Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Spasite se: Opekline od sunca umiruju ulje lavande i aloe vera

Spasite se: Opekline od sunca umiruju ulje lavande i aloe vera
1

Dva dana nakon što ste izgorjeli na kožu nanosite čisti gel aloe vere ili kantarionovo ulje. Ako na suncu ostanete predugo, eterično ulje koje uvijek pomaže je čudesna - lavanda

VIDEO

Ako pocrvenite tijekom sunčanja, ne gulite upaljenu kožu i nikad ne bušite mjehuriće na koži.

- Ako ste samo blago pocrvenjeli, stavite hidrolat rimske kamilice ili hidrolat lavande u bočicu s raspršivačem i poprskajte se njima po tijelu i licu. Osvježit će vas, rashladiti i smiriti crvenilo - govori dr. med i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec. 

Kvalitetna, visokovrijedna hladno prešana biljna bazna ulja te eterična ulja mogu biti od izuzetne pomoći za sprečavanje ili eventualno zalječivanje posljedica nepravilnog izlaganja suncu. Ako na suncu ostanete predugo, eterično ulje koje uvijek pomaže je čudesna - lavanda. 

- Prvo što trebate učiniti je izvući toplinu iz tijela, pa se ili otuširajte ili po mogućnosti okupajte u kadi s hladnom vodom. Nakon toga nanesite lavandu na opekline, imajući pritom na umu da će kap lavande dostajati za prilično veliku površinu kože. Do sljedećeg jutra koža će izgledati zdrava. No imajte na umu da izbjegavate izlaganje suncu još sljedeća dva dana - upozorava aromaterapeutkinja Petra Brzović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od baznih ulja za njegu kože nakon sunčanja možete koristiti i ulja badema, marelice, noćurka, australskog oraščića, sjemenki divlje ruže, nevena i gospine trave. 

- Osobito preporučujem ulje gospine trave (kantarion) jer ima odlično djelovanje protiv opeklina, upaljene i suhe kože.
Ulje gospine trave nemojte nanositi prije izlaganja suncu, nego isključivo nakon sunčanja jer je fotosenzibilno te može izazvati crvenilo i otekline. Ako ste pretjerali sa sunčanjem, pomoći će vam i nadaleko poznata aloe vera, tradicionalno sredstvo za zacjeljivanje rana na koži i saniranje opeklina jer potiče obnovu kože i pojačava prirodnu vlažnost kože - objašnjava aromaterapeut Saša Radulović. 

Thinkstock

Aloe gel možete pomiješati s jednom kapi eteričnog ulja lavande te time premazati opečeno, crveno i bolno mjesto. Sok aloe vere (deset posto) možete dodati u hidrolat ljekovite lavande (u omjeru 10:1). Za osjetljivu, oštećenu ili nadraženu kožu spravite kombinaciju od 56 ml hidrolata ljekovite lavande, 30 ml hidrolata paprene metvice i 10 ml soka aloe vere. Time se njeguje koža nekoliko puta dnevno, odnosno prema potrebi.

Učinak na kožu oštećenu suncem bit će nevjerojatan i ako nakon nanošenja hidrolata na tijelo nanesete ulje pšeničnih klica koje je bogato vitaminom E te ljekovite macerate, poput nevena i kantariona. Djelotvorno je i eterično ulje sjemena mrkve te ružmarina kemotipa verbenon. 

- Pijte uvijek puno tekućine kako ne biste dehidrirali. Ako su vam opekline jake, preporuka je da ne tretirate nadraženu kožu uljima i maslacem jer zadržavaju toplinu pa osjećaj žarenja kože može biti mnogo jači - savjetuje aromaterapeutkinja Mary Novosel. 

Iako opekline najčešće nisu tako akutne, ponekad teže i učestalije opekline dovode do oboljenja kože i preuranjenog starenja, pogotovo ako koži na vrijeme ne pomognete da se oporavi i obnovi. U takvim slučajevima potrebno je potražiti savjet liječnika. 

  • Nevenovo ulje za plikove Fino ulje za njegu kože lica i tijela nakon sunčanja sastoji se od 40 posto biljnog ulja kokosa, 40 posto ulja nevena i 10 posto buriti ulja. Neven djeluje protuupalno i umirujuće te prevenira nastajanje plikova, a zbog dodatka buriti ulja koža dulje zadržava brončanu boju, savjetuje Saša Radulović. 
  • Jabučni ocat s eteričnim uljima Opekline od sunca nekad je najbolje tretirati hladnim aromatičnim kupkama u koje stavite deset žlica jabučnog octa i osam do devet kapi eteričnog ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande ili ružmarina, savjetuje aromaterapeutkinja Mary Novosel. 
  • Kokosovo ulje Kokosovo ulje ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva pa je njegovo djelovanje višenamjensko. Osim što djeluje kao odstranjivač makeupa, ublažava opekline od sunca i odličan je za kosu.
Dreamstime

Kamilica, neven i zeleni čaj u kupki neutraliziraju oštećenja stanica

Ako ste jako pocrvenjeli, prvo se okupajte ili istuširajte. U kupku dodajte čaj od kamilice, nevena ili zelenog čaja, a čaj pripremite tako da tri litre kipuće vode prelijete s po dvije jušne žlice od svake navedene biljke. U kupki koja treba biti mlaka namačite se 20-ak minuta. Sastojci će neutralizirati oštećenja stanica i smiriti upaljenu kožu, savjetuje Krajina Pokupec.  

Tijekom i nakon sunčanja idealni su hidrolati

Hidrolati će u svakom trenutku osvježiti kožu i pomoći u vrućim danima, kod iscrpljenosti, glavobolje, stresa, ali i za umirenje kože nakon depilacije, brijanja, kod opeklina, za dezinfekciju rana... Hidrolat nosite uvijek sa sobom i nanesite prskajući kad god osjetite potrebu za osvježenjem ili trebate brzu pomoć kod ljetnih nezgoda. Ako koristite ulja za zaštitu i njegu, birajte samo prirodna, kvalitetna eterična ulja i hladno prešana bazna ulja jer jedino ona imaju adekvatan terapeutski učinak, kaže aromaterapeutkinja Petra Brzović.

Soda bikarbona u kupki izvlači vrućinu iz kože

U kupku dodajte 250 g sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će hladiti kožu, izvlačiti vrućinu i smirivati upalu. Nakon toga u čašicu masnijeg jogurta dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande te se lagano namažite, možete i lice, te isperite za petnaestak minuta, kaže dr. med. Krajina Pokupec

Maske s medom i jogurtom smiruju svrbež

Nanesete li na kožu masku od hladnog jogurta, mlijeka i meda smirit ćete svrbež i nastanak plikova. A ako na opečenu, ali već ohlađenu kožu stavite smjesu mljevenog ječma, kurkume i jogurta, smirit ćete nadražena područja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps