zdravijem režimu prehrane od onoga koji ste prakticirali prije.

Plan detoksikacije tijela: 

  • Prvi dan Prije doručka popijte veliku čašu vode sa svježe iscijeđenim limunom. Za doručak napravite smoothie u koji ćete staviti nekoliko listova kelja, kriškicu do dvije komorača, peršin, limun, zelenu jabuku, zelene šparoge. Za ručak napravite u blenderu smoothie od kelja, avokada, kokosova mlijeka,  dviju datulja, bademova maslaca i malo leda. Za užinu izmiksajte šparoge sa šačicom, oguljenih badema. Za večeru pripremite smoothie od špinata, banane, suncoketovih sjemenki i bademova mlijeka. 
  • Drugi dan Prije doručka popijte veliku čašu vode s iscijeđenim limunom. Za doručak pripremite zeleni sok i nastavite ga piti jer je izvrstan način da brzo opskrbi tjelesne stanice hranjivim tvarima i energijom. Za ručak pripremite juhu gaspacho i sitno nasjeckanu salatu s tunom, šparogom, limunom i avokadom. Za užinu uzmite badem začinjen s malo đumbira, a za večeru pileću pljeskavicu s povrćem s roštilja  (tikvice, mrkva, luk, šparoge).
  • Treći dan Prije doručka popijte čašu vode s limunom, a za doručak zeleni smooothie. Za ručak pojedite salatu od leće sa šparogama i dimljenim lososom. Za užinu pojedite krastavac i mrkvu s humusom, namazom od slanutka. Za večeru pripremite ražnjiće od junetine i povrća sa šparogama. 
  • Četvrti dan Prije doručka popijte veliku čašu vode s limunovim sokom, a za doručak opet zeleni smoothie. Za ručak pripremite raštiku punjenu nadjevom od naribane mrkve, zelja i rajčice te umak od mrkve i đumbira. Za užinu jedite sušenu puretinu, a za večeru salatu iz Nice s tunom s roštilja, kuhano zeleno povrće s maslinama, avokadom i šparogama.
  • Peti dan Prije doručka popijte čašu vode s limunom, a za doručak zeleni smoothie. Drugi obrok tneka budu dva tvrdo kuhana jaja, a treći jabuka i maslac od kikirikija. Za četvrti pojedite malu salatu s puretinom, sušenim rajčicama, šparogama, maslinovim uljem i vinskim octom. Peti obrok su artičoke kuhane na pari, a šesti rakovi s roštilja i pirjano zeleno povrće, šparoge, češnjak i limun.
Thinkstock

Aromatizirana voda s kupinama potiče detoksikaciju organizma

 Budući da je svaki dan potrebno popiti najmanje dvije litre vode, kako biste si olakšali taj ‘zadatak’, napravite domaću aromatiziranu vodu, savjetuje slavni liječnik. U posudu za led, u svaki ‘pretinac’ stavite po jednu kupinu. Ulijte vodu i zamrznite. Potom zaleđene kocke ubacite u vrč s vodom i pijte tijekom dana. Kupine su bogate magnezijem koji potiče detoksikaciju. 

Tikvice, rajčice i brokula smanjuju upale u tijelu

Drugi, treći i četvrti dan obroke čini hrana bogata sumporom. Sumpor pomaže u detoksikaciji tijela (smanjuje upale) za koju se vjeruje da pridonosi debljanju. Hrana bogata sumporom jest: tuna s roštilja, avokado, bademi, pileće pljeskavice, tikvice, mrkva, luk, šparoge, leća, dimljeni losos, humus, češnjak, mladi luk, cvjetača, brokula, zelje, rajčice, puretina, jaja i raštika.

Petodnevni plan uvod je u zdrav način prehrane

Nakon petog dana detoksikacije nemojte se vratiti starom režimu prehrane. Pokušajte zadržati glavna načela ovog plana: pijte puno vode, jedite hranu bogatu vlaknima i magnezijem kako biste stalno poticali rad probavnog sustava te lakše održavali željenu kilažu. Planu se možete vraćati uvijek: čim osjetite jaku iscrpljenost ili imate problema sa snom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti