Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Recepti iz kuhinje - crno pivo njeguje kosu, kava i cimet kožu

Recepti iz kuhinje - crno pivo njeguje kosu, kava i cimet kožu
1

Domaće je najbolje - maslinovo ulje je magični sastojak pilinga za tijelo i lice, ali i hranjivih maski za kosu. Tu su i recepti za kozmetiku od kokosa, meda, jogurta, kave...

VIDEO

Iako je redovito uklanjanje mrtvih stanica pilingom jedan od najvažnijih koraka u njezi kože, agresivni sastojci mogu učiniti više zla nego dobra, upozorava dr. Mehmet Oz. Zato savjetuje da se okrenete hranjivim sastojcima koje preporučuje i njegova stalna suradnica Laura Hittleman iz SPA centra Canyon Ranch. Cjelovit tretman ljepote, preporučuje, treba početi s pilingom lica i tijela, a završiti s kosom.  

Za piling lica pripremite tri žlice papaje, tri žlice ananasa i žličicu meda. Sve sastojke izmiješajte u blenderu te ih nanesite nježnim, kružnim pokretima na lice i vrat. Pustite da djeluje desetak minuta pa isperite. Možete je nanositi dva puta na tjedan. Za piling tijela pripremite šalicu mljevene kave, pola šalice šećera i šalicu kokosova ulja, pomiješajte i time masirajte vlažnu kožu od sedam do deset minuta, pa se istuširajte.

A kad ste se pobrinuli za tijelo, morate i za kosu. Za oporavak pomiješate pola šalice jogurta i pola šalice meda. Smjesu nanesite na kosu i pustite da djeluje 20 minuta. Isperite najprije toplom pa gotovo hladnom vodom da se zatvore pore na vlasištu.

Kako je kosa jedno od obilježja koje najprije primijetimo, nije neobično da stalno tražimo načina da je učvrstimo i vratimo joj sjaj. U jednoj emisiji dr. Oz predstavio je Samiru Asemanfar koja je miksanje maski za kosu od prirodnih sastojaka bogatih hranjivim i hidrirajućim sastojcima, koji dobro djeluju izvana i iznutra,  pretvorila u posao, i to u marku The Broot. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Ako vam je kosa oštećena i krhka, Asemanfar predlaže masku bogatu proteinima, jajem, koja će obnoviti vlasi te ih izgladiti. Za masku je potrebno izmiješati jaje, po žlicu kokosova i maslinova ulja, meda, malo vode te pola zgnječene banane. Treba miješati dok se ne dobije glatka masa koja se nanese na kosu i pusti da djeluje 15 minuta. Potom se kosa opere šamponom. Suha i oštećena kosa nešto je s čim se mnoge žene bore očajnički nastojeći izbjeći šišanje i spasiti svaki centimetar. Med, žumanjak i maslinovo ulje pomoći će vam u tome, vjeruju u Južnoafričkoj Republici, gdje je to glavni prirodni način njege kose, otkrio je slavni televizijski liječnik. 

Za recept dr. Oza za podebljavanje vlasi trebat će vam žlica maslinova ulja i šalica crnog piva. Promiješajte sastojke tako da ih ulijete u čašu, poklopite dlanom i promućkate. Prelijte iznad kade po kosi i utrljajte u vlasište. Temeljito masirajte vlasište barem pet minuta pa dobro isperite kosu. Maslinovo je ulje poznato kao hranjivo i regenerativno, dakle, nužno za mekanu kosu, a tamno pivo je stoljećima bilo poznato po sposobnosti da  stvori voluminoznost. 

Piling za tijelo od kave, vanilije i cimeta

Sastojci: Grublje mljevena kava, šećer, maslinovo ulje, cimet, eterično ulje vanilije

Priprema: Uzmite mljevenu kavu i šećer u jednakom omjeru. Lagano dodajite maslinovo ulje sve dok ne dobijete smjesu željene konzistencije. Dodajte dvije žlice mljevenog cimeta i nekoliko kapi eteričnog ulja vanilije. Miješajte dok se sastojci u potpunosti ne sjedine. 

Maska za lice od jogurta i meda 

Sastojci: žlica jogurta, žlica domaćeg meda, malo cimeta

Priprema: Pomiješajte jogurt i med u jednakim omjerima (po žlica od svakog dovoljna je za jednu masku). Pospite s malo cimeta i dobro izmiješajte. Prebacite masku u staklenku. Nalijepite na staklenku upute za uporabu: za nježnu i blistavu kožu držati pet minuta, pa isprati, savjetuje dr. Oz.  

Energizirajući piling za stopala

Sastojci: šalica smeđeg šećera, kokosovo ulje, od tri do pet kapi eteričnog ulja peperminta

Priprema: U čistu zdjelu ubacite šalicu smeđeg šećera. Polako ulijevajte kokosovo ulje koje ste prethodno kratko ugrijali u mikrovalnoj pećnici dok ne dobijete smjesu željene gustoće. Dodajte dvije kapi eteričnog ulje peperminta. Promiješajte i prebacite u staklenku.

3u1: Maslinovo ulje čuva kosu od pucanja te njeguje ruke i nokte

Maslinovo je ulje glavni sastojak starogrčkog recepta za ljepotu, ali i dug te zdrav život, kojem je dr. Oz posvetio cijelu emisiju. Nanesite na kosu čisto maslinovo ulje, kao stari Grci, ali iskoristite, savjetuje dr. Oz, prigodu da istodobno njegujete i ruke i nokte. Jer kad ste već umočili ruke u ulje, utrljajte ga u kožu ruku i u svaki nokat.

Kamilica, cikla i kava čuvaju sjaj obojene kose

Plavuše trebaju ispirati kosu kamilicom, crvenokose mješavinom soka cikle i mrkve, a smeđokose mješavinom trećine kave i dviju trećina regeneratora. Kamilica posvjetljuje kosu, betacijanin i betakaroten u cikli i mrkvi osvježavaju crvene tonove, a kava produbljuje smeđe. Na vlažnu se kosu nanese kamilica, mješavina soka ili espresa i regeneratora, stavi se kapa i drži od 15 do 20 minuta. Potom se ispere i opere.

Peglate kosu? Zaštitite je arganovim uljem

Ne voli kosa samo maslinovo ulje, ima i drugih ulja koja je čine ljepšom i zdravijom, kaže dr. Mehmet Oz, a vi birajte koje ćete upotrijebiti. Ako na opranu kosu ravnomjerno prstima rasporedite dvije, tri kapi arganova ulja, obnovit ćete je i zaštititi. Spriječit će oštećivanje koje uzrokuju glačala za kosu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...