Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Prirodni antibiotik: Trputac čisti krv, bubrege i slaba pluća

Prirodni antibiotik: Trputac čisti krv, bubrege i slaba pluća
1

Trputac pomaže kod izbacivanja sekreta, hripavca, astme, upale pluća, a stvara i averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Pomaže i slabašnoj djeci i boležljivoj djeci

VIDEO

Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, osobito kod jakoga katara, kašlja, hripavca, plućne astme, pa i tuberkuloze pluća. Švicarski župnik Kunzle, pravi biljar, poznavatelj ljekovite snage naših biljaka, piše: “Sve vrste trpuca koristimo cijele, s korijenom, biljkom, cvjetovima i sjemenkama. 

Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve one ljude, koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su mršavi i pored obilja hrane. Pomaže i slabašnoj djeci i boležljivoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju. 

Trputac

Kod bronhitisa, plućne i bronhalne astme jako dobro djeluje čaj pripravljen na sljedeći način: u šalicu hladne vode stavimo krišku limuna (ako je limun prskan, tada bez kore) i punu čajnu žličicu smeđeg kandisova šećera, zakuhamo, pustimo da četiri do pet puta zakipi, skinemo s vatre i tek tada dodamo punu čajnu žličicu čajne mješavine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pustimo da odstoji pola minute. U teškim slučajevima moramo četiri do pet puta dnevno pripraviti svjež čaj. Pijemo ga gutljaj po gutljaj toliko vruć koliko možemo podnijeti. Trputac još od davnina omiljeno sredstvo za liječenje rana. Svježi smrvljeni listovi pomažu kod ogrebotina, posjekotina, uboda osa, čak i kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija, kod ovih posljednjih u nuždi, ako nema liječnika.

Trputac za žuljeve Stavimo li Trpučev list u cipele oslobodit će nas žuljeva koje smo zaradili hodanjem. 

Za gušavost Sa svježim listovima smrvljenim između dvije ruke i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko vrata, liječimo gušavost.

Priprema čaja Jednu vrhom punu čajnu žličicu lišća stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, pustimo da kratko odstoji.

Čajna mješavina Jednu vrhom punu čajnu žličicu mješavine trputca i majčine dušice u jednakim dijelovima oparimo s 1/4 litre vode.

Oblog od lišća Svježe listove dugoga ili velikoga trputca operemo, zgnječimo na dasci s kuhinjskim valjkom u lisnatu kašu i stavimo na oboljelo mjesto.

Trputac i mažuran

Svaka zloćudna oteklina splasne ako ju njegujemo svježe smrvljenim listovima. Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda. U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i osušeni, staviti u maslinovo ulje. Mažuran stavimo u bocu, prelijemo uljem i ostavimo 10 dana na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namažemo oboljele žlijezde, zatim stavimo zdrobljeni Trpučev list i zavežemo s krpom (zavojem). Za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje.

Spravljanje sirupa od trpuca

1. način: Dvije pune pregršti opranih trpučevih listova sameljemo u mašini za mljevenje mesa. Toj lisnatoj kaši dodamo malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranoga šećera i 250 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u bočice i čuvamo u hladnjaku.

2. način: U staklenku slažemo naizmjence red opranih trpučevih listova i red nerafiniranoga šećera, te sve jako stisnemo. Masa se slegne. Sljedećih dana stavljamo nove slojeve sve dok u staklenci više nema mjesta. Na zaštićenom mjestu u vrtu iskopamo rupu i u nju stavimo staklenku omotanu s tri do četiri sloja celofana. Na to položimo dasku na koju stavimo kamenje. Sve zatrpamo zemljom.

Daska i kamenje moraju ostati vidljivi. Iz smjese šećera i lišća pod utjecajem ravnomjerne zemljine temperature nastane sirup. Približno nakon tri mjeseca izvadimo staklenku, sok procijedimo kroz voćnu prešu (ne kroz krpu), još jednom ga dobro prokuhamo i njime napunimo bočice koje možemo dobro zatvoriti. Tko ne može primijeniti ovaj postupak vrenja, neka ostavi staklenku na suncu ili u blizini drugog izvora topline toliko dugo dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup treba još jednom dobro prokuhati.

Kurje oko

Oblog od čuvarkuće (Sempervivum tectorum) - Kurje oko namažite čistim sokom od rosopasa ili švedskom gorčicom, ogulite kožicu od listova čuvarkuće i njezin mesnati dio stavite kao oblog.

Propolis - Četiri tjedna mažite kurje oko propolisom. Kod mnogih kurje oko se ukloni i prije četiri tjedna. Prije mazanja propolisom, dobro je oprati kurje oko toplom vodom i neutralnim sapunom, a potom namazati švedskom gorčicom i ostaviti da se malo osuši.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru