Obavijesti

Lifestyle

Komentari 58

Na mreži: Virtualno druženje rastjerat će osjećaj izolacije

Na mreži: Virtualno druženje rastjerat će osjećaj izolacije
1

Vrlo je popularan i Instagram, koji se koristi za obradu i dijeljenje fotografija. Upravo na toj mreži neki su pripadnici starije populacije stvorili svjetski poznate račune

VIDEO

“Facebook su preuzeli odrasli. Ne koristim ga.” Riječi su to koje se sve češće mogu čuti od najmlađe populacije, a to potvrđuju i istraživanja. Facebook je izgubio popularnost među tinejdžerima i postao najtraženija društvena mreža starije populacije. Slijede ga YouTube, Instagram i Twitter.

Čini se da pripadnici treće dobi najradije biraju Facebook, među ostalim, zbog činjenice da mnogi liječnici počinju koristiti upravo tu mrežu kako bi pacijentima dijelili iskustva. Starija populacija upravo tu nalazi rješenja za zdravstvene tegobe. To je uočila i liječnica Anja Leist.

- Za mene je vrlo interesantno naučiti da postoji dokaz za potencijal društvenih mreža kad je u pitanju klinička praksa. Stariji ih mogu koristiti za pristup informacijama o zdravstvenim tegobama s kojima se mogu poistovjetiti, kao i za komunikaciju s drugim pacijentima - kaže Leist.

Ističe još jednu pozitivnu stranu društvenih mreža za stariju populaciju.

- One pomažu smanjiti usamljenost kroz kontakt s obitelji i prijateljima, kao i drugim korisnicima s kojima dijele iste interese - dodaje.

Fotolia

Istraživanje u SAD-u pokazalo je da 44 posto odraslih u dobi od 60 do 90 godina koristi društvene mreže. Za Hrvatsku, nažalost, ne postoji tako konkretan podatak, ali sigurno je i kod nas taj broj sve veći. Katharine Ross, izdavačica magazina za starije, također je uočila kako čitatelji rado koriste Facebook i Twitter, ali i druge mreže.

- Time održavaju društvene odnose. Iako je Facebook najpopularniji, primijetili smo da nam raste broj korisnika na Pinterestu - kaže Ross. Pinterest je društvena mreža koja funkcionira kao online oglasna ploča, nešto poput virtualne ploče s pribadačama na koju korisnici dodaju interesantan sadržaj koji su pronašli na internetu.

Ovim mrežama nedavno se pridružila i jedna domaća. Društvena mreža za 50+ na portalu Treća dob povezana s Facebook profilom podignuta je kako bi korisnicima pomogla da umanje usamljenost te se zbliže kroz razne teme (kolekcionari, hobiji, prijateljstva, putovanja, gastro, zdravlje, ljubimci...) iz svoje svakodnevice.

Voditelji portala ističu kako su preko Facebook upitnika ustanovili da je interes za virtualno druženje velik, što im je bio poticaj za pokretanje takvog projekta. Ako želite promijeniti svoj život nabolje, posjetite, prijavite se i zaplovite našom društvenom mrežom, poručuju s portala Treća dob.

Svjetski poznati računi

Vrlo je popularan i Instagram, koji se koristi za obradu i dijeljenje fotografija. Upravo na toj mreži neki su pripadnici starije populacije stvorili svjetski poznate račune. Neki od njih, poput Dorrie Jacobson (79), bivše Playboyeve zečice, modela i šminkerice, danas na Instagramu i blogu promoviraju modne stilove, piše trecadob.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje