Obavijesti

Lifestyle

Komentari 88

Ovako kuhajte rižu da bi iz nje uklonili najviše opasnog arsena

Ovako kuhajte rižu da bi iz nje uklonili najviše opasnog arsena
1

Budući da riža sadržava opasni arsen, stručnjaci su testirali koji način kuhanja ga eliminira i uklanja li ga uopće. Ustanovili su da najčešći način kuhanja riže uopće ne otklanja ovaj kancerogeni element

VIDEO

Arsen je prisutan u riži više nego u drugoj hrani, dijelom zbog načina samog razvoja zrna i biljke riže koje ga apsorbiraju više nego drugo sjemenje. Arsena ima u Zemljinoj kori, u vodi, zraku i tlu. U rižu dospijeva i kroz industrijske zagađivače i pesticide. 

Postoje dva oblika arsena, a anorganski arsen se smatra otrovnijim, piše Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Najopasnije su rižine prerađevine i u njima su pronađene više razine arsena nego u samoj riži. Zbog toga su zakonodavstva različitih zemalja uvele ograničenja anorganskog arsena, posebno u proizvodima za bebe poput rižinih pahuljica. 

U urinu beba koje su jele bijelu ili smeđu rižu lani su pronašli dvostruko više razine arsena nego kod beba koje je uopće nisu jele. Razine arsena bile su najviše kod beba koje su jele rižine pahuljice, piše CNN. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispravno kuhati rižu?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:47

Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti te različitih oblika karcinoma. On utječe na DNK i mijenja ga. Povezan je i s dijabetesom i oštećenjem živčanog sustava, ali i s rakom pluća i mjehura. 

Posebno je opasan za djecu, a ustanovljeno je da čak i bebe u maternici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno rižinih proizvoda. 

Koju rižu jesti?

Iako se smeđa riža smatrala zdravijom zbog vitamina u ljusci riže, u njoj je zapravo koncentracija arsena bila najviša.

Industrijskom obradom i skidanjem ljuske, kojom se dobiva bijela riža, eliminira se velik dio arsena, ali ne u potpunosti.

Visoka razina arsena pronađena je i u sirupu od smeđe riže koji se često koristi kao zaslađivač organske hrane. Također, jedna mliječna "organska" formula adaptiranog mlijeka imala je šest puta više razine anorganskog arsena od one koja se smatra sigurnom za zdravlje u SAD-u, piše CNN.

Fotolia

Da bi zaštitili svoje dijete, u prvoj godini života ga je najbolje ne izlagati rižinim proizvodima i prerađevinama, složni su stručnjaci. Birajte svježe voće i povrće, ono koje je u sezoni i domaće, a idelano je ono koje možete nabaviti od lokalnih proizvođača i koje nije tretirano nikakvim kemikalijama. 

- Meso je bolji izvor željeza i cinka za bebe nego rižine pahuljice - koje ne preporučujem već godinama kao izbor za prvu hranu, objasnila je pedijatrica Tanya Altmann za CNN. 

Najbolji način za kuhanje riže

Britanski profesor Andy Meharg s Queens University Belfast, vodeći je ekspert za kontaminaciju riže u toj zemlji. Mjerio je razinu arsena u riži nakon kuhanja na tri različita načina: 

  1. Najprije ju je kuhao tako da je na jednu količinu riže stavio dvostruko više vode. Pri tom je voda isparila ili ju je riža upila. Na ovaj način velika razina arsena je ostala u riži. 
  2. Potom je povećao razinu vode za pet jedinica i naposlijetku je isprao rižu. To je gotovo prepolovilo razinu arsena u riži, piše Telegraph. 
  3. Treći način se pokazao najboljim - namočio je rižu noć prije u puno vode. Isprao ju je i skuhao. To je arsen gotovo u potpunosti ispralo iz riže. 

Evo kako ispravno kuhati rižu prema uputstvima stručnjaka Meharga:

  • Namočite rižu preko noći.
  • Operite i isperite dobro dok voda ne postane skroz čista.
  • Ocijedite.
  • Stavite u lonac i dodajte pet puta više vode. Jednom promiješajte.
  • Zavrijte i kad voda proključa smanjite vatru.
  • Kuhajte oko 15 min bez podizanja poklopca.
  • Promiješajte vilicom.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje