Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

'Moj dan je potpuno promašen ako ne uspijem nikome pomoći'

'Moj dan je potpuno promašen ako ne uspijem nikome pomoći'
1

Već više od 30 godina umirovljenica iz Zagreba Marija Fulgosi nesebično brine o bolesnoj djeci, usamljenima i siromašnima. Ako volonter ne dođe, dijete ostaje cijeli dan u krevetu

VIDEO

Godine nisu problem, a kad je srce puno ljubavi prema drugima, svašta se može postići, započinje svoju priču Marija Fulgosi (68), rođena Šibenčanka, s više od 40 godina života u Zagrebu.

Diplomirala je turizam i radila u hotelu cijelog života te tijekom tog vremena pomagala drugima, a odlaskom u mirovinu dobila je još više vremena za pomoć potrebitima. Prije više od 30 godina šetala je Palmotićevom ulicom u Zagrebu te vidjela oglas da traže ljude koji imaju vremena i žele pomagati. Javila se, a prvi zadatak bio je posjetiti slabo pokretnu i nagluhu gospođu.

- Uzela sam šljive i cvijet, tek toliko da razbijem led. I ide prema meni gospođa s hodalicom, pogleda prema nebu i uzdahne: ‘O hvala ti Majko Božja, cijeli dan molim krunicu da mi netko dođe na vrata i vi ste došli’. I tad sam shvatila da sam na pravom putu - prisjetila se. Uz patera Antuna Cveka suosnivačica je udruge Kap dobrote koja pomaže siromašnima i zaboravljenima, ali ipak srce joj najviše zatitra kad su u pitanju djeca.

Zato i danas volontira u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

- Dolazim iz katoličke obitelji i kod nas se uvijek pomagalo drugima, osobito starijima. Tako sam i ja htjela kvalitetno iskoristiti svoje vrijeme. Početkom devedesetih sam srela ženu koja je imala dijete u Gornjoj Bistri i pričala mi je o toj bolnici. Tad sam predložila pateru Cveku da kao udruga vidimo kako možemo pomoći. Ondje žive djeca s nizom teških dijagnoza i često bez ikoga svoga da se o njima brine. Oni žive dulje samo zahvaljujući ljubavi i požrtvovnosti volontera - objašnjava nam Marija.

Kad je prvi put kao volonterka došla u bolnicu, pitala je medicinsku sestru ima li neko određeno vrijeme kad doći i koliko ostati.

- Tad mi je rekla: ‘Ako volonter ne dođe, dijete ostaje u krevetu tijekom cijeloga dana jer ga nema tko izvesti i prošetati’. Te riječi su mi se usjekle u srce i od tada je moja obveza dvaput na tjedan otići u Bistru. Ako ne odem, taj dan mi je potpuno promašen. Teško mi je to objasniti. Jednostavno, ako ja ne dođem, tko će im omogućiti ljubav i osmijeh - objašnjava Marija.

Volonterski oskar


Ondje je upoznala i svoju štićenicu, djevojku koja danas ima 30 godina. Roditelji joj žive u inozemstvu i jedanput na godinu pošalju joj rođendansku čestitku. Cijeli život je provela u bolnici i ne može zamisliti život drugdje.

- Šećemo, smijemo se, družimo, gledam kako joj olakšati i uljepšati dane. Ja sam se u ovom našla i zato nemam obitelj. Da imam, bilo bi mi puno teže, a ovo je zapravo posao koji me ispunjava i svi moji štićenici su moja obitelj - zaključila je Marija.

Oni postanu dio vašeg života

U Velikoj Bistri smo svi kao velika obitelj, poznajemo se, tako da kad otvorim vrata sobe ili igraonice, jedino čujem veseli usklik: ‘Marija!’. Oni vam uđu pod kožu, postanu dio vaših života. Ne mogu im promijeniti živote, ali mogu ih olakšati. I to mi je dovoljno, znam da sam pomogla ondje gdje je najpotrebnije, ističe Marija, koja u Specijalnoj bolnici za kronične dječje bolesti volontira još od 1990-ih.

S paterom Cvekom nosi 'kap dobrote'

Marija kroz udrugu Kap dobrote svakodnevno posjećuje dvije obitelji u Zagrebu o kojima skrbi.
- Ja sam im jedina veza sa svijetom. Recimo, u jednoj obitelji je slijepa i nepokretna gospođa koja ide na dijalizu. Ja joj ne mogu ne znam kako pomoći, ali mogu saslušati, oraspoložiti, platiti joj račune, otići do dućana... Preko udruge imamo i uslugu pospremanja za one koji to ne mogu ili im nabavljamo ogrjev za zimu i sl.

Uvijek je nekome stalo

Nitko na ovom svijetu nije posve sam i napušten jer uvijek postoje ljudi kojima je stalo, jedna je od najvažnijih stvari koje je Marija Fulgosi naučila kroz volontiranje     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje