Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sva rješenja za česte tegobe u trudnoći - od mučnine do akni

Sva rješenja za česte tegobe u trudnoći - od mučnine do akni
1

Bolove u leđima mogu riješiti vruć tuš i "uspravno" sjedenje, a ako u trudnoći žudite za nekom hranom, ne brinite jer vam tijelo tako poručuje što vam treba

VIDEO

Oduševljenje žena koje nastaje nakon što ugledaju pozitivan test trudnoće ubrzo može splasnuti zbog nastupanja neugodnih nuspojava - razdražljivosti, natečenih nogu, bolova u kralježnici ili pak jutarnjih mučnina.

Ako imate želju za određenom hranom, primjerice sladoledom ili hamburgerima, ne brinite jer vam tijelo tako govori što mu treba. Poznata nutricionistica Marilyn Glenville ženama savjetuje da u ovom slučaju slušaju tijelo.

- Neke žene instinktivno će odbaciti neke namirnice ili jela jer ne mogu podnijeti njihov miris, poput kave. Žudnja vam ipak može dati trag o zahtjevima koje ima vaše tijelo. Želja za kiselim krastavcima, primjerice, ‘žudnja’ je za potrebnom količinom soli ili kalcija, dok žudnja za sladoledom može upućivati na potrebu za mastima, proteinima ili kalcijem - kaže Glenville.

Na otečene noge i gležnjeve žali se većina trudnica, a nastaju zbog zadržavanja vode u tijelu. Stanje može biti vrlo neugodno i ograničiti kretanje. Neke će trudnice razviti i proširene vene zbog hormonalnih promjena, no to je moguće pravodobno spriječiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Provjeravajte noge redovito, vježbajte da ubrzate cirkulaciju i jedite raznoliko. Isto tako, nosite kompresijske čarape koje zbog elastične strukture poboljšavaju cirkulaciju. Uz to, ublažavaju bolove u nogama i sprečavaju nastanak proširenih vena. I diuretici će vam pomoći, pa pijte čaj od maslačka, a kod edema će još pomoći i neslana dijeta.

Bolovi u leđima kod trudnica javljaju se u kasnijim fazama trudnoće. Ovdje je najvažnije, savjetuju stručnjaci, dobro se držati i hodati uspravno. Pokušajte i da ne sjedite previše dugo, a kad sjedite, sjedite uspravno. Tako ne samo da održavate posturalne mišiće koji trup drže u uspravnom položaju, nego se ne grbite u ramenima, dok vam je s druge strane trbuh ispupčen prema naprijed, pritiščući kralježnicu i remeteći disanje. Olakšanje će vam donijeti i vruć tuš, topla kupka ili lagana masaža.

Mnoge trudnice imaju problema sa spavanjem, a to može pogoršati i druge probleme te uzrokovati dodatan stres, umor, razdražljivost i žudnju za hranom. Kako biste se naspavali, izbacite hranu koja sadrži kofein ili je nemojte piti ili jesti nakon podneva. Zapamtite da čak i tamna čokolada ima stimulativan učinak ako se jede kasnije, a razbudit će vas i “težak” obrok kasno navečer.

Akne su također još jedna neugodna pojava u trudnoći, a opasnost je veća ako ste ih imali u tinejdžerskoj dobi. Nasreću, nisu tako česte. Lice lagano masirajte blagim uljnim otopinama sastavljenima od baznih ulja (bademova, ulja pšeničnih klica i ulja sjemenki grožđa) i malih količina eteričnih ulja lavande, ruže i ylang-ylanga. Nahranit će kožu te istodobno izgladiti sitne bore i ožiljke, zaključuje prof. i kozmetičarka Petra Kump.

Mijenjajte položaj da ne padnu naprijed
Bolovi u leđima najčešća su posljedica promjene statike u trudnica. Zbog izbočenog trbuha instiktivno postavljaju kralježnicu u poziciju lordoze i tako stvaraju novu os, objašnjava dr. Fistonić.

Akne se tretiraju blagim pilinzima
Liječenje akni u trudnoći može biti nezgodno jer je koža tada mnogo osjetljivija. Preporučuju se blagi pilinzi kože te nježno čišćenje lica kod kozmetičara, no treba paziti jer to može izazvati mrlje na licu, tvrdi Petra Kump.

Eterična ulja za otečene noge
Kod masaže otečenih nogu poslužite se blagim uljnim otopinama u koje dodajete eterična ulja origana, lovora, grejpa, komorača, cedra, ruže ili ylang ylanga. A stopala masirajte i na drvenim valjčićima, kaže Kump.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara