Obavijesti

Lifestyle

Komentari 127

Odlični trikovi kako se napokon riješiti užasnih bolova u leđima

Odlični trikovi kako se napokon riješiti užasnih bolova u leđima
1

Bolove u leđima mogu izazvati premalo kretanja i mnogo sjedenja, što je definitivno jedan od glavnih krivaca za to. Leđa, međutim, mogu boljeti i ako nepravilno dišete...

VIDEO

Bolovi u leđima jedna su od najčešćih tegoba na koje se ljudi žale. Bolove u leđima mogu izazvati mnogi uzročnici, a način života koji uključuje malo kretanja i mnogo sjedenja definitivno je jedan od glavnih krivaca za to. Leđa, međutim, mogu boljeti i ako nepravilno dišete, a to znači da koristite pogrešne mišiće, pa se može javiti ukočenost ramena i leđa.

No u žena postoji i još jedan “razlog” koji može izazvati neugodne bolove u leđima, a to su grudi - ono što je inače poželjan ženski adut i predmet želja za koji su žene spremne ići i pod kirurški nož. Žene kojima je prosječna veličina grudnjaka 75E nose teret, pojašnjava dr. Mehmet Oz, jednak težini prosječne dinje, a one koje će grudnjak tražiti među onima s veličinom, recimo, 65D na leđima nose opterećenje koje odgovara težini dva grejpa.

Takav teret povija ramena prema dolje pa se bol javlja u gornjem dijelu leđa, ali se istežu i mišići donjeg dijela leđa. Grudnjak ne može tu mnogo pomoći jer će se i on urezati u kožu, a do pogrbljena položaja dovodi i često osjećaj nelagode zbog veličine grudi, pa se žene trude prikriti ih.

Još jedan od uzroka bolova u leđima, ističe dr. Oz, jest dehidracija vezivnog tkiva, koja pogađa i žene i muškarce, pa jedite zdravo i pijte dovoljno tekućine. 

Prva pomoć kada doista zabole leđa može biti jednostavna vježba. Kleknite na podlogu za vježbanje razmaknutih koljena i oslonite se na ruke u širini ramena. Izvijte leđa prema gore u luk, a glavu povijte dolje. Potom dignite glavu prema gore, a leđa savijte dolje. Vježbajte i sa spužvastim valjkom ili zarolanim ručnikom.

Legnite na podlogu za vježbanje, a pod leđa, točno tako da prati kralježnicu, podmetnite valjak i valjajte tijelo lijevo pa desno preko njega i tako desetak minuta svaki dan. Ili sjednite na podlogu i pod donji dio leđa podmetnite valjak, nalegnite na njega i valjajte se leđima gore-dolje. Naime, suprotno vjerovanju da treba mirovati kad bole leđa, dr. Oz ističe da se polaganim kretanjem u granicama u kojima to možete jačaju drugi mišići koji će pomoći prebroditi bolno razdoblje.

Protiv bolova u leđima pomaže i masaža dlana. Akupresurne točke za leđa su u korijenu palca na oba dlana. To mjesto treba pritisnuti palcem suprotne ruke i masirati kružnim kretnjama, pa pomaknuti palac malo niže i opet masirati, pa još malo niže dok se ne osjeti da je napetost popustila. Ako se pri masaži javi bol, nastavite masirati dok bol nestane i mjesto masaže postane opuštenije.

Takva će masaža otvoriti putove za slobodan protok energije kroz vaša leđa. Protiv bolova u leđima također pomažu hladni oblozi i lagano nanošenje protuupalne kreme ili gela. 

Vježbajte stopala za zdrava leđa

  • 1. Stisnuti mišići Stanite približenih stopala, ruku opuštenih uz tijelo. Zatvorite oči i promotrite svoje noge, jesu li mišići stisnuti u stopalima te možete li ih svjesno opustiti. 
  • 2. Loptica pod noge Stavite lopticu pored peta. Držeći prednje dijelove stopala čvrsto na podu polako pomičite loptu s jedne na drugu. I tako nekoliko minuta.
  • 3. Nožni palac Stavite lopticu ispod  nožnog palca. Laganim pritiskom gurajte lopticu prema peti. Podignite stopalo da premjestite lopticu pod drugi palac i tad ponovite vježbu s drugim stopalom. 

Svaki dan 15 minuta vježbajte trbuh, stražnjicu i leđa

Da biste si olakšali bolove u leđima, izdvojite 15 minuta na dan da se usredotočite na tople točke svojega tijela – trbuh, stražnjicu i leđa. Vježbe usmjerene na ta mjesta pomažu zatezanju i opuštanju mišića koji će eliminirati bol u leđima. Zatezanjem i opuštanjem svake od tih skupina mišića uklonit ćete i bolnu napetost u tim mišićima. 

Pola žlice đumbira u prahu na dan smanjuje upale

Ulje koje sadrži đumbir pomaže smanjiti upale. Uzmite samo pola žličice đumbira u prahu nekoliko puta na dan tijekom sedam dana i razmutite ga u toploj vodi koju popijete ujutro, u limunadi uz ručak ili uzmite tablete s ekstraktom đumbira. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'