Obavijesti

Lifestyle

Komentari 73

Odobren revolucionarni lijek protiv raka, ima ga i kod nas

Odobren revolucionarni lijek protiv raka, ima ga i kod nas
1

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek za univerzalno liječenje stanica zahvaćenih rakom specifičnih genetskih biomarkera MSI-H i dMMR

VIDEO

Lijek Keytruda je prije tri dana odobren za liječenje višestrukih zloćudnih tumora na više organa, bez obzira na njihov izvor, objavila je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Ovo je prvi put u povijesti da je državna agencija odobrila prodaju i korištenje lijek za rak baziran na zajedničkim biomarkerima. Dosad su se svi odobreni lijekovi bazirali na mjestu na kojem se tumor u tijelu nalazi.

Ovaj lijek je namijenjen odraslima i djeci koji imaju zloćudne i neoperabilne tumore, s biomarkerima koji im onemogućuju da se DNK unutar stanica sama obnavlja.

Najčešći tipovi tumora s ovim biomarkerima su karcinom debelog crijeva i rektuma, endometrijski i gastrointestinalni tumori, a ponekad i kod raka dojke, prostate, mjehura i štitnjače. Oko pet posto oboljelih od metastaziranog kolorektalnog raka imaju HSI-H ili dMMR tumore.

Keytruda djeluje tako što cilja na staničnu putanju poznatu kao PD-1 / PD-L1 (to su proteini na imunološkim stanicama tijela i nekim stanicama raka). Blokiranjem ove putanje, Keytruda može pomoći imunološkom sustavu tijela u borbi protiv stanica raka.

U istraživanju je identificirano ukupno 15 vrsta raka kod 149 ispitanika koji su probno uzimali lijek u pet različitih kliničkih ispitivanja. Cilj ispitivanja je bio utvrditi kod koliko pacijenata su se tumori potpuno ili djelomično smanjili.

Kod 36,9 posto ispitanika se tumor potpuno ili djelomično smanjio, a za 78 posto ispitanika je djelovanje lijeka trajalo 6 mjeseci ili duže.

Lijek Keytruda je dostupan i u Hrvatskoj. Sve o lijeku i nuspojavama možete provjeriti na linku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa