Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Šokantno: Trećina djece stare osam i devet godina je pretilo!

Šokantno: Trećina djece stare osam  i devet godina  je pretilo!

Čak 67,6 posto muškaraca i 48,2 posto žena u Hrvatskoj ima problem s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

VIDEO

Podaci su zabrinjavajući te Hrvatsku svrstavaju u sam vrh europskih zemalja kad je riječ o debljini. Stručnjaci tvrde da povećana tjelesna masa ne samo što smanjuje kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek nego u čovjeka povećava rizik za razvoj oboljenja poput mentalnih poremećaja, moždanog udara, plućnih bolesti, bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti tipa 2, raznih sijela tumora...

- Posljednjih 15 godina radili smo na osvještavanju nacije o problemu debljine i problemima koji se uz to vežu. Epidemiološki pokazatelji ukazuju da nam problem opada u žena, a raste u muškaraca. Stoga nam preostaje da u budućnosti kreiramo specifične, a ne jednodimenzionalne javnozdravstvene kampanje - rekla je doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja pri HZJZ-u.  

Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju preuzela odgovornost da će svakih pet godina među svojim građanima provesti anketu o njihovu zdravlju, a među time i anketu o njihovoj tjelesnoj masi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ciljana populacija u provedenom istraživanju bile su sve osobe u dobi od 15 i više godina koje žive u privatnim kućanstvima. Ispitanici su slučajno odabrani te su na pitanja o tjelesnoj masi i visini dali odgovor, a nisu bili mjereni standardiziranim mjernim instrumentima - pojašnjava docentica Musić Milanović. Dodaje kako je u anketi sudjelovalo ukupno 5.446 ispitanika, podjednako žena (52,7%) i muškaraca (47,3%). Uz to, više ispitanika, njih 68% bilo je iz Kontinentalne Hrvatske, a 32% iz Jadranske Hrvatske. 

U istraživanju sudjelovalo više žena

- Podaci dobiveni Hrvatskom zdravstvenom anketom iz 2003. govore da su najvitkiji muškarci i žene iz Istre i Primorja. Slijede Dalmacija, Grad Zagreb pa Slavonija - govori docentica dodajući da su najdeblji upravo stanovnici središnje i sjeverne hrvatske regije.

Uzroci mogu biti genetski, no debljina je uglavnom rezultat većeg energetskog unosa nego potrošnje, kao posljedica psihosocijalnog značenja koje se daje hrani, a ne pukog zadovoljenja fiziološke potrebe - gladi.

Ankete pokazuju da upravo najobrazovaniji ispitanici u prehrani koriste najviše ribe, maslinova ulja, voća i povrća. A zanimljivo je da, bez obzira na stupanj obrazovanja ili područje stanovanja, čak 67 posto svih odraslih Hrvata svaki dan jede suhomesnate proizvode, koji su najveći “okidač” kad je riječ o debljini i pretilosti

- Osim toga, na pojavu viška kilograma svakako utječe i nedovoljna fizička aktivnost, ali i unos skrivenih kalorija u organizam, bilo da je riječ o sokovima, grickalicama i sličnim namirnicama - pojašnjava docentica tvrdeći da se masne stanice, jednom kad se u organizmu stvore, mogu ukloniti samo liposukcijom.

Problem je premalo fizičke aktivnosti

- Masne stanice su poput rezervoara koji mogu višestruko narasti kad se u organizam unosi prevelika količina energije. One se u ljudi stvaraju već u periodu trudnoće, potom u dobi od šest mjeseci do druge godine, u pubertetu, kao i u srednjoj životnoj dobi - govori docentica. Napominje da je iz godine u godinu u Hrvatskoj sve veći problem i pretilost u djece.

- U školskoj godini 2015/2016. Hrvatska je prvi put sudjelovala u projektu COSI europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema prvim neslužbenim podacima, čak 35 posto djece od osam do devet godina ima višak kilograma - otkriva docentica dodajući da su u istraživanju sudjelovali učenici od osam do devet godina iz ukupno 164 osnovne škole u RH.

- Riječ je o 182 druga i 182 treća razreda osnovnih škola. Istraživanje smo proveli tako što su ravnatelji škola, roditelji i djeca dali aktivni pristanak - rekla je docentica Musić Milanović i dodala kako nijedna od pozvanih škola nije odbila sudjelovati. 
Sudjelovanje su mogla odbiti i djeca, što je učinilo njih manje od jedan posto, kao i njihovi roditelji.

- U istraživanju smo izmjerili ukupno 5662 djece, što predstavlja stopu odaziva od 79,2 posto - pojašnjava docentica način provođenja istraživanja. Na višak kilograma u djece, odnosno na pretilost, danas uvelike utječe i podatak da je stopa djece koja se svakodnevno igraju vani vrlo niska, a oko 15 posto njih svaki dan pije zaslađene sokove, što je jedan od od glavnih izvora skrivenih kalorija u djece.

- Životne navike formiraju se do navršene druge godine djetetova života i upravo mi odrasli djeci otkrivamo da postoje, primjerice, sok, šećeri... Zbog toga je velika odgovornost, kad je debljina djece u pitanju, na odraslima, odnosno na roditeljima, skrbnicima - pojašnjava docentica. 

Do 2030. svi odrasli bi mogli biti pretili?

Vrlo često rezultati istraživanja pokažu suprotne rezultate percepcije roditelja o stanju uhranjenosti njihove djece, kao što je i slučaj u COSI istraživanju. Naime, percepcija roditelja često se razlikuje od objektivnih mjerenja, odnosno roditelji djecu koja imaju malo više kila smatraju normalno uhranjenima, a ponekad i pothranjenima.

AFP

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost spadaju među tri glavna čimbenika preuranjene smrti u Europi. Stručnjaci upozoravaju da će do 2030. većina odraslih imati prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost, a jednako je alarmantno stanje i u djece. Ako dijete u predškolskoj dobi ima višak kilograma, veća mu je vjerojatnost da će s tim problemom boriti  i u pubertetu i u odrasloj dobi.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru