Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Proljetni umor vas je dotukao? Ovo će dati injekciju energije

Proljetni umor vas je dotukao? Ovo će dati injekciju energije
1

Organizmu će u proljeće posebno dobro doći kratkotrajni post ili program detoksikacije koji uključuje dovoljno svježeg voća i povrća te tekućine, posebno vode, bistrih juha...

VIDEO

Iako je to mnogima najdraže godišnje doba, proljeće sa sobom nosi i mnoštvo neugodnih zdravstvenih tegoba, poput alergija, glavobolja, problema sa želucem, depresije, umora i slabijeg imuniteta. 

- Tijekom zime većina ljudi se manje kreće, prehrana je obilnija i masnija, a obrocima često manjka vitamina i minerala. Posljedica svega toga su nakupljeni toksini u organizmu, koji onda uzrokuju sve navedene tegobe - ističe kaže Maja Žalac, inženjerka agronomije i fitoterapeutkinja. 

Upravo zbog toga u mnogim tradicionalnim sustavima liječenja, kao što je, primjerice, ayurveda, preporučuje se početkom proljeća provesti čišćenje organizma – prije svega jetre i crijeva – te promjenom načina prehrane i korištenjem ljekovitog bilja pomoći organizmu da se prilagodi toplijem vremenu i promjenama koje dolaze s proljetnim danima.

Organizmu će u proljeće posebno dobro doći kratkotrajni post ili program detoksikacije koji uključuje dovoljno svježeg voća i povrća te tekućine, posebno vode, bistrih juha i svježe iscijeđenih sokova te dodataka prehrani koji služe izlučivanju skupljenih toksina iz organizma. Zbog bogatstva povrća i voća na tržnicama proljeće je idealno vrijeme da prehranu organiziramo u tri glavna obroka i dva do tri međuobroka tijekom dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ograničite unos alkohola, kave i gaziranih pića te izbacite margarin, rafinirana ulja, a posebno bijeli šećer. Općenito, na proljeće treba izbjegavati tešku, prženu i masnu hranu. Preporučljivo je jesti hranu niskoga glikemijskog indeksa da biste spriječili naglu hipoglikemiju i umor koji je prati.

Poželjno je izbaciti bijeli kruh, tjesteninu i proizvode od bijelog pšeničnog brašna, a zamijeniti ih integralnim, cjelovitim žitaricama, koje zbog sadržaja prehrambenih vlakana sporije otpuštaju šećer u krv. Posebno dobar učinak na organizam imat će šparoge, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih i povrtnih salata. 

- Priroda nam nudi mnoga rješenja u obliku ljekovitog bilja. Za jačanje imuniteta, na primjer, odlična biljka je bazga, koja će ujedno djelovati diuretski na čišćenje organizma. Kopriva je puna željeza i ostalih korisnih minerala, a ujedno čisti jetru i krv te djeluje diuretički i na jačanje imuniteta. I općenito je najbolja biljka u borbi protiv proljetnog umora - ističe Maja Žalac. Ne treba žaliti ni vrijeme koje ćete uložiti u čišćenje šipka, koji je prepun prirodnog vitamina C i vrlo koristan u čajnim mješavinama, osim kod onih koji pate od problema sa želucem. 

- Kod problema sa želucem, koji se vrlo često javljaju u proljeće, preporučujem piti čaj od stolisnika i komorača. Lazarkinja je odlična biljka za one koje muče česte proljetne glavobolje, a ujedno smiruje i pročišćuje. A kod depresije najbolji je prirodni lijek gospina trava, u obliku čaja ili biljnih kapi (tinkture). Nesanicu će sigurno odagnati topli čaj od melise i hmelja - kaže naša sugovornica.

Čajna mješavina protiv proljetnog umora

  • Sastojci: Kopriva (30 grama), Bazga (25 grama), Šipak (20 grama), Stolisnik (10 grama), Melisa (10 grama), Menta (5 grama), Lazarkinja (5 grama), Komorač (5 grama)
  • Priprema: 2 jušne žlice čajne mješavine stavite kuhati u 1 litru hladne vode. Kad zakipi, ugasiti vatru, poklopiti te procijediti nakon 10 minuta. Dodati med i limun po želji te čaj pijuckati tijekom dana.

Tinktura protiv depresije

Gospinom travom napunite 2/3 staklenke (750 ml) te do vrha dolijte 70-postotni alkohol. Ostavite da stoji tri tjedna te procijedite i spremite u tamnu staklenu bocu. Kad vas uhvati vrijeme depresije i slabijeg raspoloženja, uzmite 2-3 puta dnevno po 30 kapi ove tinkture u 1/2 dl vode.

Ulja citrusa, ruže, geranija i ružmarina uklanjaju umor

Aromaterapija, odnosno eterična ulja mogu dodatno pomoći u borbi protiv depresije i umora. Za to su osobito učinkovita eterična ulja citrusa poput limuna, mandarine, naranče ili grejpa, bergamota, zatim ruža, geranij i ružmarin. Dovoljno je nekoliko kapi ukapati u duft lampicu ili kupku da potaknu dobro raspoloženje te da uklone vašu potištenost i umor.

Top 5 najbolji savjeti

  • Krećite se Uvedite u praksu jutarnje vježbanje (korisno je za razbuđivanje organizma) i izađite u prirodu i na sunce – ono potiče proizvodnju endorfina, hormona sreće, i najbolji je lijek protiv proljetne depresije.
  • Pavilno odijevanje Slojevito se odijevajte kako biste izbjegli preznojavanje, ali i zaštitili se od vjetra. Maramom zaštitite vrat i grlo da izbjegnete prehlade.
  • Pazite na bioritam Uspostavite redoviti dnevni bioritam kad je riječ o buđenju i odlasku u krevet, prilagođen novom godišnjem dobu. Pomaknite odlazak u krevet pola sata ranije kako biste ujutro mogli ustati pola sata ranije.
  • Pronađite novu aktivnost Upišite se na vježbanje, tečaj plesa ili vrtlarenja – pomoći će vam da pobijedite naviku sjedenja ispred televizora pod dekicom, čemu se često prepustimo zimi.
  • Odmorko Ako je potrebno, uvedite u praksu kraći poslijepodnevni odmor. No drijemež će vas najbolje oporaviti ako traje između 20 minuta i sat vremena. Sve više od toga može djelovati suprotno.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru