Obavijesti

Lifestyle

Komentari 84

Njega intimnih dijelova: Sapuni samo otvaraju put infekcijama

Njega intimnih dijelova: Sapuni samo otvaraju put infekcijama
1

Pravila higijene ljeti: Ne koristite gelove, sapune i puder za sprečavanje neugodnih mirisa - intimno područje dovoljno je prati vodom i nositi prozračno rublje, kaže doc. dr. sc Fistonić

VIDEO

Svrbež, peckanje ili iscjedak te neugodan miris “tamo dolje” ženama mogu stvoriti mnogo problema, a mnoge uzroke i same mogu izbjeći, samo se treba prisjetiti nekih stvari na koje su nas upozoravale još naše bake.

Jedna od njih je da genitalije ne treba prati posebnim sapunima ili gelovima te da nije dobro koristiti puder, što mnoge žene preko ljeta rade, kako bi izbjegle neugodan miris znoja.

- Nije ih dobro koristiti jer se tako mijenja pH područja koja se tretiraju i poništava se blaga kiselost koja sprečava razmnožavanje mikroba. I put za infekciju je otvoren - kaže doc. dr. sc. Ivan Fistonić iz Instituta za žensko zdravlje.

Uobičajena higijena je dovoljna i ljeti, dodaje. To podrazumijeva i da intimno područje ne treba prati posebnim sapunima, čak ni ako imaju odgovarajući pH – dovoljno je redovito pranje vodom. Ako imate osjećaj da se pojačano znojite, problem je možda i u izboru odjeće.

- Svakako se preporučuje nošenje pamučnog rublja. Ključna je prozračnost, osobito kod viših temperatura. Tako se izbjegava prekomjerno znojenje i vlažnost genitalnog područja, a to je milje koji pogoduje razmnožavanju mikroorganizama koji, kad su u velikom broju, mogu izazvati upalnu reakciju - pojašnjava naš sugovornik te dodaje kako su u raspravi o načinu korištenja kupaćih kostima nudisti u prednosti.

Podjednako je važno da odjeća koju nosimo ne bude preuska i da ne žulja jer će i to dovesti do pojačanog znojenja i trenja, može izazvati čupanje dlačica, a to opet otvara put bakterijama i može dovesti do upala. Imajte na umu da donje rublje treba prati deterdžentima koji nisu agresivni i dobro isprati od omekšivača koji nerijetko izazivaju alergiju.

Svaka žena treba imati na umu i to da je sama odgovorna za svoje intimno zdravlje, pa bi kod onih koje su seksualno aktivne kondom trebao biti uvijek u torbici. To je posebno važno ljeti, kad su veće šanse da se žena upusti u intiman odnos s partnerom kojega inače ne poznaje, no obaveza da se zaštitimo ne ovisi o godišnjem dobu, upozorava dr. Fistonić.

- Mudra će žena uvijek inzistirati na zaštiti barijerom – kondomom. Ako se koristi uvijek, bez iznimke, zaštita od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija gotovo je potpuna - dodaje naš sugovornik.

Fotolia

A to definitivno znači i manje šanse da se pojave neugodan osjećaj, svrbež i peckanje u intimnom području. Ako se to i dogodi, imajte na umu da odgađanje posjeta ginekologu nije dobro rješenje, osobito kad liječenje vaginaletama ili kremom koje se mogu nabaviti u ljekarnama i bez recepta ne daje rezultate. Što dulje odgađate liječenje, veći je rizik od širenja infekcije, a to u nekim situacijama može ozbiljno naštetiti zdravlju reproduktivnih organa.

Preusko rublje često je okidač za iritacije

Svejedno je nosite li obične ili tanga gaćice, važno je da rublje nije preusko jer može iziritirati međicu. Iznimno je važno mijenjati gaćice svaki dan te ih prilikom pranja dobro isprati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća