Obavijesti

Lifestyle

Komentari 78

Reci mi za kojom hranom žudiš i reći ću ti što tvom tijelu treba

Reci mi za kojom hranom žudiš i reći ću ti što tvom tijelu treba
1

Kad pomislite - da mi je sad velika čokolada ili odrezak s roštilja to vam tijelo govori da mu nedostaje magnezija ili željeza. Pogledajte što znače i ostale česte žudnje

VIDEO

Žudnja za kruhom i tjesteninom skriva manjak dušika

Imate li izraženu želju za unosom ugljikohidrata, to može biti znak manjka dušika u prehrani. Budući da je taj element u svakoj živoj stanici, koristi se za određivanje proteina u hrani. Proteini sadrže oko 16 posto dušika pa se u sulučaju žudnje za ugljikohidratima najbolje okrenuti hrani bogatoj proteinima, poput ribe, mesa, orašastih plodova i grahorica. Dušik je važan za normalan rad src, pokretanje metabolizma, rad bubrega, a i zdravlje kože te kose. 

Žudnja za čokoladom znači nedostatak magnezija

LJudi koji gotovo svakodnevno imaju potrebe za čokoladom, često imaju kronični nedostatak magnezija. Taj je mineral nužan u brojnim tjelesnim funkcijama - od regulacije krvnog tlaka i šećera do upravljanja radom mišića i živaca. Potrebe za magnezijem rastu u razdobljima stresa, a njegov nedostatak možete nadoknaditi unosom orašastih plodova, raznih sjemenki, datulja, grahorica i zelenog lisnatog povrća. 

U 100 grama tamne čokolade čak je 176 mg magnezija što je polovica preporučenog dnevnog unosa pa ako već često jedete čokoladu, birajte tamniju i zdraviju varijantu. 

Žudnja za kavom može skrivati manjak soli

Imate li potrebe stalno unositi kavu ili čaj u organizam te unosite više takvih napitaka nego same vode, to može biti zna nedostatka raznih nutrijenata, poput fosfora, sumpora, soli i željeza. 

Želja za masnim

Imate li neodoljivu potrebu za unosom masne hrane poput čipsa, pomfrita ili općenito fast fooda, moguće je da vam nedostaje kalcija, tvrde stručnjaci. 

Žudnja za hamburgerom

Žudite li za hamburgerom moguće je da vam nedostaje željeza. Umjesto velikih količina mesa jedite mahunarke, a mogao bi vam pomoći vitamin C, koji poboljšava iskorištavanje željeza. 

Opširnije o žudnjama za određenom hranom, kako to izbjeći i koje zdravije varijante izabrati potražite u novom broju magazina 24Cafe specijal. Možete ga pronaći na svim kioscima po cijeni od 14,99 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa