Obavijesti

Lifestyle

Komentari 176

Ne govorite djeci da Djed Mraz ne postoji prije 7. godine života

Ne govorite djeci da Djed Mraz ne postoji prije 7. godine života
1

Mnogi roditelji smatraju da djeci ne treba raspršivati iluzije jer će ionako shvattiti sama da djedica ne postoji. Stručnjaci kažu kako im je to najbolje priznati između 7. i 9. godine života

VIDEO

Budi dobar/dobra i dobit ćeš darove od Djeda Mraza! Koliko puta ste u životu čuli ovu rečenicu? Fenomen debeljuškastog, dobroćudnog djedice koji leti zimskim noćima u saonicama i dijeli djeci darove seže još u 19. stoljeće. Tijekom vremena Djed Mraz se modernizirao, dobio je pomoćnike, no glavna poruka je ostala ista - Djedica dobroj djeci donosi darove.

Brojni roditelji diljem svijeta djecu od najranije dobi uvjeravaju da Djed Mraz postoji, a dječja mašta rado prigrli takvu lijepu priču. Međutim, tjekom odrastanja neminovno dolazi trenutak u kojem dijete počinje sumnjati i u kojem ćemo mu reći da Djed Mraz zapravo ne postoji.

Mnogi roditelji smatraju da djeci ne treba raspršivati iluzije, nego im jednostavno ostaviti da sami zaključe što je istina, a što ne, odnosno da tumače postojanje Djeda Mraza kako god žele.

Studija koju je provela psihologica Jacqueline Wooley sa Sveučilišta Teksas pokazala je da oko 70 posto trogodišnjaka vjeruje u Djeda Mraza. S obzirom na to da petogodišnjaci bolje razumiju smisao darivanja i blagdanske čarolije, ne čudi podatak da njih čak 83 posto vjeruje u njega, dok taj postotak počinje opadati u sedmoj godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako se pokazalo da tek 30 posto devetogodišnjaka vjeruje u božićnu čaroliju. Stoga je razdoblje, zaključeno je u istraživanju, od sedam do devet godina najprikladnije za objasniti djeci kako Djed Mraz nije stvaran. Stručnjaci se slažu da je najbolje i najbezbolnije istinu saopćiti djecu kad sama pitaju. To znači da su spremna i prihvatiti je. Dijete koje nije spremno, ionako će ignorirati vaše objašnjenje. 

Dreamstime

S druge strane, britanski psiholog Christopher Boyle i australska sociologinja dr. Kathy McKay roditeljima savjetuju da prestanu djeci govoriti kako je Djed Mraz stvaran lik jer smatraju da takva neistina izrečena djeci može pokvariti odnos roditelja i djeteta te poljuljati djetetovo povjerenje u njih. 

Naime, u tekstu objavljenom u časopisu  Lancet Psychiatry oni tvrde da “ako su roditelji sposobni lagati o tako nečemu posebnom i čarobnom, može li im se onda vjerovati u nekim drugim situacijama?”. 

U članku pod nazivom “Predivna laž” autori kažu da kad su posrijedi priče o Djedu Mrazu, možda je najveća moralna pogreška što istina mora kad tad izaći na vidjelo. A djeca to onda različito prihvaćaju.

- Djeca na kraju doznaju da su im roditelji godinama lagali. Istinu doznaju od nekog drugog ili od samih roditelja, kojima postane dosadno pričati priče i lagati o postojanju Djeda Mraza i letećih sobova. Jedno i drugo može utjecati na povjerenje i odnos između roditelja i djece. Ako su mi lagali o Djedu Mrazu, iako u dobroj namjeri, što je još bilo laž”, pitanje je koje će si možda postavljati djeca - zaključuju Boyle i McKay.

Američki psiholog Paul Coleman smatra da trenutak kad dijete shvati da Djed Mraz ne postoji nije bezazlen. To je svojevrsna točka na naivno i bezbrižno djetinjstvo. 

Kod djece se usporedno s ovom spoznajom, objašnjava Coleman, može javiti i strah od odrastanja, kao sumnja da će blagdan i bez Djeda i dalje biti čaroban. Tu je i razočaranje u roditelje koji su im lagali. Kako bi se taj negativni osjećaj ublažio, Coleman savjetuje roditeljima da se posebno potrude oko blagdana koji slijedi nakon djetetova saznanja da Djed Mraz ne postoji. 

Treba iskoristiti novonastalu situaciju i djecu naučiti da lik Djeda Mraza samo izraz dobre volje i blagdanskog veselja. Dijete tako može puno naučiti i o pomaganju siromašnima i dobrim djelima.

Roditelji štite djecu od odrastanja

Prema britanskom istraživanju, većina djece prestane vjerovati u Djeda Mraza do šeste godine, ali se i dalje pretvaraju kako bi usrećili roditelje. Glume čak i iznenađenje na božićno jutro kako ne bi razočarali roditelje koji ih uporno uvjeravaju u ovu priču te ih žele što dulje zaštititi od odrastanja.

Djeca na internetu saznaju istinu 

Internet je kriv za sve, tvrde stručnjaci. Sve češće djeca saznaju brutalnu istinu o omiljenom Djedici guglajući. Djeca žele odrasti što prije, a nove tehnologije im to i omogućuju. Većini djece božičnu čaroliju pokvare stariji braća i sestre, a čak 96 posto roditelja sretno je što djeca vjeruju u Djeda Mraza.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara