Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Mali tehnoinovatori: I Vlada RH rabi njihove pametne aplikacije

Mali tehnoinovatori: I Vlada RH rabi njihove pametne aplikacije
4

S 12 godina, zbog naglog slabljenja vida, Dalibor Vlaho (29) morao je početi učiti uz pomoć računala, pa postao i stručnjak. Otkrijte njegovu i slične priče o uspjehu...

VIDEO

Bežični punjač za mobitele, tablete, mp3 playere, aplikacija koja u minuti izreferira sve najvažnije vijesti dana ili ona koja u trenu identificira pozivatelja ili pošiljatelja SMS-a čiji broj nije u imeniku vašeg mobitela samo su neke od ideja iza kojih stoje hrvatski kreativci i inovatori. 

Zahvaljujući inovativnoj ideji, uskoro ćemo moći sasvim bezbrižno komunicirati jer će naše SMS-ove i e-mailove moći dešifrirati samo osoba kojoj smo ih poslali. Sustav komunikacije u šiframa osmislio je Dalibor Vlaho (29), stručnjak za informacijsku sigurnost te voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova.  

- Kodirane poruke omogućavaju privatnost komunikacije. Bilo da je riječ o elektroničkoj pošti, SMS-ovima ili chatu, sve se poruke mogu šifrirati, a primatelj takve šifrirane poruke uz nju dobiva i ‘ključ’ pomoću kojeg će je dešifrirati te tako otkriti skriveni sadržaj teksta. Za početak, u dešifriranju pomažu dva specijalna diska s hrvatskom abecedom pomoću kojih se slova pomiču ulijevo i udesno te se slažu u dva kruga. Iako je sustav namijenjen prije svega sigurnosti građana, bit će koristan i za nacionalnu sigurnost te se nadam da će složeniji model sustava naći svoju primjenu u vojsci i policiji - kaže Vlaho. 

O detaljima šifriranja i dešifriranja poruka najprije će upoznati policijske službenike i pripadnike oružanih snaga koji će na stručnim seminarima naučiti kako sigurno komunicirati, ali i kako otkriti ili razbiti enkripciju, pojašnjava. Vlaho je u svijet računarstva zakoračio kao 12-godišnjak kada je zbog naglog slabljenja vida bio prisiljen početi učiti uz pomoć računala. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danas na oba oka vidi manje od deset posto te knjige, da bi ih mogao pročitati, skenira i uvećava na računalu. No susret s računalom za Dalibora je bio sreća u nesreći jer je ulaskom u svijet informatike pronašao ono što ga ispunjava. Zahvaljujući virtualnim poznanstvima s ljudima iz Microsofta, prošao je njihovu online edukaciju za programera, nakon čega ga je posebno zaintrigirala računalna sigurnost. 

- Krenuo sam od osmišljavanja aplikacija, a nakon nekoliko godina ušao sam u svoj svijet, svijet informacijske sigurnosti, te od tada svaki dan za računalom provodim i po 15 sati. Kako bih pronašao propuste u sustavima, napadao sam tvrtke, posebno one koje se bave IT tehnologijom i sigurnosnim zaštitama. Za upad u sustav trebalo mi je ponekad tek nekoliko minuta, a nekada i nekoliko dana. Čim bih otkrio slabe točke, e-mailom bih upozorio čelnike tvrtke na opasnosti koje im prijete od cyberkriminalaca koji se, ako ne poprave propuste u sustavu, mogu domoći podataka kao što su adrese, telefoni, računi korisnika i sl. Nažalost, u Hrvatskoj je svijest o računalnoj sigurnosti niska te su sve tvrtke ponuđenu pomoć odbile - kaže mladi inovator. 

I unatoč iznimnom talentu za Dalibora u domovini posla nema, no vrijednosti koje se u Hrvatskoj olako odbacuju, u svijetu se cijene i jako dobro plaćaju. Tako su mu prije nekoliko godina počele stizati poslovne ponude iz inozemstva, a najzanimljivija bila je ona iz Dubaija. 

Povjeren mu je posao konzultanta za računalnu sigurnost u tvrtki Pal Group of Companies. 

S povratkom u Hrvatsku Dalibor je kao poslovni put odabrao edukaciju javnosti te stručnu edukaciju namijenjenu državnim i vladinim institucijama. Uvod je to, kaže, u otvaranje svjetskog edukativnog centra u kojem će obrazovati stručnjake za informacijsku sigurnost. 

- One koji završe akademiju odmah čeka posao kod naših klijenata koji su uglavnom u Americi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali otvaraju se i vrata drugih tržišta rada - zaključuje Vlaho.

Sigurnost 

Aplikaciju TUI-Target User identifier, koja pomaže otkriti identitet osobe koja se skriva na internetu, osmislio sam 2008. od velike nam je koristi u Centru za prevenciju nasilja, kaže. 

Pametne ideje

Mladi inovator Ivan Kožar (17) iz Ivanić Grada prije dvije godine osmislio je bežični punjač za mobitele, tablete, mp3 playere, tipkovnice i fotoaparate te je na vodećem sajmu informatičkih inovacija u Nürnbergu nagrađen brončanom medaljom. 

Zlato je prošle godine na međunarodnom sajmu inovacija iENA odnijela njegova Muzikalna Teslina zavojnica - iskre iz zavojnice reproduciraju glazbu iz mobitela te može poslužiti kao sjajan vizualno-zvučni efekt u klubovima. Svijet informatike i računarstva neiscrpan je izvor kreativnih i praktičnih ideja. I to ne samo u svijetu. Dubrovčani Marjan Žitnik i Lukša Jakobušić osmislili su mobilnu aplikaciju ListenApp, koja korisniku omogućuje da u jednoj minuti presluša najvažnije vijesti dana. 

Od ideje do realizacije trebalo im je manje od dva mjeseca. Aplikacija je već prvi mjesec prikupila 11.000, a danas ima zavidnih 40.000 korisnika svih dobnih skupina. Iznimno je korisna ljudima koji imaju poteškoća s vidom. 

- Priča je počela prije godinu dana, a danas nas je u timu sedmero. Radimo za tvrtke diljem svijeta i inoviramo unutar nova četiri mobilna projekta. Trudimo se raditi drukčije i odskočiti od tipičnih rješenja - kažu osnivači tvrtke Typing d.o.o. 

Ta prva tvrtka u Dubrovniku, koja se bavi startup industrijom, nedavno je predstavila i drugu inovativnu aplikaciju SoundScriber, koja omogućuje snimanje te dijeljenje kratkih audiozapisa na internetu. 

- Među prvih 3000 korisnika aplikacije su Vlada Republike Hrvatske, sportski klubovi Medveščak i Lokomotiva te pjevačica Nina Badrić - kažu Žitnik i Jakobušić te poručuju: “Ako imate ideju ili trebate rješenje za sebe ili svoju tvrtku, javite nam se”. 

Tko me to zove? 

Krunoslav Leljak osmislio je HRCallerID za androide. 

- S primitkom poziva ili sms-a aplikacija pristupi telefonskom imeniku na internetu te, Ako je broj javno dostupan, prikaže podatke - kaže krunoslav Leljak. 

U razvoj aplikacije utrošio je 100 sati te mladim kreativcima poručuje - budite ustrajni i ne odustajte ni od naoko nedostižnih ciljeva. Aplikacija je besplatna i dostupna pod nazivom - Tko me zove.

Moćno glazbalo 

David Martić i Matija Lastovčić osmislili su didaktičku gitaru - U vratu gitare su LED diode koje prenose akorde te svjetlom signaliziraju koje polje treba pritisnuti i trznuti žicu.

Vidim i čitam 

Koncept IseeYou, koji slijepima omogućuje komunikaciju na društvenim servisima i čitanje popularnih portala u Hrvatskoj, osmislio je Goran Bralo iz Splita. 

Dodatna funkcija 

Bralina aplikacija Iseeyou ujedno ima i svojevrsnu funkciju navigacije te pomaže slijepim i slabovidnim osobama da sigurno stignu do odredišta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara