Obavijesti

Lifestyle

Komentari 83

Pazite na njih! Top 15 važnih koraka za zdrave i lijepe grudi

Pazite na njih! Top 15 važnih koraka za zdrave i lijepe grudi
1

Brojni hormoni i hranjive tvari moraju se uskladiti i biti točno dozirani da bi ženske grudi ostale zdrave. Mnogim ženama je dojka i stresni organ, kao što je nekome želudac

VIDEO

Raznolika prehrana, više kretanja i povrća, a manje masne hrane i alkohola pomoći će vam da, uz redovite preglede, održite zdravlje i ljepotu grudi, najvažnijeg atributa ženstvenosti. Znanstvenici ističu da je to moguće uz nekoliko dobrih navika. Soja, borovnice, pšenične klice, buča i čaj od kadulje poželjni su što češće na jelovniku jer smanjuju rizik od karcinoma, ustanovili su nedavno znanstvenici.

Žene koje redovito jedu soju, tofu, tempeh i miso imaju niži rizik od karcinoma grudi. Za pšenične se klice pokazalo da smanjuju simptome PMS-a pa se preporučuju svaki dan. Borovnice i ekstrakt borovnice smanjuju i rast tumorskih stanica pa ih jedite svježe ili u prahu kao dodatak jogurtu. Još je Hipokrat rekao: “Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek hrana”.   

- Snažne dokaze o utjecaju prehrane na razvoj različitih oblika karcinoma dale su studije u kojima su se uspoređivale prehrambene navike oboljelih od karcinoma i kontrolnih ispitanika. Trenutačne prehrambene preporuke, kreirane s ciljem prevencije razvoja karcinoma, uglavnom su nastale na osnovi epidemioloških studija koje su uspoređivale prehrambene navike razlitičih zemalja s niskom i visokom incidencijom određenih oblika karcinoma - kaže nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Napominje da se te preporuke mogu svesti na šest osnovnih koraka prevencije: održavanje adekvatne tjelesne mase tako da BMI (indeks tjelesne mase) bude u rasponu od 18,5 do 24,9, redovito vježbanje, ograničeni unos alkohola (najviše jedna jedinica na dan), adekvatan unos raznovrsnog voća i povrća (minimalno 400 grama na dan), ograničen unos zasićenih masnoća i soli te ograničen unos procesiranih proizvoda, posebice mesa i mesnih prerađevina.

- Čovjek današnjice ne da nije mudar, nego je sve što je mogao usmjerio protiv sebe da se što temeljitije uništi. Žensko tijelo je osjetljivo na sve utjecaje iz okoline jer je predviđeno i za stvaranje i održavanje novog  života. Pri tome su grudi osobito ranjive. Ne samo da su sve oči svijeta usmjerene na njih, nego i brojne molekule u njezinu organizmu. Brojni hormoni i hranjive tvari moraju se uskladiti i biti točno dozirani da bi ženske grudi ostale zdrave. Mnogim ženama je dojka i stresni organ, kao što je nekome želudac, nekome glava, crijeva, leđa i sl., pa uslijed toga osjećaju brojne negativne senzacije, često i tijekom cijelog mjeseca – kaže onkologinja dr. med. spec. Ilona Sušac iz Poliklinike Eljuga. 

Dodaje kako se u tu inače kompleksnu prirodu uključilo i mnogo štetnih tvari iz okoline: pesticida, aditiva, umjetnih boja, deterdženata, konzervansa, umjetnih hormona, antibiotika, alkohola, cigareta, a ako tome još dodamo debljinu, premalo kretanja, nestabilnu genetsku podlogu, kaže dr. Sušac, teško da će većina žena izbjeći neku bolest dojki, od kojih je najpogubnija svakako rak. 

- Važno je prihvatiti barem neke Hipokratove mudrosti. Liječnik je tu da vam kaže koliko ste uspjeli u tome i, ako ste pogriješili, da vam pomogne da spasite život. Preventivni pregledi imaju značajno mjesto u liječenju. I opet se vraćam na Hipokrata koji je mudro zaključio da ‘svaka bolest ima vrijeme’. Ja bih dodala da svaka bolest ima vrijeme otkrivanja, liječenja i izlječenja. Što je manja, to ju je teže otkriti, ali što je manja, to ju je lakše liječiti i izliječiti - zaključuje dr. Sušac.  

Thinkstock

Savjeti doc. dr. sc. Darije Varenšić Bender

  • Konzumirajte ekstradjevičansko maslinovo ulje svakodnevno! 
  • U prehranu uključite sjemenke, orašaste plodove i ulja sjemenki (laneno, bučino, konopljino ulje).
  • Uz onkološku terapiju lijekovima uzimajte preporučene doze vitamina D i, prema potrebi, kalcij zbog očuvanja koštane mase.
  • Neka vaša prehrana obiluje mahunarkama – slanutkom, mahunama, graškom, grahom, sojom...
  • Svakodnevno jedite pet  ili više obroka voća i povrća.
  • Punomasne mliječne proizvode ograničite i zamijenite napicima od zobi, riže, soje, pira i badema.
  • Izbjegavajte prženu hranu i hranu bogatu zasićenim i transnezasićenim mastima.
  • Ribu jedite često i ograničite unos crvenog mesa.
  • Izbjegavajte alkohol i pušenje.

Savjeti dr. med. spec. Ilone Sušac

Osobni angažman i humani odnos prema samoj sebi te umješnost liječnika vrijedni su alati za očuvanje zdravlja, naglašava dr. Sušac. Poslušajte stare mudrosti i ostanite zdrave živeći modernim životom: 

  • Jedite zdravo, malo i raznovrsno.
  • Vježbajte umjereno i očuvajte normalnu tjelesnu težinu.
  • Pronađite duševni mir i mala zadovoljstva.
  • Čuvajte dostojanstvo i ljepotu.
  • Otiđite na pregled dojki barem jedanput na godinu.

- To je jedini siguran put za smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka dojke - kaže dr. Ilona Sušac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku