Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Obišao je svih 198 zemalja, u jednom danu pet kontinenata

Gunnar Garfors (40) iz Norveške ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je prošao pet kontinenata u jednom danu. Izdvojio je 12 najljepših zemalja na svijetu...

VIDEO

Gunnar Garfors iz Norveške imao je svega 37 godina kad je obišao svih 198 zemalja na svijetu. Bio je tad najmlađi čovjek koji je proputovao sve zemlje iz hobija. Ovaj mladi avanturist ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je sredinom 2012. godine prošao pet kontinenata u jednom kalendarskom danu. 

Rekord je oborio s prijateljem Adrianom Butterworthom iz Velike Britanije. Prošli su kroz istočni Istanbul u Turskoj (Azija), nastavili kroz Casablancu u Maroku (Afrika), produžili do Pariza u Francuskoj (Europa), otišli do Punta Cane u Dominikanskoj Republici (Sjeverna Amerika) i putovanje završili u Caracasu u Venezueli (Južna Amerika). Cijeli put je trajao 28 sati i 25 minuta, ali zbog vremenske razlike sve se službeno odigralo u jednom kalendarskom danu.

Tri stvari bez kojih ne odlazi na putovanja su isprintani plan putovanja, kemijska olovka i bilježnica. 

Danas mu je 40 i pun je uspomena sa svojih putovanja koja rado dijeli s drugima. Napisao je i knjigu o svojoj životnoj avanturi i jednostavno ju nazvao "198". Gunnar je izdvojio 12 zemalja koje su ga se posebno dojmile i kaže da bi ih svatko trebao posjetiti. Spomenuo je i tri stvari bez kojih ne odlazi na putovanja - to su isprintani plan putovanja, kemijska olovka i bilježnica. Pogledajte sve detalje s putovanja na njegovoj internetskoj stranici garfors.com.

Asbjørn Havnen

Izdvojio je ove zemlje:

  • 1. Rumunjska
  • 2. Madagaskar 
  • 3. Island 
  • 4. Vijetnam
  • 5. Kirgistan 
  • 6. Kiribati 
  • 7. Novi Zeland
  • 8. Nikaragva
  • 9. Sijera Leone 
  • 10. Dominika 
  • 11. Norveška 
  • 12. Urugvaj
Gunnar Garfors

Neki od njegovih savjeta:

  • Na putovanjima po siromašnijim zemljama ne treba se isticati nekim stvarima, poput laptopa, mobitela itd. jer privlače pažnju kradljivaca, a i taksisti su skloniji naplatiti više pretpostave li da netko ima novca. 
  • Osim za upisivanje detalja s putovanja, olovka i bilježnica su korisni ako se naiđe na nekoga tko ne zna engleski, odnosno s kime se ne može sporazumjeti jezikom. Gunnar je tada crtao što želi i tako je uspio doći do željenih informacija.
  • Dobro je sa sobom nositi gotovinu, a ne oslanjati se samo na kartice jer neke države kartice jednostavno ne primaju. Također, novac ne treba držati uza sebe na jednom mjestu već na nekoliko, npr. u novčaniku, ruksaku, džepu, u čarapama, u cipeli itd. Ili većinu u skrivenom pretincu u torbi, a mali dio u novčaniku.
  • Neke zemlje ne dopuštaju ulazak bez isprintanog plana putovanja pa ga je dobro uvijek imati uza sebe, u nekoliko primjeraka.
  • Dobro je u svakoj zemlji kušati njihove specijalitete jer nema smisla, na primjer, doputovati u neku azijsku zemlju i jesti hamburgere.
  • Ljubaznost i osmijeh otvaraju mnoga vrata - ne isplati se biti uobražen i bezobrazan jer to donosi samo probleme.
Gunnar Garfors
Adelia Television

U Hrvatskoj

Gunnar Garfors
Adelia Television
Asbjørn Havnen
Gunnar Garfors
Gunnar Garfors
Gunnar Garfors


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith