Obavijesti

Lifestyle

Komentari 93

Saznajte pravu istinu i sve laži o kontracepcijskim pilulama

Saznajte pravu istinu i sve laži o kontracepcijskim pilulama
1

Oralni kontraceptivi nove generacije sadrže mnogo manje hormona, a neki od njih uvršteni su i na dopunsku listu HZZO-a, pa su znatno jeftiniji od ostalih pilula

VIDEO

U Hrvatskoj samo pet posto spolno aktivnih žena uzima oralnu kontracepciju, a razlog tomu su predrasude, kao i visoka cijena.

- Ako se uzimaju pod nadzorom liječnika, uz redovite kontrole krvi, PAPA-test i ultrazvuk, oralni kontraceptivi nemaju nikakvo štetno djelovanje. Zapravo, oni čuvaju maternicu i jajnike, regulira se ciklus i poboljšava krvna slika. Što je najvažnije, sprečavaju neželjene maloljetničke trudnoće i abortuse - tvrdi dr. Natalija Beljo. Ipak, ističe da “hormoni nisu bomboni” ni preporučljivi svakom. 

- Ne smiju ih uzimati žene koje imaju problema s jetrima, bubrezima i venama, kao i one koje su u obitelji imale slučajeve karcinoma dojke - kaže dr. Beljo. 

- Današnje su kontracepcijske tablete mnogo naprednije - sadrže niske doze hormona koje su vrlo slične onima koji se prirodno pojavljuju tijekom ciklusa, dodaje. Negativna strana im je jedino visoka cijena - mnogi su takvi proizvodi početkom veljače poskupjeli čak 50%, pa se za njih treba izdvojiti i do 150 kuna na mjesec. Mnoge žene ne znaju da su na dopunsku listu HZZO-a uvrštena dva nisko dozirana kombinirana oralna kontraceptiva Lindynette, koje su postale dostupne uz nadoplatu od 32 kn, uz dopunsko zdravstveno osiguranje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi ginekolozi ih smatraju jednako kvalitetnima kao i skuplje proizvode.

Naglo ću se udebljati 

Hormonska sredstva djeluju na metabolizam masti i ugljikohidrata, ako je metabolizam otprije spor, dodatno će se usporiti, pa slijedi i debljanje. No to je individualno - neke su pacijentice čak i smršavjele. Debljanje možete spriječiti tako da pazite na prehranu i vježbate, savjetuje dr. Beljo.

Moram redovito napraviti pauzu od pilula

Dok su kontracepcijske tablete sadržavale mnogo više hormona nego danas, preporučivalo se da se nakon pet godina uzimanja napravi pauza.

- To danas više nije praksa. Ako su sve pretrage u redu, nema razloga za pauziranje. Važne su samo redovite kontrole - upozorava dr. Beljo.

Odlakavit ću i dobiti akne

Baš naprotiv! Akne, pojačana dlakavost i neredoviti ciklusi često su izazvani policističnim jajnicima, a za taj se problem prepisuju kontracepcijske tablete. 

- Neke od njih, poput Yasmina, imaju antimineralkortikoidno djelovanje, pa se osobito preporučuju - ističe dr. Beljo.

Kontracepcijske tablete imaju mnogo nuspojava

Nuspojave kontracepcijskih tableta, poput bolova u dojkama, pojavljuju se tek tijekom tri-četiri mjeseca uzimanja dok se tijelo na njih privikava, kaže dr. Beljo. Promjena raspoloženja ne treba se bojati jer je dokazano da se uzimanjem oralnih kontraceptiva smanjuju simptomi PMS-a.

Mogu postati neplodna

Hormonski kontraceptivi ne samo što nisu povezani s neplodnošću nego i dokazano čuvaju reprodukcijsko zdravlje i kasniju plodnost. Nakon prekida uzimanja nije potrebna stanka do željenog začeća. 

- Nekoliko mojih pacijentica zatrudnjelo je odmah sljedeći mjesec - ispričao je dr. Beljo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru