Obavijesti

Lifestyle

Komentari 169

Problemi s prostatom su lakši uz Kegelove vježbe, evo kako

Problemi s prostatom su lakši uz Kegelove vježbe, evo kako
1

Kod povećane prostate važno je izbjegavati začinjeno, alkohol i sjedenje na hladnom, a toplina je opušta te olakšava mokrenje. U prehrani izbjegavajte masnoće životinjskog podrijetla...

VIDEO

Nakon 50. godine svaki drugi muškarac ima povećanu prostatu, a 30 posto njih ima probleme, kaže dr. med. Neven Kapun, spec. urolog iz Ordinacije Kapun. 

- Pacijent počinje mokriti noću, mlaz je slabiji nego prije, zna se prekidati i mjehur se ne isprazni do kraja. I danju češće mokri, a nekad mora hitno mokriti te tiskati da bi ispraznio mjehur. No vrlo slični simptomi pojavljuju se i kod upala, tumora ili kamenaca, stoga je važno otići na pregled da se isključe te mogućnosti – kaže dr. Kapun.

Dodaje da se u liječenju koriste dvije vrste lijekova - jedni opuštaju vrat mjehura i prostatu, a drugi smanjuju prostatu. Najbolji rezultati dolaze kombinacijom te dvije vrste. Pacijentima koji nemaju jako izražene simptome za olakšanje se najčešće savjetuje čaj od koprive ili vrbovice te bučine sjemenke.

- Važno je da pacijenti izbjegavaju začinjeno, gazirano, sjedenje na hladnom i alkohol ako im smeta. Savjetuju se tople kupke jer prostati odgovara toplo te time mogu malo opustiti prostatu - kaže dr. Kapun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da na tržištu postoje dvije vrste biljnih preparata koji se dosta propisuju: preparati na bazi serenoa repens (ekstrakt plod floridske palme) te preparati na bazi ploda pigeum africanum (sorta afričke višnje). Oni mogu biti djelotvorni kod manjeg povećanja prostate te kod pacijenata koji nemaju jače izražene simptome.

- U prehrani treba izbjegavati i masnoće životinjskog podrijetla, kisela vina te konzervirane i suhomesnate proizvode - kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. Nastavlja da postoji odlično ljekovito bilje s kojim se može prevenirati i liječiti povećanje prostate. Terapija čajem i biljnim kapima treba trajati najmanje 5-12 mjeseci. Mogu se provoditi i tzv. Kegelove vježbe - vježbe stiskanja mišića dna zdjelice koje se provode od tri do pet puta dnevno.

Mješavina za olakšanje

Preslica ili breza ili ivanje cvijeće te šipak djeluju kao diuretici, kopriva pojačava protok mokraće, žutika vraća metabolizam stanica prostate u normalu pa se sporije umnožavaju, a borovica i kamilica djeluju protuupalno. Dvije žlice mješavine od tih biljaka preliju se litrom kipuće vode, procijede nakon pola sata i popiju malo po malo kroz dan, kaže dr. Krajina Pokupec. 

Kako vježbati

Kegelove vježbe izvode se ležeći na leđima, savijenih i raširenih koljena. Na nekoliko sekundi napnite mišiće zdjelice, potom ih opustite. Nemojte napinjati mišiće stomaka ili stražnjice. Kasnije se vježbe mogu raditi stojeći i sjedeći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru