Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Onaj tko ujutro vježba, manje će jesti i tako će brže mršavjeti

Onaj tko ujutro vježba, manje  će jesti i tako će brže mršavjeti
1

Tko rano rani - jutarnji trening natjerat će vas da ste tijekom dana u stalnom pokretu, a ako prije njega ništa ne jedete, učinkovitije ćete sagorjeti masne naslage

VIDEO

Mišići imaju svoj bioritam, a rezultat toga je da bolje funkcioniraju tijekom dana (danjeg svjetla) nego noću. Stoga znanstvenici više preporučuju jutarnji trening jer su mišići tada najodmorniji i najsposobniji da iskoriste povećan dotok kisika za energiju te odgovore i na intenzivnije podražaje, poput treninga. 

Osim toga, istraživanje s američkog Sveučilišta Brigham Young pokazalo je da čak 45 minuta umjerene do snažne vježbe u jutarnjim satima može smanjiti potrebe za hranom - odmah nakon treninga, ali i tijekom ostatka dana. Ispitanici u tom istraživanju nisu nadoknađivali potrošnju energije jedući više tijekom dana.

Jutarnja je tjelovježba također povećala i ukupnu tjelesnu aktivnost tijekom dana, a to sugerira da vježbanje ujutro može pomoći da ostanete u pokretu i nakon treninga. Također, jutarnji trening olakšava vježbanje i tijekom provođenja dijete. Istraživanja su pokazala da je jutarnje vježbanje na prazan želudac dobro za sprečavanje debljanja (pretilosti) i inzulinske rezistencije. Jedno od objašnjenja je da simpatički živčani sustav, kojeg “aktivira” vježbanje i nedostatak hrane, zapravo kontrolira metabolizam sagorijevanja masnoća. 

Kombinacijom posta i vježbanja povećava se utjecaj katalizatora (spojevi koji ubrzavaju kemijske reakcije) koji “prisiljavaju” razgradnju i iskorištavanje masti i glikogena za energiju. Ako pak imate problema s vježbanjem na prazan želudac, možete uzeti 20 grama brzoapsorbirajućih proteina, poput kvalitetnog koncentrata proteina sirutke, i to 30 minuta prije treninga, savjetuju fitness stručnjaci. 

  • Ni kasni trening nije loš Vježbanje u kasnim večernjim satima može poremetiti san zbog manjka melatonina. No studija iz 2011. pokazala je da su ljudi koji su povremeno uvečer intenzivno vježbali 35 minuta normalno usnivali i kad su vježbali i kad nisu. 
  • Pronađite najbolje vrijeme Ako niste sigurni u koje doba dana vam najviše odgovara vježbati, napravite nekoliko eksperimenata. Probajte jedan mjesec vježbati ujutro, pa mjesec dana popodne te na kraju odlučite koji vam termin bolje odgovara. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju