Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pripremite uskršnje delicije - domaći kruh, kruščiće i peciva

U petak se mijesilo tijesto, a u Veliku subotu cijela je kuća mirisala na domaći kruh i šećer koji se topio na vrućim pecivima. Donosimo vam odlične recepte za kruh i peciva

VIDEO

Uskršnja peciva i kruh po obliku i nazivima u našim se krajevima razlikuju od regije do regije. Tako su se u Dalmaciji od davnina tradicionalno pekle sirnice i pletenice u koje bi se utisnulo jaje. U petak se mijesilo, a u Veliku subotu peklo posebno uskršnje pecivo - pince te kolači od kvasca i masti. U Hrvatskom zagorju i Podravini posebno uskršnje pecivo bio je vrtanj ili vertanj.

Spravljalo se od miješanog kukuruznog i pšeničnog brašna, u obliku osmice, kojoj nedostaje veći dio jedne polovice. Neki su od tih običaja nestali, a neki su se zadržali do danas. Tako se u novije vrijeme najčešće pripremaju mliječna peciva i pletenice, kolači od dizanog tijesta, kuglofi, sirnice, gibanice, peciva u obliku zečića i ptica, “kovrtanji” i “ftičice”.

Uskršnja peciva i kruh pripremaju se u cijelome svijetu, od bremenskog uskršnjeg kruha, njemačkih slatkih peciva pečenih u obliku zeca, francuskih peciva u obliku janjeta pa do južnoameričkog kruha s krumpirovim tijestom i cimetom.

“Hot Cross Bun”, vruća peciva s križem, nezaobilazna su uskršnja slastica u zemljama engleskoga govornog područja. Peciva od dizanog tijesta zaslađena grožđicama i suhim voćem, na vrhu sa simboličnim križem napravljenim od smjese brašna i vode, dio su engleske prošlosti. Saksonci su ova peciva jeli u čast poganske božice Eostre. Označavali su ih križem jer je okruglo pecivo predstavljalo mjesec, a križ dijelio pecivo na četiri dijela, četiri Mjesečeve mijene.

Fotolia

Za ova peciva su vezane i druge tradicije i priče. Vjerovalo se da pecivo napravljeno na Veliki petak štiti brod od potapanja. Simbol križa nalazi se i na pincama, češkom slatkom kruhu s grožđicama i talijanskom kruhu u obliku golubice. Babka ili kulich je kolač od dizanog tijesta koji se za Uskrs peče u Bjelorusiji, Ukrajini i Poljskoj. Tradicionalno se pripremao od sušenog voća, ali u novije vrijeme u njega se stavlja slatki sir, pa i čokolada.

Priprema se od dizanog tijesta s aromatičnim dodatkom narančine i limunove korice, a peče u dubokim kalupima. Mogu poslužiti i veće limenke, a pri vrhu se kolač prelijeva bijelom glazurom i sušenim voćem. U Grčkoj se priprema voćni kruh s medom, a tradicionalno se oblaže sezamovim sjemenkama i u njega se utisnu obojena jaja. Na koju god se varijantu odlučili - uživajte u pripremi ukrasa od tijesta ili pisanica.

Uskrsni kruh

Sastojci: 600 g brašna, 5o g kvasca, 125 g šećera, 2 i 1/2 cl mlakog mlijeka, 185 g maslaca, 5 žumanjaka, žličica soli, naribana korica limuna, 100 g nasjeckane ušećerene limunove korice, 50 g nasjeckane ušećerene narančine korice, 130 g grožđica, malo muškatnog oraščića, 200 g šećera u prahu, žlica limunova soka, 3 žlice vruće vode, šarene mrvice za posipavanje

Priprema: Lonac koji smije u pećnicu ili visoki kalup obložite papirom za pečenje. Razmrvite kvasac te izmiješajte s malo mlijeka i šećera. Ostavite 15 minuta prekrivenog na toplome. U veću posudu stavite ostatak brašna, dodajte kvasac, otopljeni maslac, žumanjke, začine i limunovu koricu te zamijesite tijesto. Energično miješajte i ostavite na toplome pola sata. Zatim umijesite grožđice te ušećerene limunove i narančine korice.

Oblikujte od tijesta kuglu i stavite je u lonac za pečenje te ostavite još pola sata. Pecite ga na 200°C oko sat vremena. Kad se malo ohladi, izvadite ga iz posude i ostavite da se ohladi do kraja. Pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom i vodom. Maknite papir s kruha pa ga prelijte pripremljenom ocaklinom i ukrasite šarenim mrvicama.

Uskršnji kruh s grožđicama i bademima

Sastojci: 80 g grožđica, 2 žlice ruma, 500 g brašna, 30 g kvasca, 50 g šećera, 2 i 1/2 dl mlakog mlijeka, 100 g omekšalog maslaca, 2 jaja, žličica soli, naribana korica limuna, žlica ruma, listići badema, 2 žlice vode, žlica šećera u prahu, žlica maslaca za premazivaje

Priprema: Okrugli kalup premažite maslacem, a grožđice natopite rumom. Brašno prosijte u zdjelu i u sredini zamijesite kvas od razmrvljenog kvasca, mlijeka, malo šećera i brašna. Pokrijte i ostavite na toplome 15 minuta. Kvasu umiješajte šećer, maslac, jaja, sol i limunovu koricu, pa s presotalim brašnom zamijesite tijesto.

Ostavite ga na toplome pola sata i umijesite grožđice. Stavite u kalup i pecite oko 50 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Još vrućeg premažite s malo maslaca i vodom u kojoj ste otopili šećer, te pospite listićima badema.

Kruščići s češnjakom 

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 120 ml mlakog mlijeka, dl mlake vode, 20 g kvasca, jaje, žlica maslinovog ulja, 60 g maslaca, 2 žličice soli, nadjev; 3 žlice maslinovog ulja, žličica češnjaka u prahu, kopar

Priprema: Kvasac izmrvite i pomiješajte s mlijekom i mlakom vodom. Brašno pomiješajte sa solju i dodaje mu kvasac i ulje, pa umijesite tijesto. Po potrebi dolijevajte još vode dok tijesto ne postane elastično i meko. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte zdjelu i ostavite na toplome jedan sat. Sitno nasjeckajte začinsko bilje i pomiješajte s maslinovim uljem, češnjakom, solju i paprom. Sve dobro izmiješajte.

Okrugli kalup s obručem koji se odvaja premažite maslacem. Tijesto premijesite i oblikujte loptice. Slažite ih jedne do druge u kalup i ostavite na toplome još 15 minuta. Pecite 30 minuta na 200°C. Vruća premažite pripremljenim začinskim biljem. 

Grčki kruh

Sastojci: 60 g svježeg kvasca, 1 i 1/2  dl mlakog mlijeka, 100 g šećera, kg brašna, prstohvat soli, naribana korica naranče, 2 i 1/2  dl mlake vode, žumanjak, sezam za posipavanje 

Priprema: Pomiješajte kvasac s mlijekom i šećerom i ostavite ga 10 minuta na toplom. Umiješajte 120 g brašna i ostavite ga na toplome preko noći. Lim premažite uljem i obilno ga pospite sezamom. Kvasac pomiješajte s preostalim brašnom, solju, narančinom koricom i vodom. Dobiveno tijesto mijesite najmanje desetminuta. Od 2/3 tijesta oblikujte dugački kruh visok pet cm. Polegnite ga na lim.

Od preostalog tijesta oblikujte dvije tanke savijače dugačke kao cijeli rub kruha. Savijte ih u pletenicu, uvaljajte u sezam, polegnite oko kruha i pritisnite na njega. Premažite tijesto umućenim žutanjkom, pospite sezamom, pokrijte i ostavite na toplome pola sata. Zagrijte pećnicu na 200° C i pecite kruh 40 minuta. Ukrasite ga pisanicama.

Aromatični kruh sa sirom

Sastojci: 500 g brašna, 40 g kvasca, 2 i 1⁄2 dl mlakog mlijeka, malo šećera, žličica soli, 250 g ovčjeg punomasnog sira, 3 žlice mlijeka, 3 žlice svijetlog piva, žlica senfa, 2 žlice sjeckanog peršina, 25 g maslaca, 125 g gorgonzole ili nekog drugog plavog sira

Priprema: Razmrvite kvasac s pola dl mlijeka, malo brašna i šećera. Ostavite pokriveno 15 min. Pomiješajte ga s preostalim brašnom, mlijekom i solju. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplome dok se ne udvostruči. Ovčji sir zgnječite vilicom, stavite u posudu, dodajte vrelo mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Zatim umiješajte pivo i senf. Razdijelite tijesto u dva dijela. Obložite kalup aluminijskom folijom i premažite uljem.

Rastanjite komad tijesta u veličinu kalupa i obložite njime foliju. Pripremljenu smjesu od sira ravnomjerno rasporedite po tijestu. Pospite i izrmvljeni plavi sir. Prebacite drugi dio rastanjenog tijesta. Zarežite ga duboko okomitim i vodoravnim crtama, kako bi dobili kocke. Premažite omekšačim maslacem i pospite peršinom. Zagrijte pećnicu na 220° C. Pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta. Skinite foliju i pecite dok se punjeni kruh ne zarumeni.

Križić-peciva 

Sastojci: 300 ml mlijeka, 50 g maslaca, 500 g oštrog  brašna, 1 žličica soli, 75 g šećera,  žlica ulja, 7 g suhog kvasca, jaje, 75 g grožđica, korica naranče, žličica cimeta, jabuka, 75 g brašna, 3 žlice džema od marelice

Priprema: Stavite brašno, sol, šećer i kvasac uzdjelu. Ulijte toplo mlijeko s maslacem, te dodajte umućeno jaje. Promiješajte, a zatim umijesite. Ostavite na toplom dok se volumen ne udvostruči. Premijesite tijesto i dodaje mu grožđice, naribanu narančinu  koricu, cimet i sitno sjeckanu jabuku. Ostavite tijesto prekriveno još pola sata i podijelite ga na 15 komada. Od svakog oblikujte loptu.

Složite loptice na lim obložen pergamentnim papirom, ostavljajući dovoljan razmak između kako bi tijesto moglo rasti.  Prekrijte loptice i ostavite još pola sata u limu. Pomiješajte brašno s oko 5 žlica voda i napravite tijesto za izradu križića. Prema potrebi dodaje još vode ako je smjesa pregusta. Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu pa istisnite križiće.  Pecite oko 20 minuta na 220°C. Džem zagrijte na vatri i kistićem premažite topla peciva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'