Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Tajna pripreme morskog psa: Sočniji je u marinadi od mlijeka

Tajna pripreme morskog psa: Sočniji je u marinadi od mlijeka
1

Morski pas ili kadel, kako ga zovu u Istri, pristupačna je i svestrana riba - pirja se u vinu, poslužuje sa šparogama ili peče na žaru. Cijenom je pristupačan, a okusom zanimljiv

VIDEO

Ne mora se kupovati skupa riba da bi bila dobro i kvalitetno pripremljena. Primjerice, morski pas, kojeg ima svaka ribarnica ili trgovački centar, može se pripremiti na puno zanimljivih načina s malo sastojaka, savjetuju Giovanni i Mirjana Pellizzer, vlasnici restorana Puntulina u Rovinju.

Morski pas je cijenom pristupačan, a okusom zanimljiv. Na kraju to može ispasti božanstveno jelo vrijedno svake pažnje - kažu Mirjana i Giovanni.

Chef restorana Marko Zaharija tvrdi da je kadel najsočniji kad ga se četiri do pet sati ostavi u mlijeku kako bi se izgubili oštri mirisi, a meso omekšalo.

- To je vrlo zahvalna, a pristupačna riba koja se može kupiti očišćena pa nema previše posla za dalje. Treba ga narezati na centimetar široke kolutove, staviti u mlijeko na nekoliko sati i nakon toga je spreman za pripremu. Može ga se pržiti, pohati, peći, pirjati u vinu, sljubiti s palentom, rižom, pitomim šparogama, sve prema želji - kaže chef Marko.

- Crvenkasta nijansa signalizira da je riba svježa, a ako je riba blijeda, to je znak da je neko vrijeme stajala. Najbolje ju je pripremiti isti dan, a ne čuvati u hladnjaku, posebice ako je kupljen već očišćen. Kad se peče ili prži, treba to učiniti na jakoj vatri po dvije minute sa svake strane jer tad uhvati koricu izvana, a unutra ostane nevjerojatno sočan i ukusan -obasnio je Giovanni Pellizzer. 

U rovinjskom restoranu Puntulina morski pas s palentom prava je delicija: 

Morski pas s palentom

Sastojci: kg morskog psa, 3 dl mlijeka, 3 žlice brašna, češanj češnjaka, dl bijelog vina, 10 kapara, 10 minirajčica, grančica bosiljka, 5 crnih maslina, 250 g palente, sol, papar, palenta

Priprema: Morskog psa očistite i narežite na odreske centimetar debljine. Marinirajte ga u mlijeku. Osušite ga, posolite i popaprite. Uvaljajte u brašno i popržite na maslinovu ulju dvije minute sa svake strane. Izvadite ribu, a u ulje dodajte češnjak, vino, prepolovljene rajčice, masline i bosiljak. Nakon 10-ak minuta, kad se umak reducira, dodajte ribu i kuhajte pet min. Dodajte malo vode i poslužite s palentom.

Šparoge s kadelom

Sastojci: kg morskog psa, dl maslinova ulja, češnjak, peršin, 3 dl ribljeg ili povrtnog temeljca + 1/2 l za rižu, 150 g šparoga, žličica maslaca, 250 g riže, 5 g sira, 1/2 dl vina, 3 žlice brašna
Priprema: Ribu narežite na kolutove i marinirajte u mlijeku 4-5 sati. Izvadite, posolite i popaprite te uvaljajte u brašno. Pecite po dvije minute sa svake strane na maslinovu ulju. Izvadite ribu i u ulje dodajte šparoge, narezani češnjak i peršin pa dodajte temeljac. Ostavite na laganoj vatri pet minuta. Dodajte maslac i vratite ribu te kuhajte deset minuta. Rižu popržite na maslinovu ulju, dodajte vino, začinite solju i paprom te miješajte uz dodavanje temeljca. Umiješajte maslac i naribani sir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje