Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ovako nutricionisti mršave: 4 tajne uz koje se salo brzo topi

Ovako nutricionisti mršave: 4 tajne uz koje se salo brzo topi
1

Tri hrvatske nutricionistice otkrile su nam svoje tajne vitkosti: Jedite redovito. Za osjećaj sitosti prednost dajte cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Za slatko jedite sirove kolače i smoothieje

VIDEO

Pazi na izbor hrane, jedi redovito i stalno vježbaj

Piše: Sanja Ćosić ,dipl. ing. preh. teh., nutricionist, Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

1. BRŽI METABOLIZAM Za ubrzavanje metabolizma prilikom pripreme jela koristim začine. Prvi na popisu su mi oni koji potiču termogenezu, odnosno stvaranje topline u tijelu. Tu su najučinkovitije kajenske i čili papričice, kurkuma, đumbir i kardamom. Osim što jelu daju aromatičnost, začini ubrzavaju rad metabolizma, djeluju protuupalno te pospješuju probavu.

Dodatno, uporabom začina pri pripremi jela koristi se manje soli, što je korisno ako želite smanjiti pretjerano zasoljivanje hrane. Volim se igrati začinima jer uz različite začine istom jelu mogu svaki put dati drukčiju aromu.

2. MASNE NASLAGE Pravilan raspored obroka i tjelovježba ključ su za skidanje viška masnih naslaga. Kad organizam redovito tijekom dana dobiva energiju iz hrane, ubrzavamo njegov rad, a uz vježbanje potičemo izgaranje viška masnog tkiva. S druge strane, prilikom gladovanja tijelo ne dobiva dovoljno energije te, kad nešto pojedemo, sve sprema u masno tkivo da ima zalihe za trenutke u kojima neće dobivati hranu. Zato su učestali i balansirani obroci, tjelovježba i niskokalorična namirnica moj recept za gubitak suvišnih masnih naslaga, ali i put k zdravim navikama za dobro zdravlje!

3. STOP GLADI Za dulji osjećaj sitosti idealne su chia sjemenke, koje je najbolje ubaciti u doručak ili međuobrok u kombinaciji s nekim voćem u obliku smoothieja. Također su odlične kao dodatak jogurtu, zajedno s mješavinom mljevenih lanenih sjemenki, bučinih i suncokretovih sjemenki – samostalno kao međuobrok ili kao dio doručka ili večere. Bogate su vlaknima, zadržavaju vodu te se polagano probavljaju nakon obroka te tako produljuju osjećaj sitosti.

4. NE TREBA SE UVIJEK ODRICATI SLATKOG - uvijek možete na brzinu napraviti neki zdravi desert.
Voćna salata moj je prvi izbor za nutritivno bogatu poslasticu – obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima te prirodnim šećerom. Srećom, idemo ususret ljetnim danima, kad imamo velik izbor voća, osobito onih niskokaloričnih zbog velikog udjela vode, poput lubenice ili jabuke. Uvijek možete dodati malo meda kako biste pojačali slatkoću, ali opet dobili nutritivno bogat obrok. 

Brze šetnje čine čuda za liniju

Piše: Nataša Šoštarić dipl. ing. preh. teh., Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

1. BRŽI METABOLIZAM Za ubrzavanje metabolizma, osim na izbor hrane, treba obratiti pažnju na učestalost obroka te redovitu tjelovježbu. Svaki dan jedem od pet do šest manjih obroka i pazim na unos vode. A za dodatno ubrzanje metabolizma svaki dan odlazim u brze šetnje od sat vremena. 

2. MASNE NASLAGE Volim se oslanjati na istraživanja, a ona pokazuju povezanost uzimanja začina poput čilija i cimeta s ubrzavanjem metabolizma i topljenjem suvišnih masnih naslaga. Cimet dodajem i u čajeve i u smoothieje te tako povećavam njegov unos. Čili se može dodati i svježim sezonskim salatama, ali i prirodnim sokovima poput limunade, kojoj će dodati zanimljivu notu i osvježiti vas. Uživajte!

3. STOP GLADI Hrana bogata složenim ugljikohidratima i vlaknima produljuje osjećaj sitosti. Jedite cjelovite žitarice, neljuštene mahunarke i grahorice kako biste produljili osjećaj sitosti, a s druge strane izbjegavajte jednostavne šećere koji se brzo razgrađuju, brzo povisuju šećer u krvi, a jednako brzo ga i spuštaju, što u konačnici rezultira bržom pojavom osjećaja gladi.

4. SLASTICE SE RADE OD VOĆA I POVRĆA Smoothieji mogu biti vrlo dobar izbor za slasticu. Ubacite u blender razno voće i povrće, čašu vode, žličicu meda ili agavina sirupa, orašaste plodove, malo cimeta ili vanilije i eto deserta koji obiluje kvalitetnim vitaminima i mineralima.

Ne zaboravite proteine i produljite sitost

Piše: Ana Ilić, mag. nutr., Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

1. BRŽI METABOLIZAM Uz pravilnu prehranu i raspored obroka te redovitu tjelovježbu, unos tekućine je izrazito važan za metaboličke procese. Dnevno pijem 8-12 čaša vode. Volim piti i zeleni ili žuti čaj, i to nezaslađene s malo limuna. Volim i kavu, a pritom bih istaknula činjenicu da ljudi koji ujutro piju napitke s kofeinom imaju brži metabolizam od onih koji piju bezkofeinske napitke.

2. MASNE NASLAGE Unos mlijeka i mliječnih proizvoda može pomoći pri održavanju optimalne tjelesna mase. Naime, mlijeko i mliječni proizvodi su dobar izvor kalcija, čiji adekvatan unos može rezultirati smanjenjem masti u području trbuha. Mliječni proizvodi tako čine sastavni dio mog doručka uz cjelovite žitarice, a dodajem ih u popodnevni smoothie uz orašaste plodove. 

3. STOP GLADI Za produljeni osjećaj sitosti, uz cjelovite žitarice, poželjni su kvalitetni proteini. Prednost dajem ribi, posebice plavoj, koja obiluje omega masnim kiselinama. Tu su i bijelo meso peradi, jaja, krto crveno meso bez vidljive masti te mliječni proizvodi s manje masti. Od biljnih izvora proteina ističu se soja, kvinoja i heljda.

4. SLATKI ZALOGAJ Ljeti obožavam ohlađene 2-3 kuglice sirovih slastica koje se rade na bazi suhog voća, poput datulja, smokvi, grožđica ili brusnica uz dodatak mljevenih orašastih plodova, zobenih pahuljica, kokosova brašna te nezaslađenoga kakaa. Osobno volim unutra dodati malo svježeg posnog sira ili limunova soka. Međutim, ako netko voli slađe slastice, može dodati malo meda ili agavina sirupa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje