Obavijesti

Lifestyle

Popravite ili obnovite svoj parket u 7 laganih koraka

Popravite ili obnovite svoj parket u 7 laganih koraka
5

Ima li ljepšeg iznenađenja od onoga da kada maknete tepih iz sobe ispod njega otkrijete vrijedan originalni parket? Otkriće je posebno vrijedno ako znate da postavljanje novog parketa nije baš jeftino

No, vaše će novootkriveno blago trebati ipak malo rada da zablista starim sjajem nakon što je godinama bilo prekriveno tepihom. Ponekad je dovoljno i da ga samo dobro izribate i ulaštite nekim od za to predviđenih sredstava, ali ako ima oštećenja trebat će uložiti ipak malo više truda.

Primijetite li da djelovi parketa nedostaju ili su oštećeni ili jedan dio nije dobro priljepljen za pod, slijedite ovih sedam  koraka i sami obnovite svoj parket.

Korak 1:  Provjerite cijelu površinu parketa kako biste vidjeli gdje nedostaje dio, gdje je oštećen ili slabo zalijepljen

Kako biste utvrdili je li parket dobro zalijepljen za površinu poda detaljno pregledajte cijelu površinu prekrivenu parketom. Na mjestu gdje je ljepilo popustilo čut će se čudan zvuk kada gazite po njemu ili kada kucnete po njemu. Čak i u situaciji kada je jasno da dio parketa nedostaje zbog nekih građevinskih zahvata koje ste imali (vodoinstalaterski radovi i slično) ipak provjerite i preostali dio parketa. Kada ste utvrdili koliko parketa morate zamijeniti novim, krenite u potragu za najsličnijim komadima. Bilo bi najbolje da se poslužite parketom iz susjedne sobe koju možda niste odlučili obnavljati. Ukoliko to nije moguće, bacite se u potragu po trgovinama i oglasnicima te nastojte naći, ne samo istu veličinu, već i pribluižno istu boju kako se zamijenjeni djelovi ne bi pretjerano razlikovali od ostatka parketa.

Korak 2: Očistite blokove parketa i površinu poda

Nekada se parket za pod lijepio bitumenom - crnim katranom - ljepilom čija uporaba više nije dopuštena za korištenje u kućama. Ostaci bitumena trebaju biti uklonjeni koliko god je više moguće. Nije to najljepši posao na svijetu, ali smatrajte ga ulaganjem u nešto što ćete kasnije jako voljeti. Za čišćenje koristite brusni papir i ostala pomagala ili potapajte parket u za to predviđene kemikalije koje će otopiti ostatke katrana. Koristite rukavice i masku za lice. Stavite li blokove koje morate očistiti najprije u frizer, bitumen ćete lakše ostrugati jer postaje jako lomljiv kada ga se zamrzne 

Površinu poda također treba očistiti od ostataka bitumena. Ostaci bitumena spriječit će ili bitno produljiti vrijeme lijepljenja. Pri korištenju modernih ljepila za parkete za sušenje je obično potrebno 6 do 8 sati. Ostaci bitumena produljit će vrijeme sušenja na 14 do čak 72 sata.

Korak 3: Ravnanje poda

Možda otkrijete da je površina poda na koju je bio zalijepljen parket dosta neravna. Ili vam se može dogoditi da ste uklanjanjući bitumen oštetili cementni dio. Za ravnanje poda možete koristiti akrilnu smjesu za ravnanje - sloj smije biti debeo najviše tri milimetra. Prije no što započnete s ovakvom vrstom posla uvijek pažljivo pročitajte upustva za uporabu.I premda takve smjese nisu bazirane na vodi ipak ostavite im dovoljno vremena za sušenje prije nego što počnete slagati parketne blokove natrag na površinu poda.

Korak 4: Ponovno slaganje parketnih letvica

Dobro upamtite kako je postojeći parket bio složen jer ćete najbolje rezultate dobiti tako da slijedite postojeći uzorak.

Pažljivo slažite, ali nemojte se previše uzrujavati pojave li se maleni procjepi između letvica. Procjepi bi trebali biti što manji,ali nećete ih moći izbjeći. Većinu njih moći ćete popuniti naknadno, osim toga moderni parketi namjerno se slažu s malim procjepima kako bi se omogućilo drvetu da 'diše', odnosno da se blago širi ili skuplja ovisno o sezonskim izmjenama razine vlage u zraku. Za razmazivanje sredstva za ljepljenje parketa koristite rebrastu lopaticu. U ruci uvijek imajte krpu kojom ćete obrisati višak ljepila koji izbije na površinu parketa jer jednom kad se osuši, teže ga je ukloniti.

Korak 5: Brušenje poda

Kako biste dobili ujednačenu površinu i boju najbolje je izbrusiti cijelu površinu poda, a ne samo dio koji ste mijenjali. Prije nego krenete s brušenjem morate biti sigurni da se ljepilo posušilo te da su blokovi čvrsto prionuli za površinu. Svakako želite izbjeći situaciju da vam letvice netom zalijepljenog parketa krenu 'šetati' ispod brusilice i stvarati procjepe.

Isto tako treba voditi računa kakav je bio završni sloj starog parketa. U slučaju da je premazan voskom, treba ukloniti taj vosak posebnim srestvom (isprobati ga na manje vidljivom mjestu u kutu). Krenete li brusiti preko sloja voska, brusni papir uskoro bi mogao postati beskoristan, a vosak raspršen po cijeloj prostoriji. Nakon što ste parket izbrusili najprije grubljim brusnim papirom, usisavačem očistite prostoriju. Potom još jednom izbrusite finijim brusnim papirom i opet prođite usisavačem.

Korak 6: Punjenje procjepa i zadnje brušenje

Želite li popuniti procjepe zamješajte prašinu od posljednje runde brušenja i posebnu smjesu za punjenje drva. Ne spravljajte odmah veliku količinu jer se brzo suši. Špatulom napunite veće procjepe što je moguće preciznije i ne brinite ako ostane malo viška smjese na letvicama parketa jer ćete ih ukloniti trećom rundom bušenja. Želite li, premažite tanak sloj smjese preko cijele površine parketa jer ćete tako ispuniti i najmanju rupu. Nakon 30 do 60 minuta sušenja - izbrusite sve zajedno finim brusnim papirom.

Korak 7: Nanesite novi završni sloj

Ulja će nabolje dovesti do izražaja vaš obnovljeni pod, izvući će najljepše iz drveta bez suvišnog sjaja. Ulje će duboko prodrijeti u parket i štititi ga, a vosak će mu dati onaj završni sloj koji se može habati te ga zaštititi od prljavštine i fleka. Naravno, uvijek dobro proučite uputstva za upotrebu sredstva kojeg namjeravate koristiti.

Posao je gotov. Komade namještaja možete vratiti natrag, no prije nego što vratite natrag tepih pričekajte 10-tak dana jer toliko obično treba da se završni sloj do kraja posuši.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kako je Marijana Luki pomogla da ipak ode na Tur d Frans!
PROMO

Kako je Marijana Luki pomogla da ipak ode na Tur d Frans!

Tipovi i trikovi - Luka i Marijana - treći dio

Luka i Marijana u novim Pevec avanturama…
PROMO

Luka i Marijana u novim Pevec avanturama…

Pogledajte kako se uz korištenje jednostavnih trikova možete zabaviti, a ujedno obaviti i shopping…
Luka i Marijana u shoppingu: Tko je spretniji u Pevecu?
PROMO

Luka i Marijana u shoppingu: Tko je spretniji u Pevecu?

Pogledajte kako razmišlja frajer, a kako žena kad ide u shopping... Luka i Marijana u novim Pevec avanturama