Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od bresaka nastaju kolači, lagani ljetni deserti i kokteli

Od bresaka nastaju kolači, lagani ljetni deserti i kokteli
4

Aromatične i sočne breskve najbolji su povod za lagane i osvježavajuće ljetne deserte, a nekoliko trikova vrsnih kuhara svako jelo pretvara u gastroposlasticu

VIDEO

Pravo je vrijeme za uživanje u breskvama - ovo tipično ljetno voće dozrijeva od lipnja do rujna, a obično se smatra da su kasnije sorte aromatičnije od ranih. Breskve su osobito pogodne za voćne salate - kombinirane s jednom vrstom voća kao što su maline, koje se svojom aromom odlično slažu s breskvama, ili s mješavinom voća. 

Poširane u blagom šećernom sirupu, možete ih vruće poslužiti s vrhnjem ili sladoledom, a ohlađene u pudingu ili kolaču. Vrlo su ukusne i u slanim jelima, primjerice složencima i pirjanim jelima sa ili bez mesa. Svježe breskve, kompot ili džem od bresaka koriste se za nadijevanje te ukrašavanje kolača i sladoleda. Mogu se i flambirati.

U receptima se breskve mogu zamijeniti nektarinama. No nektarine su katkad malo slađe, pa je potrebno manje šećera nego u receptu s breskvama. Kožica breskve kuhanjem postaje tvrda i žilava, pa ih je prije pripreme poželjno oguliti. To ćete najlakše učiniti tako da ih na minutu potopite u vruću vodu, a potom u hladnu. No nemojte ih predugo držati u vodi jer će izgubiti dio arome i hranjivih sastojaka. 

Meso bresaka tamni kad je izloženo zraku, pa ih nakon rezanja treba odmah pripremiti ili pojesti. No tamnjenje možete spriječiti tako da kriške uronite u sok limuna ili ananasa. Breskve zriju i nakon što se uberu, ali zato u njihovu soku zrenjem neće porasti količina šećera. Ranije ubrani plodovi dozret će kod kuće stavite li ih u papirnate vrećice, čime ćete održati odgovarajuću količinu vlage.

Želite li sačuvati breskve za zimu, od njih možete napraviti izvrsne kompote, želee, umake i likere ili ih narezati te osušiti na suncu.

Breskve s rumom 

Narezane breskve prelijevaju se sirupom, koji se priprema od šećera, vode, limunova soka i ruma. Mogu se jesti odmah ili sačuvati kao zimnica u staklenkama, uz malo konzervansa.

Gusti sok 

Očistite pet kg bresaka, sameljite ih u stroju za mljevenje mesa, ulijte dvije l prokuhane vode, 60 g šećera i ostavite na hladnom dva, tri sata. Protisnite, zagrijte sok na 75°C i ulijte u staklenke.

Džem od kokosa, bresaka i malina

Sastojci: Po 500 g malina i bresaka, 5 žlica kokosa, 6 žlica likera od kokosa, 500 g šećera za želiranje

Priprema: Breskve ogulite i narežite. Izmiješajte s malinama, kokosovim pahuljicama, likerom i šećerom te ostavite da stoji dva sata. Kuhajte četiri minute i ulijte u sterilizirane staklenke.

Breskve melba: klasični desert

Sastojci: 4 breskve, 8 žlica sladoleda od vanilije, 375 g malina, 4 žlice šećera u prahu

Priprema: Za umak zgnječite maline i protisnite ih kroz sito. Umiješajte prosijani šećer. Breskve ogulite, narežite na kriške i rasporedite u četiri posude. Prekrijte sladoledom od vanilije i umakom.

Pita od bresaka

Sastojci: 250 g brašna, 120 g maslaca, 70 g šećera, 3 žumanjka, žlica vina, 5 jaja, 100 g šećera, 120 g mljevenih badema, limun, 400 g bresaka

Priprema: U veliku zdjelu prosijte brašno. Dodajte šećer i maslac te dobro izmiješajte. Dodajte vino i žumanjke pa umijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji sat vremena. Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom. Tijesto razvaljajte i pecite na 160°C oko 15 minuta. Pomiješajte jaja, šećer, naribanulimunovu koru i mljevene bademe. Na tijesto složite polovice bresaka pa ih zalijte kremom od mljevenih badema. Pecite još 35 minuta.

Aromatično voće s likerom

Sastojci: 2 breskve, 2 kruške, 2 šljive, 4 svježe smokve, 2 naranče, 3 žlice likera od naranče

Priprema: Breskve, kruške i šljive narežite na četvrtine, a smokve i šljive napola. Stavite ih u vatrostalnu posudu, prelijte narančinim sokom i pecite 18 min na 200°C. Izvadite iz pećnice, prelijte likerom i pecite još šest minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa