Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

Majke se udružile i daju jedna drugoj svoje mlijeko za bebe

Vođene željom da svojim beba osiguraju optimalnu prehranu majke diljem svijeta udružuju se u Facebook grupama "Human Milk 4 Human Babies" i doniraju mlijeko

VIDEO

Samo je jedan razlog zašto to čine - ne žele svoju djecu hraniti umjetnim formulama. Majke diljem svijeta udružene u grupu Human Milk for Human Babies (Ljudsko mlijeko za ljudske bebe) dijele jedna drugoj svoje mlijeko ako ga imaju viška onim majkama koje iz nekog razloga ne mogu dojiti, a ne žele dijete hraniti adaptiranom formulom. 
Ovo udruženje razgranalo se po cijelom svijetu. Djeluju u 52 države i imaju 130 Facebook grupa. 


- Majčino mlijeko, biološki normalna supstanca za ljudsku vrstu, besplatan je resurs, a majke diljem svijeta voljne su podijeliti ga. Dijeljenje mlijeka je vitalna tradicija oduzeta od nas, a od velike je važnosti da povratimo povjerenje u sebe, u susjede i u naše prijateljice žene - stoji na njihovoj web stranici.


Neke majke ne mogu dojiti zbog lijekova, teških terapija ili jednostavno zbog privremenih poteškoća u dojenju. Ipak za to vrijeme dok ne mogu dojiti radije biraju zdraviju opciju za svoje dijete od industrijskog praha.


Ova udruga želi osvijestiti i educirati o važnosti dojenja te o rizicima koje nosi hranjenje formulama. Okupljaju se preko Facebooka i to na državnoj ili lokalnoj razini. Mlijeko je besplatno i ova udruga ne podržava prodaju mlijeka. Svaka majka koja traži mlijeko za svoje dijete ima pravo znati da li majka koja donira puši, uzima lijekove ili ima neke bolesti.


Zašto je dojenje bolje?

Dojenje je najzdravija opcija za dijete. Majčino mlijeko svaki dan se prilagođava potrebama svoje bebe, a stručnjaci vjeruju da dijete prenosi slinu kroz majčine dojke, njeno tijelo prepoznaje što bebi treba i to proizvodi. Kroz majčino mlijeko bebe dobivaju potrebna antitijela za izgradnju imuniteta i borbu protiv bolesti, vitamine i minerale, ali i masti. Majčino mlijeko je puno masnije od životinjskih mlijeka i od adaptiranih formula. Prirodno u sebi sadrži preko 7 posto masti. 

Majčino mlijeko je lako probavljivo. Zato ga bebe traže češće. U usporedbi s formulama koje su teške i koje na djecu djeluju poput mesa i krumpira na odrasle. Formule se teže probavljaju i zato od njih djeca nešto duže spavaju. Zbog toga su mnogi roditelji u zabludi kada misle da im je dijete na dojci bilo gladno i da se tek najelo kada je pojelo formulu. 

Dreamstime

Dojenje na zahtjev najbolja je opcija za bebe. Majke samo trebaju pratiti bebine signale i nuditi dojku. Dijete će tako samo sebi osigurati dovoljnu količinu mlijeka. 

Dojenje funkcionira po principu ponude i potražnje. Koliko dijete sisa, toliko se mlijeka i proizvodi. Male bebe do godine dana prođu nekoliko skokova u razvoju kada traže puno više mlijeka. Majke se tada znaju zabrinuti da nemaju dovoljno mlijeka, ali to nije istina. Bitno je samo odmah odgovoriti na djetetovo traženje. Beba će čestim sisanjem potaknuti proizvodnju mlijeka i osigurati sebi veće količine mlijeka koje treba kako raste. 

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do šest mjeseci. Do tada djetetu nije potrebna nikakva druga hrana niti piće. Isto se odnosi i na vodu jer je većina mlijeka voda. 

Dojenje štiti bebu od brojnih bolesti dok je malena i u odrasloj dobi. Do sada je dokazano da štiti od Kronove bolesti, razvoja pretilosti, alergija, astme i iznenadne dojenačke smrti. Dojena djeca također rjeđe obolijevaju od dijareje, infekcija uha, meningitisa i respiratornih infekcija. 

Rizici i prednosti formule

Povezana je s nižim kvocijentom inteligencije, dijabetesom i rakom dojke kod djevojčica u kasnijoj dobi. Teške su za probavljanje i opterećuju sićušni bebin probavni sustav. Bebe hranjene formulom češće pate od plinova i zatvora.

Formule ne mogu postići kompleksnost majčina mlijeka. U sebi ne sadrže nikakva antitijela, probavne enzime niti bijele krvne stanice kojima obiluje majčino mlijeko. 

Ako se ne pripremi kako treba, postoje rizici koji se javljaju zbog nesteriliziranih bočica, loše kakvoće vode i bakterija prisutnih u formuli. Česta je i pothranjenost djece zbog uštede roditelja na formuli, stoji na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije. Oni ističu da brojne prednosti i za majku i za dijete koje daje dojenje formula ne može nadomjestiti. 

Stav je brojnih educiranih pedijatara danas da je formula najveći nekontrolirani eksperiment nad ljudima ikad proveden. 

Fotolia

Formula olakšava noćno hranjenje kada se majka može odmoriti, a drugi roditelj je zamijeniti i nahraniti bebu. Majka je slobodnija i beba ne ovisi o njoj pa može lakše ostaviti dijete na čuvanju. Bebe na formuli jedu rjeđe jer je ta hrana teža za probavljanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru