Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Sakuplja narodne recepte 50 godina, ovdje su neki od njih...

Sakuplja narodne recepte 50 godina, ovdje su neki od njih...
1

Fra Juro već pedeset godina proučava ljekovito bilje, skuplja ga i pomaže mnogim ljudima, a u knjizi ‘Ljekaruša’ objavio je čak 1168 prirodnih recepata

VIDEO

Stoljećima su se ljudi okretali ljekovitosti biljaka kako bi liječili različite bolesti i tegobe. Poznavanje bilja često je bilo odlučujuće za spas ljudskih života, pa su vrsni travari bili cijenjeni u svim kulturama i civilizacijama sve do današnjih dana. U nemirnim vremenima ranog srednjeg vijeka znanost dotadašnjih razdoblja je zamrla, a znanja o ljekovitosti bilja i mudre antičke knjige, pa tako i one koje su čuvale medicinska znanja, sele se u tihe samostanske odaje. 

Fra Juro Marčinković više od pola stoljeća proučava ljekovito bilje, skuplja ga i pomaže mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Čak 1168 prirodnih recepata, provjereno djelotvornih i sačuvanih u narodnoj predaji, koji liječe ili tretiraju 136 bolesti i stanja, sabrao je i objavio u knjizi “Ljekaruša”.

Fra Jure je pristalica alternativne medicine te smatra da je najbolji pristup liječenju bolesti kombiniranje drevne pučke medicine s modernom medicinom. Njegove  knjige spadaju u područje alternativne medicine, a studirao je i kinesku medicinu. 

Nažalost, objasnio je fra Juro, mnogi zloupotrebljavaju alternativnu medicinu, jedini cilj im je zaraditi novac. Zato uvijek naglašava suradnju s liječnicima. U uvodnim napomenama “Ljekaruše” upozorio je: “Kod svakog ozbiljnog simptoma bolesti treba se konzultirati s liječnikom. Liječnik, a ne vi, mora utvrditi koja je bolest posrijedi. Tek potom se možeš odlučiti za neku od prirodnih terapija”.

Otkriva kako se mnogo liječnika, pa čak i profesora medicine koristi njegovim receptima i traže savjete. Nažalost, napominje fra Juro, radi zloupotreba raznih šarlatana alternativna medicina je dobila negativnu oznaku. I stil života, i stres, i psihičko stanje, i naše misli sudbonosno utječu na razvoj bolesti, otkriva i ističe kako treba paziti i na svoje misli. 

- Znam jednu osobu koja se cijelog života bojala gušenja u vodi. I to joj se i desilo. Ako netko umisli da ima ili da će dobiti na određenome mjestu rak ili neku drugu bolest, za nekoliko godina ta će se bolest tu i pojaviti - pričao je.

Fra Jure u svojoj literaturi ističe da nema liječenja bez pravilne prehrane, mnogo svježeg voća i povrća, manje mesa, a više ribe, što manje životinjskih masti i bjelančevina, više biljnih masti i bjelančevina, osobito maslinova ulja. Uz to se treba svaki dan kretati barem pola sata, smanjiti stres na minimum i moliti se Bogu. Molitva umanjuje stres i mijenja naše misli, u svojim knjigama poručuje fra Juro.

Biljke se beru od 11 sati prije podne do 3 sata poslije podne

Moji recepti su jednostavni i svatko ih može koristiti uz uvjet da ih dobro prouči i da se obavezno drži upozorenja. Osobito je važno, što je u knjizi naglasio, da se biljke uberu u vrijeme cvjetanja, daleko od puteva, po lijepom vremenu od 11 sati prije podne do 3 sata poslije podne. Prije branja mora biti tri dana lijepo i sunčano vrijeme. Suše se u hladu i na propuhu, spremaju u čiste papirne vrećice i čuvaju na tamnome mjestu, daleko od vlage.

Stari narodni recepti:

Migrena

Čaj od matičnjaka (Melissa officinalis)

Kod glavobolje i migrene ujutro rano i navečer popijte po šaljicu čaja od matičnjaka. Kod akutne jake glavobolje i migrene popijte tijekom dana i treću šalicu čaja. U šalicu vrele vode stavite vrhom punu malu žlicu matičnjaka, ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite i popijte.

Čaj od mažurana (Origanum maiorana)

U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice mažurana, dodajte 10 kapi iscjedine gorskoga pelina (Artemisia asinthium), ostavite 10 minuta poklopljeno, otiđite u tamnu sobu i legnite, popijte čaj na gutljaje, zatvorite oči i opustite se. To je učinkovito kod napadaja ili vrlo jakih bolova od migrene.

Mješavina kave i limunova soka

Kod jake migrene pomaže da u šalicu crne nezaslađene kave (kave bez mlijeka!) dodate iscijeđen svježi sok od jednog limuna te popijete toplo i na gutljaje. Na dan popijte dvije šalice kave.

Mučnina i povraćanje

Đumbir

Pokazao se učinkovitiji u ublažavanju mučnine izazvane vožnjom nego uobičajeni lijekovi protiv mučnine. Svježi se đumbir oguli, uzme se mali komadić, žvače oko 35 puta i proguta. Čini se to po mogućnosti prije, ali i tijekom vožnje. Najbolje je da se žvače tri dana prije vožnje, po 3-4 puta na dan.

Čaj od stolisnika

U šalicu vrele vode stavi se do vrha puna mala žlica čaja i ostavi 19 minuta. Procijedi se i doda mala žlica švedske gorčice. Pije se tri puta na dan po šalica. Uzima se kad počnu problemi s mučninom i povraćanjem. Nakon što problemi nestanu, provodite kuru još tjedan dana.

Bolna mjesečnica

Sjedeće ili pune kupke od kamilice, vrkute i lavande

Pripremite uvarak od cvjetova kamilice, planinske vrkute (Alchemilla glabra) i lavande, pojedinačno ili pomiješane. Neka vri 10-15 minuta na laganoj vatri, ulijte u kadu i napravite kupku. Ostanite u vodi 20 minuta. Nemojte se brisati, nego samo rukama stresite kapi vode s kože i odležite u postelji najmanje sat vremena. Najbolje je napraviti kupku prije spavanja, svaku drugu večer tijekom tri tjedna.

Mješavina ulja

Dobro izmiješajte 25 ml bademova i 10 ml cimetova ulja pa nakon kupke izmasirajte donji dio trbuha. Dakle, svaku drugu večer nakon kupke tijekom tri tjedna.

Herpes na usnicama

Čaj od imele (Viscum album)

Navečer u šalicu hladne vode stavite malu žlicu čaja imele, ostavite 12 sati poklopljeno, procijedite i popijte na gutljaje. Na dan popijte samo dvije šalice, po jednu ujutro i navečer na gutljaje, pa ga uvijek pripremite za sutrašnji dan.

Čajna mješavina

U litru vode stavite pet velikih žlica mješavine od 50 g čičkova korijena, 40 g orahovih listova i 30 g divlje maćuhice, kuhajte 15 minuta na laganoj vatri, ostavite pet minuta poklopljeno i procijedite. Ujutro natašte popijte jednu šalicu, a s ostatkom preko dana napravite obloge i stavljajte ih na području herpesa.

Ispadanje kose

Uvarak od peršina (Petroselinum crispum)

U pola litre vode stavite po jednu vrhom punu veliku žlicu sjemena i korijena peršina, kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, ostavite poklopljeno 30 minuta, procijedite i nakon pranja glave operite je i ovim uvarkom. Kosa počne rasti, jača se koža na glavi te nestaju prhut i ljuščice kože.

Celulit

Suncokretovo ulje (Helianthi oleum)

Svako jutro, čim ustanete, uzmite žlicu hladno prešanog suncokretova ulja, mućkajte ga i žvačite 16-18 minuta, ispljunite i usta isperite mlakom vodom. Nakon toga popijte čaj od korijena pirike, luka i zelene zobi koje ovdje navodim.

Čaj od zelene zobi (Avena sativa)

Kad zob proklasa i zrna budu još mliječna, požanje se do zemlje, i to osuši u hladu i na propuhu. Sasiječe se sitno i stavi u papirnate vreće. Velika žlica zobi stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno i procijedi. Popije se toplo i na gutljaje ujutro i navečer po jedna šalica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa