Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Narodni recepti: Za više sreće u Novoj godini jedite svinjetinu

Narodni recepti: Za više sreće u Novoj godini jedite svinjetinu
1

Na Silvestrovo se tradicionalno poslužuju zalogaji od dizanog tijesta te okrugla ili zelena hrana, a najbolji izbor za svečani ručak je sočni odojak s pokojim krumpirom sa strane

VIDEO

Prema narodnom vjerovanju, obilja, zdravlja i sreće će imati oni koji na Silvestrovo ili za prvi dan nove godine pripreme svinjetinu, zeleno povrće te leću. Svinjetina simbolizira sreću jer je svinja životinja koja “ruje prema naprijed”. Piletina je pritom strogo zabranjena, baš kao i kokoš zato što čeprka prema nazad. I hrana u obliku kruga donosi sreću jer simbolizira zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine.

Običaj naših baka bio je utaknuti novčić u jabuke kako bi se privuklo obilje te poslužiti leću jer bubri dok se kuha, a poželjno je pripremiti i pokoju slasticu od dizanog tijesta kako bismo se i mi uzdigli nad problemima. Gibanicu sačuvajte za neka druga vremena da bolji dani ne bi “zgibali”. Za zdravlje i blagostanje narodi diljem svijeta imaju slične običaje.

Tako se u Europi jedu loptice od prženog tijesta i zeleno povrće koje simbolizira prosperit, a u Aziji dugački rezanci i okruglo voće. No najviše usrećuje hrana koja predstavlja užitak i zabavu za prste, a u osmišljavanju novogodišnjeg jelovnika pomogao nam je popularni gastrobloger Darko Kontin.   

- Rijetko kojim drugim namirnicama možete dobiti tako žive i žarke boje kao što to možete dobiti kombiniranjem raznog svježeg povrća - savjetuje vrsni kuhar i dodaje kako su najefektnija jela za druženje ona koje možete pripremiti pred gostima. 

- Ako u društvu pripremite neko jelo za desetak minuta, ‘wow faktor’ neće izostati. Za to će vam poslužiti lisnato tijesto te brze grickalice, poput krekera i domaćeg čipsa - kaže Darko.

Vegetarijanske ‘mesne’ okruglice

Sastojci: 340 g smeđih šampinjona, 90 g luka, 20 g češnjaka, žlica Maslaca, 65 g zobenih pahuljica, 85 g krušnih mrvica, 40 g polutvrdog sira, 2 jaja, šaka peršina, žličica dimljene ljute crvene paprike, 1/4 žličice sušenog origana, žličica papra, sol

Priprema: Šampinjone nasjeckajte pa pecite na tavi bez ulja. Začinite. Kad puste vodu, dodajte žlicu maslaca pa sjeckani luk i pecite dok luk ne postane proziran. Dodajte zgnječeni češnjak i pecite oko minutu. Zobene pahuljice pomiješajte s vrućim šampinjonima.

Dodajte krušne mrvice, ribani sir, peršin, crvenu papriku i papar, sol i origano. Pomiješajte sve sastojke pa dodajte jedno po jedno jaje. Smjesa mora biti dovoljno vlažna da se lijepi i drži na kupu. Uzmite žlicom smjesu te je rukama oblikujte u kuglice. Stavite ih na papir za pečenje. Pecite ih na 200°C dok ne postanu zlatno-smeđe izvana. Poslužite ih uz željeni umak. 

Čips od jabuke s bučinim uljem

Sastojci: 50 ml bučina ulja, 100 g Integralnog kruha, 50 g luka, 50 g čipsa od jabuke 

Priprema: Integralni kruh narežite na kriške, a zatim svaku usitnite na kocke. Na pladanj za posluživanje stavite narezani kruh, čips od jabuke, nasjeckani luk i posudu s bučinim uljem. Luk možete malo posoliti i popapriti, ali nije nužno. Čips od jabuka možete napraviti sami tako da jabuke tanko narežete i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje.

Premažite ih mješavinom meda, vode i limunova soka. Pecite na 120°C oko 70 minuta pa još tople skinite s papira. Budući da je svaka pećnica različita, imajte jabuke na oku. Kad im se počnu savijati rubovi - gotove su.  

Palačinke od kelja punjene grahom i muškatnom tikvom

Sastojci:  90 g kelja, 2 jaja, 75 ml vode, peršin, 30 g poriluka, 185 g polubijelog pšenićnog brašna, 200 ml mlijeka, 25 g maslaca, sol, limunova trava; nadjev: 330 g muškatne tikve, 100 ml maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, 200 g bijelog graha, 200 ml  kiselog vrhnja, sol, papar prema želji

Priprema: Izmiksajte listove kelja, 2 jaja, vodu, pola šake svježih listova peršina, poriluk, polubijelo pšenično brašno, 200 ml mlijeka, maslac te sol i limunovu travu. Odložite u hladnjak na 120 minuta. Ako je smjesa previše gusta, razrijedite je s malo mlijeka pa ispecite palačinke. Muškatnu tikvu očistite i narežite na trakice. Premažite ih s maslinovim uljem i češnjakom, posolite i popaprite te stavite peći u pećnicu dok ne postanu mekane.

Bijeli grah skuhajte. Kad je grah kuhan, a tikva pečena na malo ulja, prepržite češnjak na tavi. Dodajte kuhani grah i malo poriluka. Kad grah počinje dobivati smeđu boju, dodajte začine te na kraju, uz grah, dodajte i pomiješajte tikvu. Vruć grah i tikvu zamotajte u palačinke od kelja i poslužite uz bijeli umak.

Bijeli umak napravite tako da kiselo vrhnje pomiješate s malo maslinova ulja i češnjaka te ga razrijedite s limunovim sokom. Prema želji posolite i popaprite. 

Pogača s tikvicama i sirom

Sastojci: 400 g tikvice, 100 g mrkve, 250 g  svježeg posnog sira, 4 jaja, 95 g griza

Priprema: Očišćenu mrkvu i tikvicu naribajte pa prebacite u duboku posudu te dodajte 2-3 žličice soli i žličicu papra. Ubacite jaja, sir i griz. Sjedinite sve sastojke u tekuću glatku smjesu. Protvan premažite uljem i malo pobrašnite. Ravnomjerno je rasporedite i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C od 35 do 40 minuta. Pogaču s tikvicama i sirom možete poslužiti toplu ili hladnu, zasebno ili uz neko drugo jelo ili umak.

Namaz od bukovača i oraha

Sastojci: 330 g bukovača, 90 g luka, 4 češnja češnjaka, žličica đumbira, 10 g peršina, maslinovo ulje, 100 g oraha, sok 1/2 limuna

Priprema: Na zagrijano maslinovo ulje na tavi dodajte usitnjeni svježi list peršina i sitno sjeckani češnjak. Kad osjetite intenzivniji miris češnjaka i on postane lagano staklenast izgledom, dodajte nasjeckani luk i nastavite sve dinstati još nekoliko minuta da i luk postane proziran uz povremeno miješanje.

Zatim dodajte na grubo narezane bukovače te ih po želji začinite paprom i soli. Dodajte još sok od pola limuna i čajnu žlicu ribanog đumbira. Dinstajte sve dok prvo gljive ne puste tekućinu, a zatim dok ta ista tekućina djelomično ili skroz ne ispari, kad možete ukloniti sve s plamena.

Gljive prebacite u multipraktik i dodajte od 80 do 100 grama mljevenih ili cijelih oraha. Sve zajedno usitnjavajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane kao krema, tj. namaz. Po potrebi i želji dodajte još oraha dok ne dobijete željenu gustoću i okus. Isto možete napraviti i sa začinima. Kad je namaz gotov, prebacite ga u staklenku i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Poslužite s kruhom ili pecivom. 

Tajlandski tost sa svinjetinom

Sastojci: domaći kruh, 100 g svinjetine od ruže, češanj češnjaka, 10 g korijena peršina, list peršina, žličica brašna, žlica sojina umaka, jaje, sušene marelice

Priprema: Kruh narežite na 15 kocki debljine 2-3 centimetra. Meso usitnite i prebacite ga u električnu sjeckalicu s korijenom peršina, režnjem češnjaka, sojinim umakom, paprom, soli i brašnom. Dobivenom paštetom premažite kruh tako da sloj ne bude deblji od pola debljine kruha pa utisnite i list peršina. Razmutite jaje, pa u njega umočite mesni dio tost kocki, pa ispržite i ocijedite na papirnatim ubrusima. Poslužite uz sojin umak i narezane marelice. 

Stromboli party zalogaji

Sastojci: 350 g glatkog brašna, 160 ml vode, 160 g mortadele s maslinama, 65 g sira za pizzu, 25 g crvene paprike, kapare, jaje, maslinovo ulje, šećer, suhi kvasac, sjemenke lana

Priprema: Zamijesite čvrsto tijesto od brašna, mlake vode i žlice maslinova ulja. U brašno prije dodavanja vode i maslinova ulja dodajte 2 žličice suhog kvasca i žličicu šećera. Premažite ga s uljem i odložite na toplo. Razvaljate ga na pravokutnik debljine pola centimetra. Na njega poslažite mortadelu, sir, papriku narezanu na trakice i 2 žličice kapara.

Zamotajte tijesto u roladu, spojite krajeve i napravite okrugli stromboli. Premažite razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama lana. Pecite ga kao i pizzu na 200 stupnjeva dok ne vidite da je tijesto dobilo zlatno-smeđu boju. Prije posluživanja narežite ga na male komade te poslužite uz masline i umake po želji. 

Gljive u pivskom tijestu od palente

Sastojci: 500 ml mlijeka, 2 žlice jabučnog octa, 500 g šumskih gljiva (lisičarke ili vrganji), 70 g oštrog brašna, 100 g kukuruzne  krupice, 150 ml piva, 2 jaja, sol, papar i kajenski papar po želji

Priprema: Gljive narežite na manje trake ili komade. Stavite ih u dublju posudu i prelijte s mlaćenicom. Pustite gljive da odstoje u mlaćenici barem 30 minuta. Mlaćenicu možete napraviti tako da u 500 ml mlijeka dodate 2 jušne žlice octa ili soka od limuna. Od dva bjelanjka istucite čvrsti snijeg.

U drugu duboku posudu stavite brašno, palentu, 2 žumanjka, sol i papar te pola žličice kajenskog papra. Dodajte hladno pivo i izmiješajte. Lagano dodajte snijeg od bjelanjaka. Trakice od vrganja ili lisičarke izvadite iz mlaćenice te jednu po jednu umočite u pivsko tijesto i stavite na minutu pržiti u vruće ulje. Pržene gljive izvadite i posložite na papirnati ubrus. Poslužite s umakom. 

Salata u tortilja-košaricama

Sastojci: za umak: 100 ml soja umaka, po 2 žlice rižina octa i ulja, žlica sezamova ulja, 30 g šećera, 2 žlice vode, žlica sjemenki sezama, 1/2 žlice naribanog đumbira; za salatu: meso; teriyaki umak; mladi luk, matovilac, cherry rajčice, šipak, zelena salata, mrkva, sir, tortilje

Priprema: Sve sastojke za preljev dobro promiješajte da se šećer otopi pa stavite u hladnjak. Tortilje stavite kratko u mikrovalnu da omekšaju.  Stavite jednu po jednu u malo manji duboki tanjur, a izbočene krajeve prstima oblikujte u krakove. Pecite ih kratko 200°C. Povrće narežite i dodajte u košarice. Meso narezano na kockice stavite na tavu pa dodajte teriyaki umak. Ispecite i, kad se malo ohladi, ubacite u košarice. Prelijte kineskim preljevom, posipajte sirom i šipkom. 

Šarena pita 

Sastojci: 500 g lisnatoga tijesta, 230 g polutvrdog sira za pizzu, 400 g crvene paprike, peršinov list, 260 g špinata, 10 jaja, 265 g šunke, 6 češnja češnjaka, maslac; sol; kalup promjera 20 cm

Priprema: Papriku ispecite pa ogulite. U jaja dodajte nasjeckani peršin i sol pa ispecite kajganu. Blanširajte špinat. Na malo maslaca prepržite češnjak pa dodajte špinat. Pola lisnatog tijesta ostavite za stijenku kalupa, a dvije četvrtine za dno i vrh pite. Kalup premažite maslacem te složite dno i stijenku pite u njega.

Na dno stavite pola količine kajgane. Dodajte pola količine špinata, šunke i sira pa papriku i ponovite, ali ovaj put u obrnutom redoslijedu. Zadnji sloj pite čini kajgana preko koje stavljate posljednji komad lisnatog tijesta kao poklopac.Zarežite ga nožem pa pecite 15-20 minuta na 200°C.

Prigorski pesto 

Sastojci: 50 g špinata, 65 g polutvrdog sira, 45 g oraha, žlica svinjske masti, sol

Priprema: Špinat, sir i orahe stavite u multipraktik i što sitnije izmiksajte. Dodajte žlicu svinjske masti i pola žličice soli pa izmiksajte.

Hrskave spirale s pršutom

Sastojci: 250 g lisnatog tijesta, 150 g pršuta ili šunke, 20 g parmezana, jaje, origano, sol

Priprema: Lisnato tijesto razvaljate u kvadrat. Polovicu posipajte parmezanom i origanom. Preklopite tijestom i ponovno razvaljate u kvadrat. Na tijesto poslažite šnite pršuta ili šunke. Nožem izrežite trake debljine dva prsta te ih savijte u spirale. Posložite spirale na papir za pečenje i na kraju premažite s malo posoljenim razmućenim jajetom. Pecite 15 minuta na 200°C. 

Potražite još Darkovih recepata na www. kuharica.kontin.info

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje