Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Njegujući kćer osmislila je web aplikaciju 'Pametnica' za djecu

Njegujući kćer osmislila je web aplikaciju 'Pametnica' za djecu
1

Izdavačka kuća Harfa nastala je iz majčinske borbe da olakša život kćeri Mateji koja je rođena s teškom srčanom manom i kojoj je pri operaciji oštećen mozak

VIDEO

Irena Orlović (43) urednica je i vlasnica nakladničke kuće Harfa sa sjedištem u Splitu koja objavljuje knjige iz područja ranog poticanja socioemocionalnog i intelektualnog razvoja pod sloganom “Knjige koje vole djecu“.

Posao s izdavaštvom nadovezao se na njezinu majčinsku borbu da olakša život svojoj kćeri koja je prije 17 godina rođena s teškom srčanom manom i pri operacijama joj je oštećen mozak.

Orlović je, kako bi potaknula emocionalni i intelektualni razvoj svoje kćeri, počela proučavati svjetsku znanstvenu literaturu i istraživanja te korak po korak osovila izdavačku kuću, a i osmislila Pametnicu - nagrađivanu web aplikaciju za rano poticanje intelektualnog razvoja.

Okupila stručni tim

- U poduzetništvo sam krenula na temelju vlastita iskustva. Kao posljedicu neuspjelog zahvata Matea je zadobila teška oštećenja mozga i brojne druge posljedice koje će trajno oštetiti njezino zdravlje. Prognoze su bile više nego crne. Govorili su nam da su oštećenja mozga tolika da možemo očekivati samo da vegetira. Nasreću, brzo smo shvatili da se ne možemo osloniti na sustav i rana stimulacija mozga postala je naša svakodnevica. Ubrzo sam uvidjela da u Hrvatskoj ne postoji dovoljno literature za roditelje koji žele poticati zdrav razvoj djece. Tako sam došla na ideju da otvorim nakladničku kuću koja će objavljivati literaturu korisnu za roditelje. Okupila sam stručni tim prevoditelja i lektora te prikupila informacije kako bismo se razvili u respektabilnu nakladničku kuću. Najprije sam se raspitala koja se literatura najbolje prodaje u Hrvatskoj i objavljivala literaturu toga tipa kako bih što prije došla do novca koji ću investirati u korisne knjige za roditelje koje će osvještavati važnost rane stimulacije - priča nam Orlović.


Matea je nakon puno rada danas emocionalno sretna tinejdžerica, a tvrtka Harfa, koju je Irena otvorila 2002. sa suprugom Ivanom, napredovala je polako jer su više od profita bili usmjereni na društveno koristan rad. Objavljivali su nekomercijalnu literaturu koja je imala zadatak osvještavati određene probleme u društvu, a to su njihovi korisnici s vremenom prepoznali. Dobili su vjernu publiku i povjerenje, pa zadnjih godina Harfa bilježi znatan rast.

Dodatna edukacija

U međuvremenu je Orlović upisala grafički dizajn i kroz vježbe, a na temelju vlastitog iskustva osmislila web aplikaciju Pametnica, za koju je 2015., u sklopu Zabina projekta za podupiranje kreativne industrije “Moja kreativna crta”, dobila priznanje i nagradu od 100.000 kuna.

- Nekoliko godina sam izrađivala materijale u elektroničkom obliku kao pomoć roditeljima u radu s djecom. Za mene je u to vrijeme učenje i izrada takvih materijala bilo jedan od ispušnih ventila. Bilo mi je teško, zbog izuzetno zahtjevne operacije srca za koju smo pripremali Mateju i stanja u kojemu se ona nalazila. Kako ne bih previše razmišljala o situaciji u kojoj sam se našla, oblikovala sam elektroničke materijale koje sam i sama koristila, a koji mogu pomoći roditeljima u radu s djecom. Iscrtala sam više od 1000 materijala i postavila ih na web ‘Pametnicu’ - govori Orlović koja svima koji žele pokrenuti posao u Hrvatskoj, a imaju ideju koja je društveno korisna, savjetuje da se okruže ljudima koji su uspjeli i prate njihov rad.

Posao postaje dio vas

Harfa je mala, ali vrlo agilna tvrtka koja, osim supružnika Orlović, zapošljava grafičkog dizajnera te pet vanjskih suradnika. Osim knjiga, objavljuju edukacijske razvojne igre, organiziraju predavanja na kojima gostuju stručnjaci poput dr. Ranka Rajovića, popularnog novosadskog stručnjaka za rano poticanje dječje inteligencije.

- Kad ste poduzetnik, radite 24 sata, sedam dana u tjednu, jer posao postaje dio vas. Mozak je aktivan i dok spavate. Često se probudite jer se sjetite nečega što ste zaboravili, pa radite bilješke za sutra. I sve to zapravo nije teško kad znate da radite društveno koristan posao od kojega ćete živjeti bolje i vi i društvo koje vas okružuje - zaključuje Orlović.

Djeca najbolje uče dok se igraju

Još je Albert Einstein rekao da je igra najviši oblik istraživanja. Upravo je na tom postulatu osmišljena Pametnica, web aplikacija koja sadrži više od 1000 kreativnih materijala za rano poticanje intelektualnog razvoja - od govornih mogućnosti pa do zadataka i igara za rano poticanje matematičkih sposobnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku