Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Napravite sami fini grčki jogurt ili mascarpone, kefir, ricottu...

Napravite sami fini grčki jogurt ili mascarpone, kefir,  ricottu...
1

Stanovnici Kavkaza dugovječnost duguju kefiru, a kako bi bio još ukusniji, dodajte mu omiljeno voće, vaniliju i cimet pa izmiksajte. Tu je još zdravih i jeftinih recepata

VIDEO

Gusti i kremasti, grčki jogurt čest je sastojak recepata, ali je skuplji od običnog. Kako biste uštedjeli i bili sigurni da ne sadrži štetne dodatke, pripremite ga sami. Cjediljku obložite s jednim ili dva filtra za kavu ili savijte dvije sterilne gaze pa ih stavite u veliku zdjelu. Ulijte litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtra. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.

Sirutku koja ostane u posudi iskoristite za pripremu smoothieja ili dodajte u recepte za kiflice te peciva. Za dobro jutro i dan pun energije odličan je i domaći kefir. Kefirna zrnca stavite u staklenku s mlijekom i ostavite da fermentira. Za 24 sata dobit ćete superzdravi napitak koji možete miksati u frape s voćem ili povrćem.

- Upravo se redovitom pijenju kefira pripisuju dugovječnost i dobro zdravlje žitelja Kavkaza. Kremasta konzistencija i kiselkasto osvježavajući okus čine ovaj napitak popularnim odabirom i kod nas - kaže Sandra Krstev Barać, nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr i dodaje:

- Za pripremu će vam biti potrebna tzv. kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna mogu se nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati (na primjer, u plastičnu vrećicu s malo mlijeka) i poslati - objašnjava.

Homemade mayonnnaise.

Za pripremu kefira najbolje je upotrijebiti mlijeko koje je što manje prerađeno. Trajna mlijeka nisu najbolji izbor. Kefirna zrnca sve su popularnija na društvenim mrežama tako da se mogu zatražiti i u jednoj od grupa na Facebooku.

- Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko i dodati kefirna zrnca u omjeru žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Bez miješanja staklenku treba lagano poklopiti tako da dobije zdraka i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 24 sata, tj. dok se mlijeko lagano ne zgusne i razvije blago kisele arome. Kefir se zatim procijedi i napitak se može odmah piti ili spremiti u hladnjak - objašnjava Sandra Krstev Barać te dodaje kako se kefirna zrnca mogu i spremiti za poslije.

- Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novoga kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da neprestano radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete ih već nakon sedam dana imati dovoljno da ih nekom darujete - ističe Sandra. 

Kod kuće je lako napraviti i crème fraîche, masnije od običnog, gusto i superkremasto vrhnje bez kojeg ne mogu francuski slastičari. Koristi se za neodoljive kreme, deserte sa sirom, ali i mesne umake. 

Domaća ricotta 

Sastojci: 700 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, prstohvat soli, žlica i pol soka od limuna 

Priprema: Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i sol pa kuhajte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Zatim dodajte sok od limuna te miješajte dok se stvaraju grudice. Smjesu ulijte u gazom obloženu cjediljku i ostavite da se cijedi dva sata. Ricottu iskoristite za pripremu namaza ili je poslužite s voćem.  

Aromatična majoneza 

Sastojci: žumanjak, 50 finog octa, 50 ml suhog bijelog vina, 80 ml maslinova ili drugog kvalitetnog ulja, malo soli, papar, kopar

Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke, osim ulja. Polagano započnite dodavati ulje i istodobno žustro miješajte. Već nakon nekoliko minuta smjesa bi trebala postati čvrsta, gotovo bijela i tada je spremna za posluživanje. Na kraju dodajte sitno sjeckani kopar.  Na isti način majonezu možete napraviti i pomoću miksera. Prema želji dodajte i ljutu papričicu te limun. 

Crème fraîche

Sastojci: 2,5 dl slatkog vrhnja, žlica kiselog vrhnja 

Priprema: Zagrijte 2,5 dl slatkog vrhnja, dodajte žlicu kiselog vrhnja pa izmiješajte i prebacite staklenku te je zatvorite, ali ne previše čvrsto kako bi zrak mogao cirkulirati. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi pa prebacite u hladnjak na sedam, osam sati.

Maslac i mlaćenica  

Sastojci: svježe masnije mlijeko, malo vode

Priprema: Mlijeko prokuhajte i ostavite preko noći. Sutradan odvojite vrhnje i miksajte ga dok ne postane pjenasto. Dobivenu tekućinu, odnosno mlaćenicu sačuvajte.  Ulijte malo vode u maslac i isperite ga. Procijedite, posolite prema ukusu i spremite u kalup ili posudu.  

11195228

Mascarpone za deserte 

Sastojci: 2 šalice punomasnog vrhnja, žlica soka od limuna

Priprema: U manjem loncu zagrijte vrhnje na temperaturu od 80 stupnjeva. Pazite da ne prokuha. Lagano kuhajte na toj temperaturi oko tri minute i zatim dodajte žlicu soka od limuna. Miješajte još tri minute, maknite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Na cjediljku stavite gazu u tri sloja i izlijte ohlađeni mascarpone. Pustite da se cijedi u hladnjaku preko noći. Izvadite iz hladnjaka i domaći mascarpone je spreman za pripremu deserata - iskoristite ga za cheesecake ili ljupke slastice u čaši. 

Kremasti sir sa začinskim biljem 

Sastojci: 3 l mlijeka, sol, žličica limunske kiseline, dl kiselog vrhnja, 3 žlice maslinova  ulja, žličica kajmaka, svježe začinsko bilje (vlasac, kopar...) 

Priprema: Mlijeko zagrijte te čim provrije maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu (možete je zamijeniti limunovim sokom). Ostavite da se ohladi. Ostavite da se cijedi u posudi prekrivenoj gazom pa miksajte  oko 15 minuta s uljem, vrhnjem, kajmakom i soli dok ne postane kremasto. Dodajte sjeckano začinsko bilje, a sirutku sačuvajte.

178476152

Koktel sa sirutkom 

Sastojci: litra mlijeka, limun, sok od ananasa, korijen đumbira od jednog centimetra

Priprema: U posudu ulijte litru mlijeka i grijte je gotovo do vrenja. Umiješajte limunov sok i pustite da se ohladi. Talog koji dobijete je sir, a tekućinu procijedite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana. Za bolji okus pomiješajte je sa sokom od ananasa ili čajem od đumbira - narežite đumbir i prokuhajte ga.   

Domaći voćni jogurt 

Sastojci: 2 litre mlijeka, 200 ml jogurta, kompot ili džem od šumskog voća, zaleđeno bobičasto voće

Priprema: Zakuhajte svježe mlijeko dok se ne digne pjena, zatim smanjite vatru i neka lagano vrije najmanje 2 minute. Ostavite dok ne bude mlako. Promiješajte 200 ml jogurta s malo toplog mlijeka pa umiješajte u preostalo mlijeko. Ulijte smjesu u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i čvrsto zatvorite. Ostavite jogurt na toplome mjestu najmanje šest sati dok se ne zgruša. Poslužite s džemom ili kompotom te odleđenim bobičastim voćem.

Brza mlaćenica 

Sastojci: 2,5 dl mlijeka, žlica limunova soka

Priprema: U otprilike 2,5 dl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji pet minuta. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite za pripremu slatkih i slanih jela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 7. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje