Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Stvari u kuhinji koje ispuštaju otrove u hranu i štete zdravlju

Stvari u kuhinji koje ispuštaju otrove u hranu i štete zdravlju
1

Pazite od kakvog materijala su posuđe i druga kuhinjska pomagala koje svakodnevno koristite u pripremi hrane. Mnoga od njih ispuštaju kemijske spojeve koji se talože u tijelu i rade štetu

VIDEO

Kada se zagrije na visokoj temperaturi, posuđe od teflona ispušta otrovne spojeve u hranu. Među tim spojevima nalazi se i perfluoroktanska kiselina (PFOA) za koju se vjeruje da je kancerogena.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Virginia u SAD-u pokazalo je da PFOA može izazvati i druge probleme u tijelu - loše djeluje na srce, krvne žile, štitnjaču, debelo crijevo... Što je razina perfluoroktanske kiseline u tijelu veća, veći je rizik od oboljenja. Osim toga, PFOA se u tijelu može zadržati godinama.

10 domaćih napitaka koji čiste tijelo od toksina, tope salo...
10 domaćih napitaka koji čiste tijelo od toksina, tope salo...

- Teflon se skriva na mnogim mjestima. Poznato je da teflon, kada se zagrije, otpušta mješavinu od 15 toksičnih čestica i plinova. Preporuka je birati posuđe od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili emajla - kaže Alexx Stuart, australska autorica i aktivistica koja vodi portal Low Tox Life. Taj portal se bavi temama vezanima za toksine kojima smo okruženi u svakodnevnom životu.

Fotolia

Nabrojala je neke stvari u kući koje mogu sadržavati teflon:

  • zubni konac
  • vrećice kokica za mikrovalnu pećnicu
  • glačala
  • pegle za ravnanje kose ili uvijači za kovrče
  • razna pomagala kod pečenja, uključujući većinu masnog papira
  • tepisi
  • kauči
  • vodootporne maskare
  • neka žarulje

Upozorila je i na plastične posude te ostali pribor koji ljudi stavljaju u mikrovalnu ili ih koriste tijekom kuhanja. Oni znaju ispuštati štetne toksine u hranu i tako ulaze u naše tijelo. Bolji izbor je, kaže, nehrđajući čelik ili drvo, prenosi Daily Mail

Štetna je i aluminijska folija te posuđe od aluminija

Kada se aluminijska folija zagrijava, u hranu ispušta aluminij koji na kraju završi u našem tijelu, pokazala je to nedavna studija. Liječnici upozoravaju kako se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje. Opasno je pripremati hranu u aluminijskoj foliji, podgrijavati i ostaviti da se na njoj hladi.

- Što je temperatura veća, više aluminija završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuhanje ili za korištenje kod nekih namirnica, kao što su rajčica, agrumi ili začini - objašnjava dr. Zubaidy, jedan od autora studije i upozorava kako gomilanje aluminija u tijelu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su, primjerice, osteoporoza i Alzheimerova bolest.

Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina
Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina

Dovodi i do visokih razina kalcija u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u tijelu nalazi previše aluminija. To vodi do problema s taloženjem kalcija u kostima pa ga se previše nalazi u krvi.

Također, u ranijim studijama je pisano o tome kako je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno aluminija nataloženog u moždanom tkivu. Utvrdili su to nakon njihove smrti kada su obdukcijom proučili mozak.

Doktor Zubaidy kaže kako aluminijska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje kako treba izbjegavati i aluminijski pribor za jelo te posuđe. Za kuhanje je bolje koristiti masni papir, prenosi simplecapacity.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
POSEBAN RECEPT

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Kraljica je vrlo rijetko mijenjala način prehrane te je kajgana postala jedno od njezinih omiljenih jela za doručak. Njezin je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto
NEOBIČAN DODATAK

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje