Obavijesti

Lifestyle

Komentari 79

Šef će dati veću plaću strahuje li da će izgubiti dobrog radnika

Šef će dati veću plaću strahuje li da će izgubiti dobrog radnika
1

Muškarcima su pregovori o plaći natjecanje u kojem trče za boljim rezultatom. Žene traže fer iznos, a šefovi to vide kao napad na osobnost pa se brane

VIDEO

Žene teže dobivaju plaću koju zaslužuju što zbog vlastitih socijalnih vještina, manjka iskustva u pregovaranju oko iznosa plaće ili pregovaračkih pogrešaka, kaže Lee E. Miller, koautor knjige “Ženski vodič za uspješno pregovaranje”. 

Traženje ‘pravedne cifre’ nije učinkovit pristup pregovorima o plaći.

- Dok pregovaraju, žene najčešće traže fer i pošten pristup, a muškarci pregovorima pristupaju kao natjecanju i njihov je cilj ostvariti najbolji rezultat (plaću) - kaže Miller i dodaje kako traženje ‘pravedne cifre’ nije učinkovit pristup pregovorima o plaći jer se poslodavac u tom slučaju stavlja u obrambeni položaj. No postoje dvije situacije  koje će vam donijeti više novca - druga ponuda za posao i situacija u kojoj se poslodavac pribojava da tražite drugi posao. 

Kažete li: “Moja plaća nije poštena” - rađa se negativan odgovor no kažete li: “Kontaktirali su me iz xy tvrtke i ponudili mi xx uvjete”, nitko takav pristup neće gledati kao agresivan. Odgovor tvrtke ili poslodavca najčešće će biti: “Ne želimo izgubiti tu osobu, stoga što nam je činiti?”, smatra Miller.

Dreamstime

- Pri razgovoru o plaći žene najčešće prihvaćaju prvu ponudu i ne pregovaraju. No znajte da je poslodavac uvijek spreman na malo pregovaranja, dapače, čak i očekuje da ga pitate kolika će vam biti plaća te postoji li mogućnost da je se unaprijedi - kaže Miller. Zapravo, trebali biste iskoristiti priliku za pregovaranje čak i ako se nađete u situaciji u kojoj je podignuta “crvena zastavica”. 

Žene često vjeruju što im se kaže, slijede pravila i ne opiru im se.

Ne pregovarate li za sebe i ne znate li se boriti za sebe, poslodavac će se čuditi što ne stremite napretku te se zapitati: “Kako će se boriti za nas ako se ne zna izboriti za sebe”. Također, žene često vjeruju što im se kaže, slijede pravila i ne opiru im se. Tako, nakon što im se jedanput kaže da je plaća fiksna, tu temu više ne izvlače iz ladice. Muškarci to rade drugačije - ne boje se još jedanput pokrenuti temu, a ako ne uspiju u nakani, razgovaraju o beneficijama. A ponekad žene taktiziraju i čekaju da se dokažu, pa tek onda pitaju za povišicu. 

- Nedostatak tog pristupa je taj što počnete prenisko. Zar nije bolje unaprijed ugovoriti bolji iznos pa su bonusi samo plus - pita se Miller u svom vodiču. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'